Kams!

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Kams!

Inläggav Olof den gladlynte » 20 juli 2007, 21:15

Finns det någon i detta sällskap som har kunskap om det gjordes "kams" under 1300-talet i sverige? Med tanke på ingredienserna så känns det troligt att det kunde existera, men vet någon hur det var med det hela?


// Olof
Olof den gladlynte
 
Inlägg: 307
Blev medlem: 6 mars 2007, 14:06
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 21 juli 2007, 10:46

Hva er kams?
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Olof den gladlynte » 21 juli 2007, 12:30

Kams är en paltliknande rätt fast utan potatis...gjord på kornmjöl och vatten samt salt. Det finns en variant med vetemjöl som ingrediens också...sen äter man t ex stekt fläsk, smör och lingonsylt till detta.
Riktigt gott

Läs mera här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Palt

:>)

Olof den gladlynte
Olof den gladlynte
 
Inlägg: 307
Blev medlem: 6 mars 2007, 14:06
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 21 juli 2007, 18:28

Aha, klubb eller raspeball. [:)]
Jeg har sett liknende retter i engelske og italienske oppskriftssamlinger fra middelalder.
Men det var vel ikke det du spurte om.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Oluf Gurimson » 14 december 2007, 19:37

Oluf Gurimson
 
Inlägg: 82
Blev medlem: 27 juli 2005, 18:40
Ort: Sweden

Inläggav Anette » 14 december 2007, 20:26

I Gästrikland (och förmodligen andra ställen) gjorde man "klubb" på ärtmjöl. Jag vet inte om traditionen sträcker sig tillbaka ända till medeltid men under 1700- och 1800-tal var det allmogemat.
Anette
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 15 juli 2005, 18:31
Ort: Sweden

Inläggav Torbjörn Byman » 28 december 2007, 16:35

Verkar ju märkligt om inte något kamsliknande uppfunnits redan under stenåldern... Rätten är enkel att tillaga och går utmärkt att koka i lerkärl. Jag kan inte i min livligaste fantasi tro att ens bondestenålderns människor bara tuggade på sädekornen iklädda sina skinn. Vilket ibland tycks vara den allmänna uppfattningen utanför detta forum. De måste ju för tusan ha gillat god mat lika mycket som vi. Så om man utgår från vilka råvaror som troligtvis användes under tidsperioderna borde man kunna gissa sig till åtminstone några rätter som troligen åts av gemene man under stenålder, järnålder, medeltid. Från senare tidevarv har vi gott om recept. Förresten är kams gott. En variant som jag tillagat kallas pitepalt, men där stoppar man in alltihop i knölen och man använder potatis. Så den får man utesluta om det skall fungera som ett eexempel på historisk mat.
Gott Nytt år!
Torbjörn
Torbjörn Byman
 
Inlägg: 124
Blev medlem: 8 januari 2004, 15:27
Ort: Sweden


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net