Sida 1 av 2

Pepparkakor

InläggPostat: 30 december 2006, 13:37
av Lilliwin
Vet någon när man slutade använda peppar i pepparkakorna?
Skulle vara kul att hitta ett recept (MED peppar) också!

InläggPostat: 30 december 2006, 14:53
av Anna-Carin
Känner du till "Historiebok för kakälskare" av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros? Där finns ett av Cajsa Wargs recept på <i>mjuk</i> pepparkaka.

De skriver att hon har flera recept på pepparkakor i sin kokbok, men att just detta <i>har en särskilt ålderdomlig prägel i så måtto att vi bland ingredienserna finner såväl peppar som honung</i>.

Så peppar förekom i kakor in på 1700-talet, åtminstone i en del fall.

InläggPostat: 30 december 2006, 14:55
av Kmihan
Måste bara säga att den nämnda kakboken är en guldgruva! Mums för både gom och öga!

InläggPostat: 30 december 2006, 15:58
av Lilliwin
Jag får skriva upp den på önskelistan!

Peppar och honung! [:p]
Ska man tro att den mjuka varianten är äldre än den hårda? Och att peppar bara fanns i den mjuka?

InläggPostat: 1 januari 2007, 03:48
av grylen
Det märkliga är att långt innan jag blev "bekant" med historia och återskapande så smakade jag pepparkakor med peppar. Min far var ute och snurrade efter recept med peppar i och fann något som han gjorde kakor efter. Skall ta och fråga honom när han nu ännu finns med oss. Vill minnas att det inte var helt behagligt för en nutida gom. Han gjorde aldrig om det dessutom. Skall kolla absolut, men det lär ju inte finnas något säkert historiskt bakom dom.

InläggPostat: 6 januari 2007, 15:30
av Lilliwin
Gör gärna det!
Om vi "moderna" människor tycker det är gott eller inte beror nog bl a på våra förväntningar och vanor. Man kanske inte använde den peppriga sorten som kaffebröd? (Fanns något sådant före kaffets tid tro?)
Sen kanske inte hans recept var det bästa eller ens helt rätt, det kan ju lätt bli fel om man ska skriva ner ett recept som alltid har gjorts på en höft. Men jag är nyfiken ändå!

InläggPostat: 6 januari 2007, 18:20
av Per Runberg
Min mormor hade flera recept på hård pepparkaka med peppar. Tyvärr kan jag inte påminna mig att ha smakat dem någon gång. Vad jag har förstått så kunde man byta ut pepparen mot kryddnejlikor. Jag har själv undrat över om det är vitpeppar eller kryddpeppar som har användts. Jag har sett ett recept på en mjuk pepparkaka med både peppar och honung i någon av mina gamla kokböcker. Där angavs receptet vara från 1700-talet. Jag har för mig att det även fanns ett 1700-talsrecept på hårda honungspepparkakor utan peppar. Jag kommer ihåg det just för att dessa recept var de enda i boken som det uppgavs någon ålder på.

InläggPostat: 7 januari 2007, 18:18
av grylen
Min far kunde inte minnas vart han gjort av receptet tyvärr. Han gjorde dock med svartpeppar och receptet fanns i familjen då. Hans intresse för liknande saker har dock gjort att det är omöjligt att uppbringa just detta recept som är dränkt i mängder av andra i samlingarna.
Men om han hade ett borde det väl inte vara så svårt att hitta andra liknande kan man tycka? Vi får hjälpas åt i denna quest för att smiska gomen!
Hittade snabbt lite intressant historia:
http://receptfavoriter.se/mat-recept-vi ... fakta.html
Någon moderator får gärna korta länken såklart!

InläggPostat: 8 januari 2007, 04:07
av Kmihan
"Medeltida munkar i främst Tyskland, men även i övriga norra Europa, tillverkade inte bara likörer - de bakade också. På den tiden gick läkemedelskonsten efter regeln "desto starkare smak - desto mer effekt". Peppar är starkt och sades ha en lugnande effekt på hysteriska och nervösa personer. Så förutom små trista oblatkex bakade man pepparkakor."
Från länken.
Intressant. Ja verkligen något annat än kaffebröd!

InläggPostat: 8 januari 2007, 11:40
av Sunniva Saksvik
Hallo. Det er jo bare å bruke sangen til Morten Klatremus i Egners Hakkebakkeskogen...

"Når en pepperkakebaker
baker pepperkake-kaker
tar han først en stekegryte og en kilo margarin.
Oppi gryta smelter smøret,
og det neste han må gjøre
er å røre sammen smøret og en kilo med farin.

Og mens smør og sukker skummer
tar han åtte eggeplommer
som han rører rundt i gryta med en kilo hvetmjøl
og til slutt i gryta slepper han
en liten teskje pepper
og så rører man omkring og legger deigen på ei fjøl."

Har ikke prøvd den, da.

InläggPostat: 9 januari 2007, 17:05
av Lilliwin
Jo den sången kommer jag ihåg, även om den var undanstoppad långt bak i minnet. Fast jag har aldrig trott att receptet var "på riktigt". Verkar bli en rejäl sats med pepparkakor, med väldigt mycket smör! :-)

Hittat på Annas pepparkakors hemsida:

<font size="1"><i>I dagens pepparkakor finns ingen peppar, men det blandades peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. På den tiden var peppar en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten.
Att pepparkakan heter pepparkaka kan också ha sin förklaring i att peppar var det folkliga namnet på alla exotiska kryddor och att man egentligen menade kryddkaka när man sa pepparkaka.

Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är kanel, ingefära och kryddnejlika. I många äldre recept ingår även muskotblomma och paradiskorn, en ingefärsväxt från Västafrika med en pepparliknande smak. Andra kryddor som ibland finns med i pepparkaksrecept är kardemumma, fänkål, anis, pomerans, citronskal, cederolja och - peppar.

Peppar ansågs länge ha en medicinskt lugnande effekt och användes också mot matsmältningsbesvär.</i></font id="size1">

Och så diverse citat om pepparkakor från nätet, bl a
http://www.historiehuset.se/merpepkaka.html

<font size="1"><i>Pepparkakan är ett av våra äldsta bakverk

Pepparkakan kommer från början från Tyskland. och man tror att den härstammar från ett slags läkemedelsbröd som tillverkades av munkar under medeltiden. Bröden ansågs vara väldigt nyttiga eftersom de innehöll kryddor och honung och folk trodde att bröden kunde bota väldigt många sjukdomar. Sedan var det ju inte så tokigt heller att de var goda och därför blev de ju väldigt snabbt populära.

Ta en pepparkaka till - så blir du snäll!
Det är här uttrycket kommer troligtvis från att man tidigare ansåg att kryddor var rena dundermedicinen. Peppar ansågs hjälpa för t.ex. nervösa besvär och hysteri. Och ju mer kryddor man använde ju mer ont kunde drivas ut ur kroppen (och kanske blev man också mindre hysterisk också). Peppar ansågs t.o.m kunna hjälpa mot matsmältningsbesvär och dålig syn!

Pepparkakor har varit lika mycket medicin som godsak!
Pepparkakans historia började redan på medeltiden. Då var det en
konstart, på kontinenten, att kunna göra så vackra kryddkakor som möjligt!

Pepparkakor i form av grisar, bockar, fåglar eller andra djur
har uråldriga anor.
Kultbröd från den hedniska tiden offrades till gudarna.
Sedan blev dessa kultbröd till skulpterade vetebrödsbullar som
i jultid gavs bort till barn och fattiga.

I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns ett recept på små pepparkakor.
Kryddorna hon använde var bl a muskotblomma, kanel, nejlikor och
paradiskorn. Som jäsningsmedel hade hon något som kallades sal tartari,
uppblandat med rosenvatten.

Från början var basen i pepparkakor: honung och kryddor.
I dagens pepparkakor finns varken honung eller peppar!
Honungen har ersatts med sirap. Pepparn försvann under 1700-talet. </font id="size1"></i>

Man får väl ta infon med en nypa salt [;)], det är lite dåligt med källhänvisningarna...

Det påstås också att peppar var ett samlingsnamn för diverse kryddor. Kan det stämma?

Jag hittade faktiskt ett recept också, men om det har någon äldre historisk bakgrund framgår tyvärr inte:

http://www.receptforum.se/viewtopic.php?pid=792

InläggPostat: 9 januari 2007, 17:20
av Taleke
Utan några källor att visa till så har jag hört att peppar mycket riktigt var ett samlingsnamn för utländska kryddor. Det var väl antagligen så mycket nya o konstiga namn o peppar råkade vara det vanligaste, så allt fick heta peppar.

InläggPostat: 9 januari 2007, 18:56
av Sunniva Saksvik
Man kan også søke på spekulas / spikjulas (norsk), som er det eldre navnet på pepperkaker.

InläggPostat: 9 januari 2007, 20:08
av my_mmy
hollandska spekulaas ar dock mycket mildare an vara pepparkakor. och har mycket mer smor.

ang. Cajsa Warg's recept sa skulle jag gissa att "sal tartari" eller tartar salt ar vad vi koper i affarerna har som 'cream of tartar'. Det ar Potassium hydrogen tartrate, och blandar man det med soda bikarbonat far man bakpulver. Det ar ju vanligt nog som jasmedel i sig sjalv.

om man nu bara kunde kopa baking ammonia har... (hjorthornssalt)

/maggie

InläggPostat: 9 januari 2007, 21:20
av issis
I den äldsta tryckta kokboken i Danmark på danska, från 1616, finns ett recept där pepparkaka OCH peppar ingår, nämligen En Mos aff Peberkage. Pepparkakan ska rivas på rivjärn, blandas med sötmjölk, kokas upp. Sen iblandas anis(tror jag), peppar, ingefära, saffran. Med socker kan den beströs vid servering. Receptet står mellan En Paeremos och En Mos aff Öel. Föredrar nog dom (det ingår öl i päronmoset också)