Stenåldersdiet - Vad ska ni utsätta mig för...

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Stenåldersdiet - Vad ska ni utsätta mig för...

Inläggav Skarek » 20 februari 2008, 21:40

Ok, vi ska göra en metabolismlabb där vi ska studera hur vår kropp påverkas genom någon galen diet vi utsätter oss för. Jag har funderat på att ge mig på en riktig stenåldersdiet.

Detta är självklart ett mycket, mycket brett område spännade över 10 tusentals år och stora delar av globen...

Jag har spanat lite på deitsidor (som jag e skeptisk till) och är inte riktigt blivit nöjd med vad de säger att man ska äta...

Min fråga till er är. Om ni skulle komponera en stenåldersdiet, med ingredienser som går att köpa i en vanlig välsorterad mataffär, vad skulle ni äta. En diet som är trolig, som ska innehålla så "historiskt korrekta" grönsaker etc som möjligt, från valfri tidsperiod före stora civilisationer. Det skall även helst gå att leva på den några veckor också....

Vad är måsten, vad är förbjudna varor? Hur är det egentligen med sädesslag?

Vad har ni för tips? Vad vill ni utsätta mig för?
Skarek
 
Inlägg: 137
Blev medlem: 25 maj 2006, 09:01
Ort: Sweden

Inläggav Frej » 20 februari 2008, 21:43

Ostron
Frej
 
Inlägg: 409
Blev medlem: 23 oktober 2007, 20:39
Ort: Sweden

Inläggav Skarek » 20 februari 2008, 22:07

Som en blandning av en kallsup och en klunk snor som rinner ner i halsen...
Skarek
 
Inlägg: 137
Blev medlem: 25 maj 2006, 09:01
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 21 februari 2008, 00:55

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Skarek</i>

Om ni skulle komponera en stenåldersdiet, med ingredienser som går att köpa i en vanlig välsorterad mataffär, vad skulle ni äta. En diet som är trolig, som ska innehålla så "historiskt korrekta" grönsaker etc som möjligt, från valfri tidsperiod före stora civilisationer. Det skall även helst gå att leva på den några veckor också....<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Det er nesten umulig å spise slik man spiste i steinalderen ut i fra det man kan kjøpe i affärer. Du kan ikke spise grønnsaker, for dagens grønnsaker er sterkt odlat fram fra deres ville forløpere, og forutsetter et jordbrukssamfunn for å eksistere. Steinaldermennesket levde i et sanke-samfunn. Gressløk, ramslök, senapskål, vattenkrasse, syreblader, maskros, nässla og annet gress-liknende ville vært det eneste. Du kan dessuten spise sopp.

Bær går naturligvis, hvis det er på rett tid av året, og på rett sted. Lingon, blåbær, halon, odon, hjortron, kråkbär, nypon og stenbär.

Du kan spise kjøtt av vilt (elg, rein, hjort/rådjur osv), og ville fugler, men ikke husdyr (nöt, sau, gris, høns). Du kan ikke spise hønseegg, men egg fra ville fugler går bra.

All slags fisk og sjømat går bra, og også havsalg.

Du kan i grunnen ikke spise noe av spannmål (det hører jordbruket til); kanskje litt bovete, og LITT hasselnøtter.

Du kan antakelig ikke spise melk eller ost, da dette også hører jordbrukstiden til.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Johan Käll » 21 februari 2008, 11:53

låter kul. Vi gjorde ett liknande projekt då vi åt medeltida i en vecka. Då var det jobbigaste att bara dricka öl...

HUr var det med den där berömda blosgröten? var inte den från stenålder?
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Skalde-Tord » 21 februari 2008, 12:10

Blodgröt är från stenåldersdagar och innehåller blod, havre och andra sädesslag.
Ska inte alls vara så dum som den låter.
Skalde-Tord
 
Inlägg: 512
Blev medlem: 25 april 2007, 22:26
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 21 februari 2008, 18:11

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Johan Käll</i>

Då var det jobbigaste att bara dricka öl...
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Hvorfor i alle dager drakk dere bare øl? Man drakk både vann og forskjellige melkedrikker i middelalder (bleng/blande, syr), og det var neppe andre enn de mest velstående som drakk øl hver dag.

Havre er et jordbruksprodukt som er for sofistikert for steinalderen. Om man kunne få tak i et primitivt havre-slag på butikken i dag er vel heller tvilsomt.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Johan Käll » 21 februari 2008, 18:23

det var vår matarkeolog som ville ha det så. Vi var i stadsmiljö (eller i belägringsmiljö). De som eventuellt drack vatten är de som har tillgång till en vattenkälla eller annat uppenbart rent vatten. I andra miljöer, som städer och liknande, var vattnet inte tillräckligt rent för att dricka. Vi fick även dricka vassle och filmölk (eller öl och fil blandat) men det var brist på detta så för det mesta var det öl.

DEtta gällde ju för övrigt långt fram i tiden. Gustav Wasas knektar gick i strejk för att de bara fick fem liter öl per dag.
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Anders Lindkvist » 21 februari 2008, 19:11

Vad för slags öl blev det? Dagens öl är ju inte riktigt som dåtiden som var kanske beroende på kvalité var lite matigare så att säga.. .
Anders Lindkvist
 
Inlägg: 1067
Blev medlem: 13 september 2004, 10:00
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 21 februari 2008, 19:16

den vanliga 'drickölen' var väldigt svag och mer som svagdricka. Jag hänvisar nog till Daniel Serra i denna fråga istället eftersom det var han som matarkeolog som höll i det hela.

Eftersom han hotat med att genomföra det igen, men värre den här gången, kommer du säkert själv få uppleva det Anders ;)
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Serra » 21 februari 2008, 19:59

Jo det var väl jag som ansvarade för deras öl konsumtion. Förvisso hade sur mjölk av olika typer också fungerat utmärkt, eller vassla och möjligen kärnmjölk. Men på grund av attt det inte hanns med att tala med något mejeri innan så var det svårt att få ihop nog med en passande mjölkdryck till arrangemanget. Eftersom det hela utspelade sig i närheten aav stadsmiljö, vill jag dock fortfarande hävda att rent vattendrickande faktiskt inte tillhörde vanligheterna. Tillgång till rent vatten var ett faktiskt problem, grunda brunnar, vandrande latriner och vattendrag som användes till all möjlig rengöring och urtvättning gjorde dessa mindre lämpliga som grund för vatten till dryck enligt min mening, har för mig att jag till och med stött på vissa recept som kräver regnvatten vid sitt tillagande. Detta är naturligtvis en punkt som kan diskuteras men i sammanhanget skulle jag nog tolkat svag och kanske sur öl som den vanligaste drycken.

Öl däremot har ju förekommit i lite olika styrka....från den dyra välmaltade bryggden till det som i närmaste kan liknas vid svagdricka. Och det är väl förmodligen det senare som kunde komma de flesta till del. Men det är väl i viss mån en definitions fråga på vad man skulle kalla öl resp. svagdricka. eller som du säger blanddricka...med någon ölprodukt blandat med surmjölk eller liknande.

Johan angående knektarnas fem liter, tror jag dock att man kan misstänka att en del snarare var betalning än avsedd till direkt förtäring.

Om blodgröten & stenålderskost: Helt riktigt att havre borde knappast ha varit en ingrediens i den, snarare olika vetesorter och möjligen korn, Havre får sin lilla spridning först senare. Frågan är dock om det verkligen rör sig om en blodgröt eller något annat, har läst viss som vill omtolka det till något mera bröd eller pudding liknande.

Men vilken period av stenåldersdiet skall ni eftersträva...de som är lärjungar till den dieten brukar väl prata om människans ursprung... och då borde vi kanske titta på otillagade as istället för nyslaktade tillagade domesticerade djur. Skall man återskapa före eller efter elden? Skall vi titta mer skandinaviskt, så bör du kanske egentligen leta efter säl och andra feta fiskar...det har ju gjorts en studie över dieten på gotland under stenålder som just pekar på en kraftig sälkonsumption. Vill du ha en lite bredare bas för de råvaror du kan välja mellan så bör du kanske istället titta på fynden i Alvastra.
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Serra » 21 februari 2008, 20:00

Skarek: Hmmm...om det nu blir så att vi försöker oss på ett medeltida matförsök igen, skulle du vara intresserad av att genomföra ett metabolismlabb på deltagarna då?
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 21 februari 2008, 20:06

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Johan Käll</i>

det var vår matarkeolog som ville ha det så. Vi var i stadsmiljö (eller i belägringsmiljö). De som eventuellt drack vatten är de som har tillgång till en vattenkälla eller annat uppenbart rent vatten. I andra miljöer, som städer och liknande, var vattnet inte tillräckligt rent för att dricka. Vi fick även dricka vassle och filmölk (eller öl och fil blandat) men det var brist på detta så för det mesta var det öl.

DEtta gällde ju för övrigt långt fram i tiden. Gustav Wasas knektar gick i strejk för att de bara fick fem liter öl per dag.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Vassle og filmjølk (myse/surmelk), og da særlig vassle, er mer plausibelt, særlig før tysk importøl med hansatiden gjorde øl mer tilgjengelig og dessuten mer holdbart (bl.a. på grunn av tilsettingen av humle). Tanken at middelaldermennesket bare drakk øl fordi vannet var for skittent kan være relevant men er vanligvis betydelig overdrevent, særlig her i Skandinavia.

Forøvrig høres begge prosjekt svært interessante ut. Jeg kunne godt ha tenkt meg å være med på et slikt prosjekt! Sjalu...
Hva annet spiste og drakk dere? hva slags tidsramme var satt?
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav my_mmy » 21 februari 2008, 20:15

Bestam forst om du ska vara mesolitisk eller neolitisk. Om det senare har du ju tillgang till en del mer odlade ting, och aven mer varierad diet med husdjur och dylikt. Stenalder ar ett brett begrepp...
my_mmy
 
Inlägg: 422
Blev medlem: 25 mars 2003, 07:41
Ort: New Zealand

Inläggav Anna-Maria » 21 februari 2008, 20:30

Just nu läser jag en kurs i näringslära (visserligen inriktat mot idrott men näring är ju alltid näring oavsett idrott eller livsföring.)Det jag kan tipsa om är att sträva efter att hålla nere det mättade fettet så mycket du kan. Fett är något som vi människor behöver, alltid har behövt och kommer att behöva om inget oväntat händer. Fett är framför allt till för att binda och lösa upp vitaminer till celler för uppbyggnad av kroppen och ge energi till hjärnan men det är vi västerländska nutidsmänniskor som har behandlat ursprungsfödoämnena så att det mättade fettet har börjat förekomma i så hög grad som det gör nu. I mättat fett hittar man allt det dåliga kolesterolet som är skadligt för hjärta/kärl, allt extra fett som kroppen inte kan göra annat med än att lägga i fett- depåerna (kärlekshandtagen) och det som ligger kvar i blodet i fomr av höga blodfetter. Om man tänker sig stenåldersmänniskan diet så är den antagligen lika nyttig (eller nyttigare tack vare inget Tjernobyl-nedfall, höga kolmonoxid/koldioxidhalter i luften mm) som allt det som vi anser vara naturlig föda idag. inget raffinerat socker, vitt vetemjöl eller anndra stiliserade nutidsprodukter.
fundera vilken världsdel du vill hålla dig inom och studera historiska belägg för klimatet och då följaktligen möjligheten för växter att växa där.
Det finns ju också örter/växter/träd som inte överlevt till vår tid på grund av att vi människor förvägrat dem deras möjlighet att gro. Den utdöda fågeln dronten till exempel var "värddjur" åt en ört (som jag inte minns namnet på) genom att äta den, bearbeta den i sin mag-tarm - kanal och sen skita ut den. först då kunde den gro men har alltså förlorat sin växtkraft och blivit utrotad på grund av just människnas dront-jakt.

Ett tips till är att du bör äta för att må väl, gör som medelhavskulturernas folk; ät för att leva, lev inte för att äta!

/Anna-Maria
Anna-Maria
 
Inlägg: 15
Blev medlem: 7 september 2005, 20:00
Ort: Sweden

Nästa

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron