Rekonstruktion av tidig Gambeson

Detta forum är till för diskussioner kring rustningar och andra skyddsvapen, t ex sköldar.

Rekonstruktion av tidig Gambeson

Inläggav Vargman » 20 augusti 2010, 16:14

Som jag har förstått det är de på reenactment.de ganska seriösa personer. Jag surfade runt och blev mycket intresserad av denna gambeson som verkar vara deras tankar hur en rekonstruktion från 1000-1100-talet skulle kunna se ut:

http://www.reenactment.de/reenactment_start/reenactment_startseite/bilder___pictures/bilder_ausrustung/bilder_bewaffnung/gambeson_stoff.html

(ursäkta den långa länken. jag har glömt hur man kortar ner...)

Nu är dessvärre inte min tyska vad den har varit (om den någonsin har det) men om jag förstår rätt så består den ytterst av ett lager tjockt linne av <i>segeldukstyp</i>. Armarna har tre lager ylle och resten av kroppen två. Dessutom är bröst, rygg och axelpartiet förstärkt med hästtagel. Längst in är ett lager linne.

Har jag förstått detta rätt?

Eftersom den inte är kviltad undrar jag hur man håller taglet på plats. Någon som har en idé? Annars är denna tygrustning helt överensstämmande med min bild av tygrustningar från senromersk tid fram till 1200-talet eller så. Några lager ylle bestående av gamla mantlar, filtar eller liknande med linne ytterst och närmast kroppen.

/Wolfie
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Återgå till RustningarVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron