Historiska Världar

Tillbaka

Vikingatida herreman

Kaftan

Plagg av kaftantyp har påträffats i gravar i Skandinavien och långt österut i rusernas rike. De har troligen ett ursprung i det bysantinska området och blev under vikingatiden mode i nordens välborna kretsar. Den här kaftanen är gjord i ett blågrått kraftigt ylletyg, med sidenapplikationer och så kallade posamentarbeten i silver.

Klicka på bilderna för större bild.

 

Kaftanen är fodrad med ett vitt linnetyg. Linne bevaras dåligt i jorden, så man har inte hittat något. Det är ändå troligt att man har använt foder i den här typen av kläder.

Närbild på tyget

Fodring på ärm

Posamentarbeten är flätningar och läggningar av fin silvertråd till vackra och dekorativa mönster. Ornamentet förekommer under vikingatiden men är inte alltid bevarat till följd av jordförhållanden och annat.

Sidenkantningar av det här slaget hittar man ibland på de finare kläderna. Under vikingatiden har man slutat använda de breda bårderna som är populära under folkvandringstid och vendeltid. Dräktens ornament består nu istället av smala snodda band, eller i extrema fall silvertrådsflätningar.

Den här kaftanen bygger i första hand på fynd från birkagrav 832, en kammargrav från 900-talet med en man ur det övre samhällsskiktet. I graven hittade arkeologerna förutom resterna från kaftanen ett svärd, en vapenkniv, spjut och pilspetsar, sköld, pärlor med guldfolie och en hel häst med silverbeslaget träns. Det handlar säkerligen om en man högt upp i Birkas hierarki, men hans direkta funktion blir svår att pricka in.

Posamenter av typ P10 och P11 (Geijer).
Trebindig dubbelkypert i orginalet, ej i rekonstruktionen.
Ylle av typ W, grovt blågrått.

 

Mönster till kaftan (PDF).