Medeltida fältmat.

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Inläggav Karin » 24 augusti 2007, 19:47

Mina två fältmatsfavoriter är två rätter som Daniel Serra hjälpte oss att laga i Kalmar förra sommaren.

Den ena var jag inte med och lagade själv, så jag vet inte helt säkert vad den innehöll, men den var mycket lik Johans korngröt, fast med massa grönkål i. Underbart gott som tilltugg till kött eller fisk och mycket mättande.

Den andra gillar jag mest p.g.a. det coola tillagninssättet, även om smaken också är god. Se till att få upp en ordentlig glödbädd i eldstaden. Lägg på stora kålrötter eller majrovor. Lägg över mer glödande kål. Vänta. Ta ut rovorna, skala av allt svart (det blir en del spill, särskilt om man tar för små rovor) och servera till en kötträtt.

Jag har inga källor på dem, men eftersom Daniel är mycket kunnig inom ämnet antar jag att han har koll på det. Nästa gång du kommer förbi den här tråden kan du väl svara, Daniel.

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Serra » 13 november 2007, 03:21

Jag får ursäkta min frånvaro från forumet..jag får skylla på att jag faktiskt sitter och skriver om mat.

Kålgröten står att finna i en dansk kokbok från 1616...förvisso lite efter de aktuella perioderna, men vad som gör receptet intressant är att den i kokboken beskrivs som bondemat, faktiskt t.o.m. att den är godast om man blir bjuden på den hos bönderna.

De glödbakade rovorna, kommer från en italiensk berättlese från 1400-talet. (har tyvärr inte källan i huvudet) I princip går berättelsen ut på att en gammal bonde blir sjuk, varvid hans husbonde tar hem honom och sköter om honom med god mat och läkare. Detta hjälper dock inte och bonden säger vid något tillfälle ge mig batra en rova eller lök kokt i askan som jag är van vid. Detta fick han inte varvid han dog, och sensmoralen i historien var att man skulle äta vad som passar sin plats i samhälelt. Fanns tydligen ett par skrifter på samma tema. vissa recept i de bevarade kokböckerna antyder liknande tillagnings metoder
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net