Om järnåldersbågar och deras kraft

Detta forum är till för diskussion kring historiska vapen, och deras tillverkning.

Om järnåldersbågar och deras kraft

Inläggav Matti » 26 juli 2013, 12:21

Hej alla bågälskare! Jag hoppas, hoppas att vi skall få lite mer fart här på forumet och därför tänkte jag lägga upp inte info jag hittade i en artikel från Journal of Roman Military Equipment 16 2008.

I en artikel av en polsk arkeolog som handlade om östgermansk utrustning från romersk järnålder så jämförde han med Skandinavien. En sak han kom in på var pilbågar och han citerade en experimentell studie av långbågar från Nydamfyndet.

De gjorde en replik efter en av bågarna och gjorde en förvånande upptäckt. Bågen hade nämligen en dragkraft på endast 17 kg! Nu vet jag inte vad det blir exakt i pund, men jag tror att det bör bli ca 35 pund. På grund av detta gjordes ytterliggare 8 repliker på andra bågar från materialet och resultatet blev ett spann på dragvikter mellan 22,5-27kg (45-55pund)!

Detta har gjort att man delvis ifrågasatt bågarnas användning som stridsvapen, men man har även fynd av sköldar som träffats av pilar, både pansarbrytande samt bredspetsar. De har inte gått igenom och experiment visade att bågarna inte kunde gå igenom sköldar på ett avstånd över 25 meter.
Men en sköld pepprad med pilar blev betydligt klumpigare att hantera i närstriden.

Det fick mig att tänka på en annan studie i experimentell arkeologi som jag läst där man testade olika antika sköldar emot ryttarbågar av skytisk och persisk modell. Dessa bågar har också visat sig vara tämligen lätta, runt 30-40 punds dragvikt, men kan producera en försvarlig volym av järn i luften. Dessutom verkar poängen för beridna bågskyttar som anfaller ett infanteri i försvarsformation ha varit att peppra sköldarna. En normal planksköld börjar bli försvagad av sprickor efter 7-8 träffar. En tung scutum höll för mer men efter 15-20 träffar började den släppa igenom pilar. Den bästa anti-pilskölden var persernas flätverkssköldar som sög fast pilarna när de gled emellan vidjorna.

Frågan är om vi så fokuserat på själva kraften i den walesiska/engelska långbågen och den orientaliska bågen att vi inte sett att lättare bågar haft en funktion i strid men en annan än långbågen senare hade. En där volym och snabbhet varit av större vikt, och kanske precision.

Min flatbåge i ask är numera en lätt stridsbåge.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Re: Om järnåldersbågar och deras kraft

Inläggav Christhoffer » 4 augusti 2013, 06:37

Det var intressant. Borde ha varit rena k-pisten då när de gällde att peppra fienden. Man använder droppen urholkar stenen istället för en hård träff.
Christhoffer
 
Inlägg: 40
Blev medlem: 27 juli 2012, 15:59
Ort: Sweden


Återgå till VapenVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net