Somrig mat

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Somrig mat

Inläggav Sommarlyckan » 17 november 2007, 06:43

Är det någon som möjligtvis har lite tips eller ideer på vad man kunde ha för mat på en sommarfest under vikingatid fram till sen medeltid i Sverige?

Mvh
Liv
Sommarlyckan
 
Inlägg: 10
Blev medlem: 29 juni 2007, 01:18
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 17 november 2007, 09:24

lite lurigt det där eftersom man går mot ett mer brödbaserat matbruk under medeltid. Man kan säga att matkulturen ändras något under de 800 år din period spänner över.

Rent generellt skulle man väl dock kunna säga att den mat som diskuteras i just denna del av forumet tar upp frågan. Läser man lite i trådarna kan man få ett hum om det hela.
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 18 november 2007, 19:59

Spørsmålet er litt for generelt til å svare fornuftig på. Som Johan er inne på; du taler her om en periode på 800 år. Når i perioden? Når på sommeren? Veldig tidlig på sommeren spiser man antakelig bare gammel mat som har blitt til overs fra året før. Hvor rike er de som spiser? Hverdagsmat eller festmat? Hvis det er sent i perioden må man nesten vite hvilken dg det spise på for å avgjøre om det skal være fastemat eller kjøttmat. Bor de ved kysten eller innenlands? I by eller på gård? Osv osv.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Olov » 18 november 2007, 23:46

Här kan det finns lite inspiration: http://www.godecookery.com/
Olov
 
Inlägg: 345
Blev medlem: 20 juli 2004, 19:16
Ort:


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net