Svensk kokbok om medeltida mat

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Svensk kokbok om medeltida mat

Inläggav edricus » 22 april 2009, 21:56

En sås av ringa värde och andra medeltida recept.

Av Daniel Serra och Hanna Tunberg

http://www.ajbooks.se/books/ourbooks/medeltidamat.htm
edricus
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 22 april 2009, 21:50
Ort:

Inläggav Serra » 8 juli 2009, 10:11

Hej, nu är boken till slut ute och klar. Nyfiken som jag är skulle det naturligtvis vara intressant att få feedback, frågor och funderingar från er. Någon kritik, något att tänka på inför nästa bok? Gärna beröm också, men tankar och kommentarer är trots allt viktigare.
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 8 juli 2009, 10:47

Albrechts bössor testade, när vi var i Varberg, att laga några av recepten i fält. Det finurliga med boken är just att den har två receptmodeller till varje. Ett för modernt kök och ett för fältbruk.

Med endast ett stekjärn och en större gryta lagade vi bla: höna på enkelt vis, Späckad mjölk, inlagdt kött, nån frukostsak med bröd i ägg och mjölk samt någon kyckling i vin...och nått annat....

Rätterna lämpade sig utmärkt väl för att laga i fält om man har lite tid att fixa. Det inlagda köttet lades in på fredagen och åts på söndagen. Det var ett utmärkt sätt att bevara kött i fält.

Boken i sig är lätt att hitta i, luftigt disponerad och med bilder som är trevliga (trots att det är danskar på bilderna ;))
Att man får två recepttolkningar, för modernt kök och för fältbruk visar att denna bok riktar sig specifikt till reenactors och andra återupplevare. Recepten är 'enkla' det är med andra ord inte bara massa adelsmat.

Albrechts bössor rekommenderar folk att skaffa boken när vi är ute och visar upp oss.


Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav heel » 8 juli 2009, 22:43

Hvordan får man fat på bogen, når man bor i Danmark?

Jeg vil nemlig gerne købe en kopi til bogreolen.

/Maria

http://maria-heel.blogspot.com
heel
 
Inlägg: 146
Blev medlem: 4 maj 2004, 18:20
Ort: Denmark

Inläggav Serra » 9 juli 2009, 20:32

Enklast är att ringa till förlaget så ska de nog kunna fixa en bok till dig. Skulle inte det gå så får jag ordna med något, inget ska vara omöjligt.

Johan, tack för kommentarerna
Serra
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Johanna Kindberg » 10 juli 2009, 18:26

Har precis beställt boken. Återkommer med kommentarer efter provlagning ;-)
Johanna Kindberg
 
Inlägg: 79
Blev medlem: 15 februari 2008, 10:14
Ort:

Inläggav Serra » 16 juli 2009, 14:40

För de som befinner sig i Stockholm så kör vi en liten bokuppvisning inne på Sjätte Tunnan 21/7 19.00
Litet smakprov från något eller några recept som Sebastian väljer ut och jag pratar lite kring bokens bakgrund.

Johanna, ser fram emot kommentarer och kritik.
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav MatsNorlund » 17 juli 2009, 21:42

Mitt ex är nu på väg hem till min brevlåda :)
MatsNorlund
 
Inlägg: 123
Blev medlem: 17 april 2008, 16:13
Ort: Sweden

Inläggav Staffan de Vad » 29 mars 2010, 15:46

vilka ANDRA BRA böcker finns det inom historisk matlagning, och då gärna den medeltida förstås. Det verkar himla tunnsått på den fronten.
Staffan de Vad
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 20 februari 2010, 19:11
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 29 mars 2010, 20:46

Tre böcker jag har som jag kan rekommendera är:

Den medeltida kokboken av Maggie Black. ISBN 91 7712 380 8
Engelska medeltida recept med moderna tolkningar. En del tolkningar avviker från originalet men för det mesta finns det i alla fall ett originalrecept att jämföra med.

All världens kokböcker av Henry Notaker. ISBN 91 7486 924 8
100 historiska originalrecept från många olika kokböcker. Från ca år 100 till 1932. Korta introduktioner till olika tiders matkultur.

Antik mat av Michelle Berriedale-Johnson. ISBN 91 7712 490 1 Utgiven av British museum.
Recept (utan originalrecept) från olika tider och platser, inklusive några under europeisk medeltid.

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav CarnisSebastian » 30 mars 2010, 22:39

Serras och Hannas bok måste du ha! Annars kan jag rekommendera Le Menagier de Paris-The Goodman of Paris översatt till engelska av Eileen Power isbn 9781843832225
The forme of cury tydd av Samuel Pegge isbn 9780554225456
Finns även bra "nätversioner" av Le Viandier och Fait de cuisine
Finns väldigt lite mått och tidsangivelser på gott och ont Lite klurigt om man är ovan, men man slipper å andra sidan feltolkningar
CarnisSebastian
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 29 juni 2008, 16:29
Ort:

Inläggav Daniel G » 21 april 2010, 11:24

Jag kan rekommendera de här böckerna:

[url="http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_0_5?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=pleyn+delit&sprefix=Pleyn"]Pleynt Delit[/url]

[url="http://www.amazon.com/Medieval-Kitchen-Recipes-France-Italy/dp/0226706850/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1271845360&sr=1-1"]The Medieval Kitchen[/url]
Daniel G
 
Inlägg: 138
Blev medlem: 6 oktober 2003, 13:03
Ort: Sweden


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron