Historiska Världar

Tillbaka

Vikingatida herreman

Svärd

I den här typen av högstatusgravar är svärd ett vanligt fynd, därför har även vår viking utrustats med detta. Det vi däremot inte vet är om svärdet i graven visar personens vardagsliv. Å ena sidan kan det ju förstås handla om ett svärd som bars för jämnan av denne man, han kanske var en del i en militär organisation. Å andra sidan kan bruket att lägga ned svärd i gravarna vara symboliskt; någonting man så att säga "ska" ha med sig i graven. Lite som vi idag ibland lägger ett mynt till Karon, färjekarlen till dödsriket, i munnen på de som gravläggs.

Klicka på bilderna för större bild.

 

Detta är ett svärd med tredelad svärdsknapp och böjt underhjalt, just den här modellen brukar dateras till runt år 1000. Typen är benämd Z och förekommer från England i väster till Ryssland i öster. En stor del av dessa svärd har man hittat i Finland och Baltikum.

Det är inte helt otroligt att en viking i Sverige skulle bära ett sådant svärd, men han hade definitivt inte gjort det på Birka som då var nedbrunnet. Sigtuna är måhända ett bättre förslag, även om man inte överhuvudtaget har hittat några svärd av den här modellen i Mälardalen.

Det här vikingatida svärdet är utställt i Historiska museets vikinga-utställning.