Penetrera rustningar

Detta forum är till för diskussioner kring rustningar och andra skyddsvapen, t ex sköldar.

Penetrera rustningar

Inläggav Lord_Nelle » 10 september 2010, 10:27

Jag har en fråga.
På i princip varje event vi åker på dyker det upp folk som hävdar att det går att hugga genom plåtrustning och caot of plates med svärd.
I alla böcker jag har läst, och alla tester jag har har sett, och i alla fäktmanualet jag har läst, finns det inget som stöder det antagandet.
Jag kan på sin höjd acceptera att ett kraftigt svärdhugg kan skada en person i ringbrynja, alternativt slå honom medvetslös med en bra träff i huvudet, och då ifall personen har riktigt tafflig stoppning i hjälmen.
Allt annat jag har sett visar att rustning besegrades genom att attackera blottor och orustade delar, genom svärdstötar och rondelldolkar.
Alternativet verkar varit kraftfulla vapen som pålyxor, korpnäbbar, ahlspies och liknande, designade för att användas mot just rustning.

Min fråga till er är vad ni som anser om detta. Går det att hugga genom plåtrustning och coat of plates med svärd?
Har du några bra tips om böcker, uppsatser eller tester som diskuterar ämnet?

Jag inser självklart att det inte går att titta generellt på detta, utan bör indelas i mindre tidsperioder och geografiska zoner. Detta är dock en början och ett rop efter intressanta uppsatser, tester och böcker.

Tack på förhand

/Anders Nilsson
Instruktör Angermanna Mnhfs - HEMA och Living HEMA

I don´t get mad, I get stabby!
Lord_Nelle
 
Inlägg: 516
Blev medlem: 17 februari 2007, 11:26
Ort: Sweden

Inläggav Djingis Khan » 10 september 2010, 10:38

Jag delar din skeptiska uppfattning. Jag skulle också gärna vilja se belägg för att div. "lätta" vapen kan penetrera plåt (eller ens brynja).

Låter som om detta "folk" du snackat med tittat på för mycket Hollywoodrullar där det räcker med en lätt rispning på exempelvis en lorica segmentata eller gotiskt bröstharnesk för att den träffade ska falla omkull i en präktig piruett, gurglandes i kaskader av blod...
Djingis Khan
 
Inlägg: 950
Blev medlem: 15 juni 2003, 22:26
Ort:

Inläggav Eric Hejdström » 10 september 2010, 11:08

En idiotisk diskussion som troligen har sitt ursprung i några väldigt fantasifulla bilder från Maciejowski illuminationerna. Skulle man haft rustning med alla de kostnader dom det medförde om vilken simpel tölp som helst kunde hugga igenom ens försvar? Knappast. Och jag tror snarare att utvecklingen av rustningarna berodde mer på kunskap om material och erfarenheter än att vapnen blev så mycket bättre. Varför skulle man vilja ha en rustning som var tung och obekväm om man kunde göra den lättare men lika stark eller starkare? Men om man känner sig sugen kam man ju alltid gå ut och ge sig på valfri plåt med sitt skarpslipade vapen för att testa...

Pålyxor/hammare har troligen bättre möjlighet att slå igenom plåt. Men det är ju en helt annan typ av vapen...
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Inläggav Skalde-Tord » 10 september 2010, 12:53

Tja alltså att kunna "sticka" igenom tex en coat of plate kaaanske går , men då ska du ju få flyt och helt enkelt trycka så hårt att den går mellan plåtarna. Fast dessa ska ju överlappa varandra för att liknande sak inte ska kunna uppstå. Att sticka igenom en plåtrustning går nog absolut inte, det är ju att utnyttja glepor i armhåla, nacke samt i höftdelen, men ändå högst osannolikt att man lyckas annat än om personen är medvetslös.

Men som Eric säger, det är mest troligt så att någon sett för mycket på film eller spelat en hel del för mycket rollspel :P

"Historien är min spegel"
Jimi Marklund
Skalde-Tord
 
Inlägg: 512
Blev medlem: 25 april 2007, 22:26
Ort: Sweden

Inläggav Cederqvist » 10 september 2010, 20:07

nja, går och går. det går säkert, men frågan är väl hur lång tid det tar:)
Cederqvist
 
Inlägg: 104
Blev medlem: 4 april 2009, 08:44
Ort: Sweden

Inläggav Jochen » 10 september 2010, 21:48

Nej, det går inte att hugga med svärd genom plåt. Skulle det gå skulle det inte behövts utvecklas ngra sk halvsvärds tekniker.
Jochen
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2010, 11:42
Ort: Sweden

Inläggav Lord_Nelle » 10 september 2010, 22:29

Det här testet gillar jag.
http://www.newyorklongsword.com/forum/v ... .php?t=285


/Anders Nilsson
Instruktör Angermanna Mnhfs - HEMA och Living HEMA

I don´t get mad, I get stabby!
Lord_Nelle
 
Inlägg: 516
Blev medlem: 17 februari 2007, 11:26
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 11 september 2010, 12:48

Av de gamla vapen som var allmänt sprida skulle jag tro att det bästa på att ta sig igenom ett försvar är spjutet. Den kraft som kan utvecklas med en välriktad spjutstöt är skrämmande.

Men sen beror det nog på vilken klass materialet i spjutspetsen har respektive materialet i plåten. Järnplåt som den som bars allmänt innan 1400-talet borde kunna besegras med en bra spjutspets, helst dock en som har lite anpassning för att slå hål i plåt.
Men i ett harnesk av härdat stål... glöm det. Dax att plocka fram handkanonen.

Dock är frågan hur många harnesk som verkligen var härdade. Vi snackar nog om toppklass rustningar. Att vanliga harnesk var av järn eller åtminstone var ohärdare och med andra kravspecifikationer indikeras av de instruktioner som gavs angående tillverkningen av pikspetsar under Gustav II Adolfs rustningar för att delta i 30-åriga kriget.
Mycket av pikspetsarna lades ut på beställning hos lokala bondesmeder och instruktionen var att de skulla vara bra härdade "Så att de bet på harnesken".

Pikenerarna bar rustning, i varje fall de främsta leden, och denna täckte bröst och lår. Så förmåga att fälla motståndarens pikenerare i en pik mot pik konfrontation var en liten men viktig detalj som kunde ge den egna sidan ett övertag.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Jochen » 11 september 2010, 14:10

Jag måste säga att det var helt ok. det enda jag skulle ha ngt emot är compund bågen, för även om den är på 70 pund, som vad jag har förstått var lågt för en riktig långbåge. Så är hastigheten på pilen mkt högre på en compund, inte för att pilen är i aluminum eller kolfiber utan för att materialet i lämmarna går tillbaka till sitt ursprungliga läge snabbare på en compund båge vilket ger högre acc och högre hastighet, och har väldigt lite med själva dragstyrkan att göra. en compund gör ca 300+fps medans en långbåge i sina bästa dagar bara gör ca 100fps. Men jag var imponerad av katanan, han skulle testat lite olika sablar oxo.
Jochen
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2010, 11:42
Ort: Sweden

Inläggav Arngrim » 26 januari 2011, 07:41

Jag har verkligen letat, men jag har ännu int,e hittat ett test med vapen mot rustning från samma epok i material som motsvarar normen utförd med olika tekniker i olika kraftnivåer som ens är i närheten av populärvetenskapligt. Än mindre ett vetenskapligt.
Men jag drömmer om att forska i ämnet, fast man kanske får börja med att fastställa normen för olika epoker.
Arngrim
 
Inlägg: 147
Blev medlem: 5 december 2004, 14:58
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 26 januari 2011, 20:57

Nä, det är dåligt med sånt. Det jag har sett är ett test med en ohärdad massproducerad bodkinspets mot både en jårnplåt motsvarande de tidiga plåtrustningarna och mot en av härdat stål motsvarande de toppklassrustningar som togs fram runt 1400. Mot järnplåten penetrerar bodkinen, mot den härdade plåten platas spetsen till!

Med tanke på att man kunde göra harnesk hårda mot skott in på 1600-talet, i varje fall mot pistolskott och de lättare skotten från calivers. När den kraftiga musköten slog igenom på allvar vid slutet av 1500-talet (med en kaliber mellan 18-21mm) så blev det i det närmaste omöjligt att göra bröstplåten skottålig utan att göra den ohemult tung.

Men om du inte kan ta dig igenom en plåt med ett välladdat svartkrutsvapen gör du det inte med ett svärd. Men det är fråga om tidsperiod och vilket nivå man då valde att ha på skyddet. Ju bättre harnesk desto tyngre och dyrare.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Lord_Nelle » 27 januari 2011, 09:22

Här är ett test som är riktigt bra.
Det utföres med bra material i en kontrollerad miljö, ett militärlabb.
Testet börjar ca 1.40 in i första klippet och fortsätter i det andra.

http://www.youtube.com/watch?v=NblAIujdzeU
http://www.youtube.com/watch?v=pVdO0sAUaz8&NR=1

/Anders Nilsson
Instruktör Angermanna Mnhfs - HEMA och Living HEMA

I don´t get mad, I get stabby!
Lord_Nelle
 
Inlägg: 516
Blev medlem: 17 februari 2007, 11:26
Ort: Sweden


Återgå till RustningarVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron