Ett försök till sammanställning av maten förr

Ett forum om matlagning i historisk tid, och återskapandet av detta.

Ett försök till sammanställning av maten förr

Inläggav Vargman » 31 augusti 2011, 13:33

Jag har läst runt här och försökt skaffa mig en bild av maten under vikinga- och medeltid. Som vanligt väcker svaren nya frågor [:D] Här är vad jag har förstått och de eventuella frågor som dykt upp:

<b>Nota bene, jag utgår från "vanligt folk", alltså bönderna och inte de vikingatida stormännen eller adeln på medeltiden</b>

- Kokning var det vanligaste sättet att tillaga mat. Detta berodde förmodligen på att det gick åt minst energi (ved) och man behöll mest näring. Att steka eller grilla maten verkar mest varit något för de högre stånden eller vid speciella tillfällen

- Kött var formodligen ovanligt och säsongsbetonat (se nedan). Nötkött var vanligare än fläskkött. <i>Kan detta ha berott på att grisar gav mindre slaktvikt i förhållande till utfodringsinsatts?</i>

- Korn verkar ha varit det vanligaste spannmålet och användes främst till djurfoder medan råg användes till bröd. <i>Varför var det så? Var/är korn mer lättodlat än råg? När odlade man vete? Användes havre också mest som foder?</i>

- Bröd var vanligare än gröt. Detta enligt någon för att det var lättare att tillaga/rengöra än att koka gröt. <i>Jag vet att man gjorde en utgrävning när nya E18 drogs förbi Enköping och då hittade man en bronsåldersbosättning(?). Där fanns spår av gröt. Är det inte enklare att göra gröt som bara behöver någat att koka i än att baka bröd som borde behöva mer energi (ved) och en ugn (om man inte vill göra enklare former av bröd. Jäsbunken behöver även den göras ren...</i>

- Jag har för mig att jag läst någonstans att boskap var betydligt vanligare än spannmål i det vikingatida jordbruket. <i>Stämmer detta?</i>

- Vilken var den vanligaste metoden för konservering, saltning, rökning eller torkning?

- I vilken mån köpte "vanligt folk" mat som torkad fisk eller sill? Det fanns ju tex sillmarknaden i skåne och torkad fisk från västkusten. Köptes den endast upp till städerna?

- I vilken utsträkning levde man på jakt och fiske? Hade man jaktsäsonger precis som nu så att djuren fick vara ifred under vissa perioder?

- Jag tror mig veta att man åt mer säsongsbetonad mat förr i tiden än vi gör idag. Vi kan i princip äta vad som helt under hela året. <i>Vad åt man under de olika årstiderna?</i>

Vår: <i>Det som var lagrat sedan höstens skörd och slakt? Vilt?</i>

Sommar: <i>Växter och rotfrukter man skördat?</i>

Höst: <i>Svamp, bär, frukt, spannmål, det man slaktar?</i>

Vinter: <i>Det som var lagrat sedan höstens skörd och slakt? Vilt?</i>

<i>Stämmer detta? Vad kan man fylla ut listan med?</i>

Pust, det blev ett ganska så långt inlägg, men det vore intressant att samanställa synen på maten under vikinga- och medeltid

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Vargman » 1 september 2011, 20:48

På denna sida http://www.upptacksverigeshistoria.se/sok-besoksmal/visa/248/ står det att åkerbruket stod för 10% av födan, djurhållningen för 33% och att jakt, fiske och samlande alltså stod för 57% av födan under vikingatiden.

På medeltiden hade detta ändrats till 15% för åkerbruket, 45% för djurhållningen och jakt, fiske och samlande hade sjunkit till 40%.

Detta besvarar (om det nu stämmer) mina frågor om att djurhållningen var viktigare än åkerbruket och att jakt, fiske och samlande stod för en stor del av födan

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Vargman » 1 september 2011, 20:54

En annan tanke är att om ovanstående stämmer så är det en myt att brödet var basfödan under medeltiden eftersom 15% inte är så mycket...

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Vargman » 2 september 2011, 07:24

Mycket intressant läsning! http://www.forntidateknik.z.se/IFT/mat/harjulf.pdf

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden


Återgå till Historisk mat



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net