Medeltida paj med saffranskräm.

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Inläggav Scan » 1 december 2008, 06:50

Scan
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 29 april 2007, 10:52
Ort: Sweden

Inläggav Mia » 1 december 2008, 17:58

Tror du att det hade vart svårt att få ur pajskalen om du hade använt en keramikskål? (Eller vad kan man annars tänka sig att grädda dem i.. en typ stekpanna av järn med lite högre kanter kanske?) När jag tänker på mina nutida pajer och förgräddade skal känns det inte som om de skulle gå att ta ur formen utan att bli smulor. Med folie blir ju en annan sak.
De ser goda ut!
Mia
 
Inlägg: 284
Blev medlem: 27 januari 2003, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Scan » 1 december 2008, 18:53

Jag vet faktiskt inte. De krymper ju inte nämnvärt av att bli gräddade så de blir ju svåra att skaka ur. Men jag ska klura mer kring det. Folie är ju smidigt när man ska göra dem hemma innan eventuella event. Men tristare i fält. :P Och jo, de blir hemskt goda.
Scan
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 29 april 2007, 10:52
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 2 december 2008, 00:26

Oioioi, de så gode ut, ja.

Hvis man lager skallene i en litt hardere variant (mindre smør, mer mel og vann, så det likner mer på brøddeig eller usøtet brioche) så kan man kanskje få dem ut av en keramikkform som er lasert på innsiden?
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Mia » 2 december 2008, 19:23

Kan det vara därför som smör inte nämns i receptet ni tidigare pratade om? Skalen kanske ska bakas på annat sätt (ingen bakexpert så jag har inga förslag mer än vatten/mjölk) än med smör för att bli stadiga och kan tas ur formen? Kanske är degen inte så god (men hård) som den nutida varför de skär av locket? Rena spekulationer..
Mia
 
Inlägg: 284
Blev medlem: 27 januari 2003, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 3 december 2008, 16:56

Det tror jeg du har helt rett i, Mia. Smør er jo dyrt.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Sunniva Saksvik » 5 december 2008, 12:08

Hm! Nå ser jeg i oppskriften på Tart de Bry (briepai) at den bakes MED form: "Take a crust ynche depe in a trap." Så man bakte tydeligvis både med og uten form.
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Ynja » 5 december 2008, 22:26

Jag måste fråga - stämmer mängden mjölk i receptet, 1 1/4 l? Jag provar nämligen receptet, i halv dos, och pajen har stått i ugnen nu i 1,5 timme och ännu inte stelnat till. Den beter sig som halvstekt äggröra, har jag månne missuppfattat någonstans? [:I]
Ynja
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 19 april 2008, 12:30
Ort: Sweden

Inläggav heel » 9 december 2008, 11:57

Nu bager jeg en del, og jeg vil tro at det kun er 1 1/4 dl istedet - for ellers vil det være alt for meget - men det kan godt være det er meningen med denne dej.

Og hvis man måske smørre keramik formen og så kommer rasp på den så kan det være nemmere at tage paj skallen ud.

Men jeg tror da også hellere jeg må prøve opskriften på et tidspukt.
heel
 
Inlägg: 146
Blev medlem: 4 maj 2004, 18:20
Ort: Denmark

Inläggav Scan » 9 december 2008, 12:45

Nej du har helt rätt Ynja, det är jag som är ett klappträ. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Det ska stå 1 1/4dl mjölk och inte liter. Jag hoppas du inte blev avskräckt nu utan vill göra ett nytt försök. Jag försökte editera mitt inlägg och skriva rätt men fick inte tilld et. En Admin kanske kan vara behjälplig?
Scan
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 29 april 2007, 10:52
Ort: Sweden

Inläggav Ynja » 10 december 2008, 00:25

Ah! Låter sannerligen mycket mer passande. Nytt försök imorgon bittida!
Ynja
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 19 april 2008, 12:30
Ort: Sweden

Inläggav Serra » 14 januari 2009, 03:37

Receptet som Dick Harrison använder sig har de direkt hämtat från Maggie Blacks "Den medeltida kokboken" som i sin tur mycket riktigt har utgått ifrån Harl. 279 receptet på Doucetes. Där ser man hur recept kan vandra i medeltids världen.

"Kranka damer" har jag baserat på ett kommentar av Olaus Magnus, där han beskriver en söt pastej
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 18 april 2009, 09:47

Et lite postscript om baking av pai:

Her er et bilde av paier som bakes i en flyttbar bakerovn:
http://www.flickr.com/photos/vrangtantebrun/3364577573/



________________________
...och et skitstort svärd!
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav heel » 18 april 2009, 13:23

Linket til Facebook virker ikke længere.

Er der et nyt link, så jeg også kan få lov til at se denne paj - som jeg stadig ikke har fået afprøvet =(

/Maria

http://maria-heel.blogspot.com
heel
 
Inlägg: 146
Blev medlem: 4 maj 2004, 18:20
Ort: Denmark

Inläggav Scan » 15 juli 2009, 09:13

Hej Maria! Det var längesen jag var inne men här får du en länk som fungerar. På min hemsida www.sannsaga.se är det bara atts urfa in under gallerierna och kolla galleriet "Pajbak" så får du se hur det gick för mig. Där har jag också sammanställt receptet som vi här i tråden kom fram till att det borde vara.

Lycka till!

-Jan Åke "Scan" Steenberg

Varmt formbart järn... Mmm!
Scan
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 29 april 2007, 10:52
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron