Historiska Världar

Vikingatida krigare

Svrd

Svärdet, vid sidan av spjutet, är vikingatidens viktigaste vapen. Det sammankopplas vanligen med överheten, med kungar, hjältar, befäl och adelsmän. Men svärdet kan heller inte sägas ha varit ovanligt, det är ofta avbildat i samtida konst, och hjältarna har ofta magiska svärd med namn som Gram och Mimung.

Klicka på bilderna för större bild.

Det vikingatida svärdet, liksom de senare, är lätta. De väger mellan ett och två kilo. Bilder av soldater och krigare som knappt kan lyfta sina vapen är därmed felaktiga. Detta säger sig egentligen självt, vem vill väl gå ut på slagfältet med ett vapen han inte kan hantera? Svärdet bärs över axeln i en rem och hålls inne vid kroppen av bältet.

Det här svärdet bär en mycket rik ornering, så rik att det troligen hört till ovanligheterna under vikingatiden. Vikingens svärdsskida var i regel tillverkad i trä, med tunt skinn lagt runt. Detta gör det osannolikt att den här typen av punsade och skurna ornament skulle läggas in på svärdsskidan eftersom tunt läder inte lämpar sig för det. Däremot så kan den mycket väl ha varit målad.

Längst ner sitter en doppsko, för att inte det vassa svärdet ska glida igenom skidan. Doppskon och munblecket är ofta det enda som är kvar av ett svärd när det lagts ner i graven, brons bevaras bättre än järn i jorden.

Den här doppskon från vikingatiden finns utställd på Historiska museet.

Det här svärdet finns utställt på Historiska museet.