Pottaska

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Pottaska

Inläggav Per Runberg » 7 december 2006, 16:59

Någon som har ett bra recept. Björkaska har jag gott om.
Per Runberg
 
Inlägg: 130
Blev medlem: 8 mars 2006, 17:40
Ort: Sweden

Inläggav Långe » 7 december 2006, 20:09

Tag din fullständigt förbrända aska och tillsätt vatten. Sedimentera av eller filtrera och torrkoka vattnet. Salturfällningen du får är då förhoppningsvis kaliumkarbonat dvs pottaska. Upprepa proceduren med det som finns kvar av askan tills du inte får någon salturfällning från vattnet.
Långe
 
Inlägg: 103
Blev medlem: 1 februari 2006, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 7 december 2006, 20:16

Använder man pottaska i mat? Jag blandar säkert ihop det med någonting, men jag tänker på färg att måla svart med.

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Långe » 7 december 2006, 20:21

Pottaska användes som rengöringmedel, tänk klorin, eller som betmedel när man färgade tyg.
Kom just på att det finns ett lätt sätt att kolla om det är pottaska man får fram, saltet färgar en låga lila. Så det är bara att plocka fram sin platinatråd och gasbrännare ;) Man kan nog även tillsätta lite av saltet i sprit och tända på fast det blir svårare att se.
Långe
 
Inlägg: 103
Blev medlem: 1 februari 2006, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav Per Runberg » 7 december 2006, 23:39

Tack för receptet. Jag har gjort lut med gott resultat tidigare av min aska. Man får väldigt väl utbränd aska i en riktigt eldad kakelugn.

Ja pottaska har använts i matlagning ungefär på samma sätt som bikarbonat. Jag har bl.a. gamla pepparkaksrecept som innehåller pottaska utrört i brännvin eller vatten.
Per Runberg
 
Inlägg: 130
Blev medlem: 8 mars 2006, 17:40
Ort: Sweden

Inläggav Långe » 8 december 2006, 12:35

Låter logiskt, det med bikarbonat. Man lär dock behöva dubbelt så mycket pottaska som bikarbonat i recepten...
Andra "kul" användningsområden är att man kan göra Piezo-elektriska kristaller med bl a pottaska och nånting till som jag såklart glömt.. En smula OT men men ;)
Långe
 
Inlägg: 103
Blev medlem: 1 februari 2006, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav kraka » 30 april 2007, 11:27

Kom bara att tänka på att lut är väldigt användbart då man ska tilllaga lavar och rötter. De blir godare om man lakar ur dem först, de kan ju vara lite beska annars. Det går visserligen att använda bara vatten, men inte med lika bra resultat.
Bra kunskaper att ha när svälten kommer...
kraka
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 25 maj 2005, 12:38
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 3 maj 2007, 19:28

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by kraka</i>

Bra kunskaper att ha när svälten kommer...
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ja, når kommer egentlig den svälten som alle vi historisk mat-nerder venter på? Den som gjør at vi står der og skratter med kunnskapen vår mens alle andre går sultne...

Når svälten kommer blir vi konger, dere. [:o)]
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron