Medeltida fältmat.

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Medeltida fältmat.

Inläggav Stefan_Olausson » 17 juli 2007, 08:46

Hej jag letar info om den senmedeltida fältmaten, vad som åts, hur, recept ja kort och gott det mästa.
Jag är väldigt nyfiken på vad ni har för erfarenheter av att laga mat under enklaste möjliga förhållande, vad funkade, vad funkade inte, vad smakade skit=) vad smakade mumma osv.

Är evigt tacksam för alla svar.

//Stefan
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 18 juli 2007, 11:37

Enligt Raven von Barnekows räkenskaper från 1300-tal äter man mest bröd på råg. till detta har hans soldater köt när de ger sig iväg till striderna i Dalarna, men bröd på råg var basvaran över allt annat.

Korn odlades väldigt mycket med. Även om Barnekows böcker mest verkar visa på att det användes till foder bruker vi i Albrechts bössor göra en korngryta (frumenty) som är väldigt god och mättar länge.

Den görs enkelt genom att man bryner lök och om man vill bacon.

Sedan häller man på vatten (med buljong om man vill lyxa till det) och kastar i några nävar krossade korngryn. Man låter det koka ett tag, tills grynen är mjuka, sen stoppar man det i magen. Även om inget recept finns på detta från medeltid (frumenty finns, men inte just på detta sätt kanske)har vi kommit fram tillatt det är trolig mat fär soldater. Korn stod för den ojämnförligen största procenten av odlat spannmål under medeltid
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Stefan_Olausson » 18 juli 2007, 12:05

Sparar under fliken mat på datorn, tack. Vad äter ni mer när ni är ute?
Gjorde rödbetsbröd till flickvännens kompis när vi hade en semi medeltidsmat kväll och det var väldigt gott. Fick iden från På Modern Svenska av Sandra Årstrand. Några tankar runt den?
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 18 juli 2007, 13:48

jag vet inte när rödbetan är populär här, men vi använder den inte så mycket.

grönkål, lök, vitlök och majrova samt aärtväxter var populärt på medeltiden i scandinavien. Senap var också något man gillade i norra europa. så... Ärtsoppa och olika grytor på vad som finns i lägret är väl vanlig mat.

Carnis har ofta ett mer avancerat herrskapsläger med stort kök, de gör mer avancerad mat än vi enkla bössknektar.
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Stefan_Olausson » 18 juli 2007, 17:08

Hmm ska nog få ihop något så de inte behöver svälta, återigen tack Johan, du är en klippa.
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav Stefan_Olausson » 19 juli 2007, 14:53

Kom på änu en fråga, när jag för första gången i mitt liv gjorde smuldegspaj vilket inte var det svårste i världen som jag tidigare trott=) Hur korekt för medeltida mat är tex blåbär eller svamppajer?
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav Vesuvius » 19 juli 2007, 17:09

Svamppaj finns källor på från sena 1300-talets Frankrike.

Blåbär... tja... rätt säsongsbetonat... men spontant låter det lättare att bara äta bären som de är. Då slipper man ju dessutom omaket att socker oftast inte fanns till hands.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 19 juli 2007, 18:04

förvisso, men 'rå' mat verkar inte varit populär alls under medeltid. Det skulle 'tillagas' på något sätt.
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Stefan_Olausson » 19 juli 2007, 21:07

Och sockret är ju inget måste, honung lär väll funka som sötningsmedel i paj?

Vesuvius: Har du någon sida eller så med pajen?
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav Vesuvius » 19 juli 2007, 22:20

Johan: Tja, rå och rå... jag tror inte att den termen egentligen är applicerbar på blåbär... de är ju liksom bara. Jag tycker det känns omständigt att göra blåbärspaj på dem, dessutom utan socker. Antingen blir det en ganska smaklös deg eller så tar man honung. Och jag vet faktiskt inte riktigt hur det blir. Det är förresten inte alls säkert att blåbär förtärdes i någon större mängd, och de äts ju inte i jättemängder idag heller. Jag kan inte minnas senast jag åt det (annat än som "plocka ett enstaka i skogen").

Svamppajen finns i Le Ménagier de Paris. En engelsk översättning (med medeltidens försmak för korthuggna "gör si och så så klarar du dig"-språk): Pastries

MUSHROOMS of one night are the best, and are small and red inside, closed above: and they should be peeled, then wash in hot water and parboil; if you wish to put them in pastry, add oil, cheese and powdered spices.

Gode Cookery har tolkat:

http://www.godecookery.com/goderec/grec21.htm

Jag undrar jag, vad det gäller norden och denna pajen. Men den är nog god.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Stefan_Olausson » 20 juli 2007, 06:37

Vi gör som så att jag går ut och plockar någon liter eller så, sedan gör en blåbärspaj med honung och avlägger raport här.
Och så gör jag svamppajen någon gång nästa vecka. Några mer recept på lager?

Hmm engilska mått, inte min starka sida=( Vad är ett ibs, letade på nätet men hittade inget om det utan bara en massa bolagsnamn.
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav my_mmy » 20 juli 2007, 08:17

lb = pound. förkortningen betyder faktiskt "libra", dvs våg, men också ett standard viktmått. Ursprungligen var ett engelskt pund detsamma som ett pund silver, därav kommer det sig att tecknet för den engelska valutan är ett stiliserat L och att vikten pund skrives lb. Sedär, du!

Exakt är ett pund 453.6 g men jag räknar för det mesta ungefär ett halvt kilo så blir det rätt bra.
my_mmy
 
Inlägg: 422
Blev medlem: 25 mars 2003, 07:41
Ort: New Zealand

Inläggav Stefan_Olausson » 20 juli 2007, 08:53

Tusent tack My.
Stefan_Olausson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 juli 2007, 08:28
Ort: Sweden

Inläggav my_mmy » 20 juli 2007, 09:49

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Johan Käll</i>

Enligt Raven von Barnekows räkenskaper från 1300-tal äter man mest bröd på råg. <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

var kan man hitta dessa? det tycker jag later valdigt intressant!

/maggie
my_mmy
 
Inlägg: 422
Blev medlem: 25 mars 2003, 07:41
Ort: New Zealand

Inläggav Johan Käll » 20 juli 2007, 13:08

Mja, njo... de är GANSKA intressanta men mest handlar de om hur mycker råg en bonde levererade en viss tid.

Men man får också en inblick i hur många bröd man kunde göra på ett visst mått råg.

Den finns utgiven och kan hittas på antikvariat ibland.

Dessutom kan man läsa att kung Albrecht köper ett par nya benharnesk för 4 öre i Nyköping, kungen köper svenskt! [:D] (visar även att den inhemska rustningsindustrin håller ett mått som duger för kungen)

<font color="red">'Raven von Barnekows räkenskaper för Nyköpings fögderi 1365-1367' Utgivna genom Birgitta Fritz och Eva Odelman. 1994.</font id="red">
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Nästa

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron