Historisk bankett?

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Historisk bankett?

Inläggav Emolander » 28 december 2006, 15:32

Hej!

Jag och några kamrater har en liten matlagningsförening tillsammans. Vi träffas några gånger om året och ställer till med en ordentlig middag på något utvalt tema. Vi hade tänkt att denna gång genomföra en historisk bankett av den finare varianten. En segerbankett, krönings fest eller något i den stilen. Har letat runt lite på nätet men jag har inte hittat särskilt mkt. Skulle vara mkt glad om någon kunde tipsa om recept. Gärna en komplett sittning så att man kan försöka återskapa den så gott det går. Undrar även vilken historisk period som skulle vara intressant och praktiskt genomförbar. Vi har lagt tyngden på finare mat (råvaror man inte har råd att äta på restaurang[:)])

Skulle vara tacksam för alla tips och råd!

mvh erik
Emolander
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 28 december 2006, 15:21
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 28 december 2006, 16:30

Oj, det var et omfattende spørsmål!

Jeg har laget historiske banketter ved flere anledninger, til 50 personer på det meste, både i offentlige og private sammenhenger. Jeg har blant annet laget en med engelsk fjortenhundretall som tema, en annen med norsk tolvhundretall. Jeg har muligens et par beskrivelser av dette liggende (med enkle og delvis tilpassede oppskrifter), som du kan få hvis du vil. Bare gi meg emailadressen din. Jeg har også noen notater fra foredrag jeg har holdt om måltider i middelalderen, hvis det er interessant.

Det letteste er nok å legge banketten til senmiddelalder (fjortenhundretall). Da har du mange oppskrifter å velge mellom, og utvalget av råvarer er også større. Du kan blant annet slippe unna med å bruke sukker, sitroner og ris, for eksempel.

Når det gjelder rekkefølgen i måltidet følger den i Norden vanligvis følgende grove mal: suppe - grovmat (oksekjøtt) - krås (lekkerbiskener) - egg/osteretter og fruktretter. I England hadde man ofte flere bordsettinger med flere slags retter servert samtidig. Det finnes noen få beskrivelser av slike måltider, bl.a. en fra en barons måltid i England (The Booke of Carvinge), og en kokks innkjøpslister til en bankett for to hundre gjester ved det franske pavehoffet ("skaff hundre vogner med ved"...). En slik er fra Trondheim i 1532 (noe sent, mao), fra Erkebispegården. Måltidet er for hans håndverkere, og lyder (en for kjøttdager og en for fiskedager):

Retther
Primo groffkødt winsuppen eller vildebraadh
Jtem bysteick, kokøtt eller vildebraadh
Jtem hensekødt wildebraadh eller ein andnen rett
Jtem faarekøt oc gallerey
Jtem bagelse och tungher
Jtem gaas met mooszoc salthit wildebraadh (mos og saltet viltkraft)
Jtem hwidt gaasekøt och ein rett smaa huggenn aff kokødt mett kriidder
Jtem steicht twnger met kriidder och en rett bagelsze
Jtem sylthe oc kalum
Jtem grøtt och steiick
Jtem oster oc løff

Saa skall vprettis paa fiske dage
Primo tør siilld: oc wyn suben
Jtem salt torsk: oc bagellse
Jtem fersk fisk: oc skadhter
Jtem karuser og tørre gedder
Jtem sund mager: oc ferske gedder
Jtem bagelsse: oc stoffisk
Jtem tørre flynder: oc grødt
Jtem stegt rundfiisk oc løff

Grovt oversatt (av meg):

Retter
1) Først grovkjøtt, vinsuppe eller viltbuljong
2) Så grovkjøtt, kukjøtt eller viltbuljong
3) Så hønsekjøtt, viltbuljong eller en annen rett
4) Så fårekjøtt og (galle)røy?
5) Så bakelse og tunger (bakelse er antakelig en slags pai)
6) Så gås med mos og saltet viltkraft (mos kan være av nepe el likn)
7) Så hvitt gåsekjøtt og en rett av kukjøtt hugget i små biter, med krydder
8) Så stekte tunger med krydder og en bakelse-rett.
9) Så sylte og kallum (en suppe med ristet brød i)
10) Så grøt og steik
11) Så oster og loff

12) Slik skal (det) serveres på fiskedager
13) Først tørr sild og vinsuppe (tørr kan bety "ikke kokt", dvs grillet, ev tørrfisk)
14) Så salt torsk og bakelse
15) Så fersk fisk og skater (en slags flyndre?)
16) Så karusser og tørre gjedder
17) Så (oppskåret/moset?) (mager?) og ferske gjedder
18) Så bakelse og stokkfisk
19) Så tørre flyndrer og grøt
20) Så stekt rundfisk og loff

Oppskrifter finner du i hvilken som helst av de klassiske samlingene, som for eksempel:

ORIGINALSPRÅK OG OVERSATT TIL ENGELSK:
Grewe, Rudolf & Constance B. Hieatt, Libellus de Arte Coquinaria: An Early Northern Cookery Book (Medieval and Renaissance Texts and Studies, vol.222), Arizona; Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, 2001.

PÅ MIDDELENGELSK:
Austin, Thomas (red.), Two Fifteenth-Century Cookery-Books, London: Oxford University Press (EETS – OS nr.91), 1964 (først utgitt 1888).

Hieatt, Constance B. & Sharon Butler (red.), Curye on Inglysch: English Culinary Manuscripts of the Fourteenth Century (Including the “Forme of Cury”), London/New York/Toronto; Oxford University Press, 1985. (EETS-SS.8)

ORIGINALSPRÅK OG OVERSATT:
Scully, Terry, The Vivendier: A Fifteenth Century French Cookery Manuscript, Devon (UK); Prospect Books, 1997.

For to mindre kildekritiske men mer brukervennlige bøker:

OVERSATT OG TILRETTELAGT:
Black, Maggie, Food and Cooking in Medieval Britain: History and Recipes, London: English Heritage, 1985.

KUN TILRETTELAGT:
Cosman, Madeleine P., Medieval Holidays and Festivals: A Calendar of Celebrations, London; Piatkus, 1984.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Angus Maciomhair » 28 december 2006, 17:10

IIRC så fanns det en del om banketter upptaget i "Take A Thousand Eggs Or More", av Cindy Renfrow, 2 volymen. Jag kan kolla det under kvällen/morgondagen, sitter lite långt från bokhyllan för tillfället.

Jag vet inte var handskrifterna av Biskop Brasks menyer förvaras, jag har inte sett dem på nätet på en handfull år, men det kanske är en smula sent?

/Angus
Angus Maciomhair
 
Inlägg: 1712
Blev medlem: 31 mars 2003, 16:54
Ort: Sweden

Inläggav Emolander » 29 december 2006, 11:16

Tack så mkt för alla tips och råd! Det verkar bli riktigt roligt det här! min emailadress är emolander@hotmail.com i fall ni ville skicka över något recept.

tack på förhand

erik
Emolander
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 28 december 2006, 15:21
Ort: Sweden

Inläggav Vilja » 1 januari 2007, 15:11

Hmm... Jag lånade någon bok om historisk mat för några år sedan som jag minns hade menyer från verkliga banketter från medeltiden och renässansen. Men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter. Jag ska fundera på det...

Så länge kan du ju titta på dessa sidor på internet:
http://www.godecookery.com/
http://www.pbm.com/~lindahl/food.html

Kolla också upp dessa böcker som finns på biblioteken i Göteborg (det kan ha varit i någon av dem):
*Antik mat : en kokbok från British Museum / Michelle Berriedale-Johnson ; översättning av Marie-Anne Sundström
*Den medeltida kokboken / Maggie Black ; översättning: Marie-Anne Sundström
*Mat och dryck i forntid och medeltid : "om den ärbara vällusten" (De honesta voluptate) : serverat för historiskt och gastronomiskt intresserade / av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg ; [utgiven i samarbete med] Statens historiska museum


Här finns några fler böcker som kanske skulle kunna vara av intresse:
*Feast : a history of grand eating / Roy Strong
*Bibeln bjuder till bords : [recept och menyer från biblisk tid] / Naomi Goodman, Robert Marcus, Susan Woolhandler ; översättning: Catarina Hiort af Ornäs
*Mat med historia från medeltid till nutid : "nöt för sej skel" / Barbro Östlund
*Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept) / Pia Gadd
*Svenska gästabud från alla tider : en antologi om svenska mat- och dryckesseder / sammanställd av Mats Rehnberg
Vilja
 
Inlägg: 55
Blev medlem: 14 juni 2005, 12:07
Ort: Sweden


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron