Uppiggande växter

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Uppiggande växter

Inläggav Mjödbjörn » 22 mars 2009, 16:53

Hej. Tänkte ge mig på att göra, ett för mig, ny typ av mjöd. Att användas av t.ex roddare, eller fighters som tränar, för att få ordning på vätskebalansen efter ett hårt pass i solgasset. Det ska vara ett mjöd, som är ganska lättdrucket, inte så alkoholstarkt, eller sött, men som ska vara kryddat med örter/medicinalväxter, som är uppiggande.Ett vikingatida Red Bull, om man så vill. Humle t.ex är ju mer lugnande och inte så lämpligt. Men det ska vara välkända medicinalväxter eller kryddor, inget modernt.
Tacksam för alla svar. Räknar med att sätta mjödet de närmaste veckorna, och det ska vara klart till senast mitten juni. Personer som har bidragit med sin kunskap, kommer självklart att få provsmaka. Jag tänkte göra en sats på ca 25 l Och i sommar räknar jag med att i alla fall vara i Foteviken och Stallarholmen och blir det bra/drickbart kommer jag att bjuda fighters och roddare på mjödet på dessa två evenemang, för utvärdering.
För information håller jag redan på med ett "Hantverksmjöd". Lite mitt emellan mina vanliga mjöd och det jag ovan beskrivet. Hoppas ha med även det för utvärdering i sommar.
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Olof den gladlynte » 22 mars 2009, 18:51

Ett mjöd som jag gjorde förra året och som - om jag får säga det själv-blev riktigt "fruktig" och frisk var gjord på björksav. Björksaven innehåller både mineraler och antioxidanter. Mer om björksavsmjödet: http://mead.forum24.se/mead-about307.html

Olof a k a Smedhalvan
Olof den gladlynte
 
Inlägg: 307
Blev medlem: 6 mars 2007, 14:06
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 22 mars 2009, 19:09

Det känner jag till, fast jag hade mer tänkt mig "tillsatser" av olika växtertill mjödet. Annars kan man ju gära mjöd med mältat korn osv.
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Lusofia » 22 mars 2009, 21:24

Hej Du!
Hur är det med rosenrot?
Uppigande på många olika sätt[:)]
Enligt Wikopedia användes det av vikingar innan strid för att musklerna skulle svälla. (ingen källa)
/Sofia
Lusofia
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 18 april 2007, 15:16
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 23 mars 2009, 12:48

Rosenrot har jag tänkt på, men det föll först på att det bara växer i Norra Sverige. Efter ditt inlägg kollade jag igen och såg att SLU driver lite försöksodlingar på Öland, så kanske det blir lite lättare att få tag i. Vet du vad det ger för smak om man t.ex gör en dekokt av rötterna?? Mjödet ska ju fortfarande vara drickbart[;)]
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Olof den gladlynte » 23 mars 2009, 15:41

Okey, Aroniabär, har du tänkt den tanken? Har själv plockat och fryst ner dessa bär i väntan på mjödtillverkning men inte hunnit ännu. Läs mer här: http://mead.forum24.se/mead-about352.html

Olof
Olof den gladlynte
 
Inlägg: 307
Blev medlem: 6 mars 2007, 14:06
Ort: Sweden

Inläggav Mjödbjörn » 23 mars 2009, 18:24

Tack Olof för tipset, men tyvärr är den växten "diskvalificerad" .Den kommer från Nordöstra Nordamerika, och även om Leif Eriksson och Co var där , så tror jag inte han tog med sig buske/bär/frön hem.
Så jag passar på att förtydliga mig. Det ska vara växter som det fanns en rimlig chans att man som skandinavisk viking kunde få tag i , när det begav sig.
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Helena Svensson » 24 mars 2009, 20:23

Jag har en fantstisk bok om just medicinalörter, jag har den inte hos mig just nu, men jag ska ta en titt i den imorgon å dina vägnar och se ifall jag kan hitta något lämpligt.
Helena Svensson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 november 2008, 14:11
Ort:

Inläggav Mjödbjörn » 24 mars 2009, 21:13

Det tackar jag för och ser fram emot [:)]
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Helena Svensson » 25 mars 2009, 13:54

Ja då har jag letat igenom de böcker jag har, varav en är en häftat historia inhandlad på medeltidsveckan och den andra är lilla klosterapoteket det enda som nämns som uppiggande i mina böcker är rosmarin, enligt lilla klosterapoteket ska det ha odlats sedan Karl den stores tid. Dock så växer den under varma och soliga förhållanden, jag vet inte om det stämmer överens med norra Sverige...
Jag vet inte om det är till någon direkt hjälp, men det är vad jag kan hitta.

Lycka till med mjödbryggandet :)
Helena Svensson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 november 2008, 14:11
Ort:

Inläggav Martina » 25 mars 2009, 16:00

Hur skulle det funka med ingefära?

/Martina
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Inläggav Mjödbjörn » 25 mars 2009, 20:12

Helena, Rosmarin skulle jag kunna tänka mig, även om det inte klarar den svenska vintern.
Martina, hur stor chans kan det ha varit att det fanns tillgång till Ingefära i Skandinavien under vikingatiden
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Inläggav Helena Svensson » 25 mars 2009, 21:45

Glad att kunna vara till hjälp, inte för att jag gillar rosmarin, men det verkar ju lovande. Fast i mina öron låter varken ingefära eller rosmarin som sådana supersmak ämnen i ett mjöd : / Men drickbarheten beror nog mer på vad man blandar med förutom det, rosmarin kanske gör sig bättre i mjöd än vad det gör i matlagning förövrigt.
Helena Svensson
 
Inlägg: 49
Blev medlem: 17 november 2008, 14:11
Ort:

Inläggav Vendel » 25 mars 2009, 22:27

Ingefära och honung passar mycket bra ihop. Jag brukar dricka varmt honungsvatten med ingefära när jag har ont i halsen.
Vendel
 
Inlägg: 811
Blev medlem: 22 september 2005, 00:35
Ort:

Inläggav Eric Hejdström » 25 mars 2009, 23:22

Mitt mjöd är gjort på ingefära bland annat. Vet inte om pigg är riktigt ordet jag skulle beskriva mig med efter en stunds drickande dock... Jag skulle dock inte rekommendera någon att dricka något alkoholhaltigt alls när man slåss, kroppen mår definitivt inte bra av det. Bättre att göra en ren örtbrygd i så fall och skippa alkoholen helt. Harsyra, ingefära och honungsvatten (med någorlunda lite honung i) torde bli ganska uppfriskande. Fast i evenemangssammanhang är vatten oslagbart...
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Nästa

Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron