Et vikingbrødmysterium

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Et vikingbrødmysterium

Inläggav Sunniva Saksvik » 10 juli 2010, 15:08

Heilsa, flinke folk.

Jeg går og grubler på en ting som jeg lurer på om noen har noen tanker om.

Vikingetidens "leiv" var et flatt, ugjæret brød, antar man. Den fineste sorten var hvit (antakelig stekt med hvetemel) og tynn, slik beskrevet i Rigstula.

I en kongesaga (husker ikke helt hvilken i farten) er den unge kong Håkon Håkonsson ute i hardt vær med sine menn. Det er så kaldt ute at mennene ikke kan smøre smøret på brødet, men må ta et tygg først av brødet, så av smøret. Da foreslår kongen at de legger et stykke smør på leiven og ruller den sammen.

Så til spørsmålet:

Hvordan kan leiven være myk? Jeg har stekt relativt mye leiv-liknende brød opp gjennom tiden, og den er kun myk når den er helt nystekt. Selv da er den vanskelig å rulle. Siden kongen på denne tiden var forfulgt og ute på vinterstid har jeg dessuten vanskelig å se for meg at man hadde tid til å steke opp leiv til en hel hird?

Med andre ord: hvordan steker man en myk leiv, som i tillegg holder seg myk?

Det er kanskje naturlig å tenke på den norske lefsa som en parallell. Disse ble (og blir) imidlertid oppbevart i hard/tørket tilstand, og fuktes for å bli myke ved servering. Jeg har ingen belegg for å hevde at dette ble gjort i vikingtid, det var bare en tanke som slo meg.

Var det svenske, myke tynnbrødet opprinnelig mykt, og hvordan holdt det seg i så fall slik?


________________________
...och et skitstort svärd!
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav Serra » 13 juli 2010, 20:10

Hej, Har jobbat något med vikingatida mat och lite med bröd på sistone så jag har lite allmänna frågor om äninget direkt svar på frågan.

Grundläggande, eftersom jag annars tror jag har missat denna saga, är det Håkon Håkonsson från 1200-talet vi talar om? Det borde ju kunna påverka något vilken typ av bröd man kunde erbjuda.

De bröd som gicks igenom i Liselotte Bergströms avhandling "Gräddat" (om bröd från mälardalen under järnålder) tror jag inte nämner något som är av typen mjukt och rullbart.

Bröden som omnämns av Olaus Magnus på 1500-talet är väl främst torra, hårda lagrade eller jästa?

Befinner mig för närvarande vid världens ände (Lofoten), så jag har inte tillgång till mitt bibliotek, men för lite undersökningar kring mer traditionella svenska rödformer så borde man kanske kolla igenom Åke Campbell "Det svenska brödet"

Daniel Serra


Mitt senaste projekt
http://eldrimner.wordpress.com/
Serra
 
Inlägg: 35
Blev medlem: 24 oktober 2002, 22:16
Ort: Sweden

Inläggav Sunniva Saksvik » 14 juli 2010, 00:55

Det er snakk om Håkon Håkonsson, ja.

Gjærede brød (halvgjærede, i alle fall) er funnet i gravfunn i bl.a. Birka, som du sikkert vet. Men det er ikke leiv, da.

________________________
...och et skitstort svärd!
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway

Inläggav karin c » 19 juli 2010, 07:26

Jeg bager tynde brød af rugmel. Når de er færdige lægger jeg dem under et fugtigt klæde (så alle brødene komme i kontakt med klædet), så er de bløde også når de er kolde.
Men da det betyder at brødene/levene er fugtige så må man gå ud fra at de ikke er ligeså holdbare som tørre leve......
På Island kan man i butikkerne købe nogle tynde brød som hedder "flatkökur", de er let brædte på ydersiden og bløde, men hvordan de får dem sådan og om der er hævemiddel i ved jeg ikke.

I øvrigt er jeg MEGET interesseret i hvilken saga beskrivelsen kommer fra, hvis nogen ved det. Jeg har ledt efter den passage uden held.

"Hvis dit sindelag er ægte, vil det nok selv fortælle dig når din handling fortjener ros og når den fortjener dadel."
Flose, Nials Saga
karin c
 
Inlägg: 87
Blev medlem: 11 oktober 2003, 09:08
Ort: Denmark

Inläggav Sunniva Saksvik » 27 juli 2010, 03:45

Kong Hakon Hakonsøns den Gamles eller den Kronedes Saga:
"Det var saa stærk Frost, at al drikken frøs, og Smørret var saa haardt, at man ikke kunde smøre det paa Brødet til Kongesønnen; men han vilde bestandig være foran hos Hirdmændene. Jarlen gav Kongesønnen Hvedebrød, der var bagt saa tykt og blødt, at man kunde rulle det sammen. Kongesønnen sagde til Birkebenerne: „Lad os nu binde Smørret fast, Birkebener!” Alle loe deraf, og det blev til et Mundheld i den hele Hær: “Lad os nu binde Smørret fast, Birkebener!"

[url]http://www.heimskringla.no/wiki/Hakon_Hakonsøns_den_Gamles_Saga_%28C.C.Rafn%29[/url]



________________________
...och et skitstort svärd!
Sunniva Saksvik
 
Inlägg: 272
Blev medlem: 31 oktober 2003, 11:05
Ort: Norway


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron