Sida 1 av 1

Sköldtillverkning

InläggPostat: 7 juni 2011, 21:30
av Sand3132
Hej!

Jag har för avsikt att tillverka mig en rundsköld likt den som finns på hemsidan, har någon här instruktioner för hur man gör, eller vet var jag kan finna sådana?

Mvh
Mikael

InläggPostat: 9 juni 2011, 18:14
av E.Hörnsten
Jag byggde nyligen en vikingasköld. Är ingen expert men såhär gjorde jag. Såga ut sköldformen i 9mm plyfa. Täck hela framsidan med trälim och limma fast linnetyg. Vik in kanterna. Göra samma sak på baksidan och ännu en gång på framsidan. Detta är för att öka sköldens hållbarhet. Blöt upp råhud, skär remsor och spika fast med nubb längs med hela sköldens kanter. Detta för att den ska tåla kantslag bättre. Jag använde ca 4cm breda remsor. Fäst slutligen sköldbucklan på framsidan och handtaget på baksidan. Klart!
Grovt beskrivet, dokumenterade dock hela arbetet med lite bilder så säg till om du vill ha dem!
Här är resultatet: http://s1142.photobucket.com/albums/n61 ... gaskld.jpg
Det här med att täcka skölden med fastlimmat linnetyg vet jag inte om det är historiskt korrekt. Och plyfa är ju inte så historiskt det heller. Om du vill bygga av plankor så överlåter jag sådan info till någon annan.

"God wills it!"

InläggPostat: 9 juni 2011, 19:02
av Martin Wallgren
Om du tänker använda skölden i reenactmentstrid eller i träning tycker jag att du ska undvika att nubba fast kanten. Borra istället hål och nita eller "sy" fast genom hålen med en lädersnodd. Inte så skönt att få i ansiktet i en fight om det har hoppat loss lite råhud med nubbar i. Hög skaderisk!
Om du ska ha den som prydnad så föreslår jag att du stålskor kanten. Eller kantar den med en Mässingsplåt eller liknande!

Annars är det precis som E.Hörnsten har skrivit!

//Martin, som har varit på mottagarsidan av en sköldkant med vassa nubbar som stack ut!

Swordsman, Archer and a dad!

InläggPostat: 9 juni 2011, 19:38
av Sand3132
Tack för de goda råden!

E.Hörnsten:

Jag hade för avsikt att göra en sköld av plankor, men jag tar gärna del av dina övriga bilder iallafall!

Martin:

Hur gör man för att stålsko kanten? Är det olämpligt att göra så med sköldar avsedda för träning?

InläggPostat: 9 juni 2011, 22:22
av Martin Wallgren
Mjo, Det är lätt hänt att man träffar sin träningspartner med sköldkanten och har man då stål eller mässingskant blir ju skaderisken betydligt högre än om man har råhud (tyggben till hundar du vet) på den. Dessutom känns det som att du kanske skulle spara en sköld av plankor till att visa för folk då den riskerar att gå åt ganska fort under träning och reenactmentstrid. Då är det bättre att ha en plywood sköld med samma målning på när du tränar eller simulerar strid då den tar mycket kortare tid att bygga!

Du klipper så långa remsor som möjligt av plåt som du sedan fäster med nubb och över skarvarna sätter du en kort bit plåt som du nitar fast genom skölden!

Swordsman, Archer and a dad!

InläggPostat: 10 juni 2011, 07:38
av Matti
Plywood sköld för fighting, som Martin sa. Säkrare och billigare.

InläggPostat: 10 juni 2011, 15:10
av E.Hörnsten
Sand3132: Ge mig din mailadress så ska du få bilderna.

"God wills it!"

InläggPostat: 14 juni 2011, 13:17
av Sand3132
Ok, det låter vettigt, tanken på att få en stålbeklädd sköldkant i ansiktet är ju inte så tilltalande. Hur gör man när man fäster handtaget och vad tillverkar man det i? Jag har sett bilder på sköldar där man istället för att ha ett handtag precis bakom bucklan istället har en rem runt underarmen på ena sidan om bucklan och ett handtag på den andra, finns det några för och nackdelar med denna metod? Är det HK?

InläggPostat: 14 juni 2011, 14:42
av Svart
Jag fäste mitt handtag på två av spikarna som håller bucklan, de fick gå genom snett borrade hål i handtaget innan jag vek dem. Blev rätt bra faktiskt, har hållit för ca 10 träningar än så länge utan att verka gå sönder.

Med snett borrat så menar jag att spikhålen lutar bort från handen, inuti handtaget så jag inte ska få spik i handen om det händer nåt. Alla spikändar är krökta så spetsen är islagen i plywooden, lite som en häftklammer. Borde väl ha nitat fast bucklan men jag hade inga nitar hemma och slut där jag tänkt handla.

Håll skölden lätt om du kan, det är roligare då.

InläggPostat: 14 juni 2011, 14:44
av Svart
Ja just ja:
Mitt handtag är i eneträ. Hade torrt hemma och formade det lite som en rak orm med ögon och grejer :)

InläggPostat: 14 juni 2011, 22:19
av Viktor
Angående olika typer av handtag så är det hål med handtag i mitten som gäller om det är en "vikingasköld" du vill göra. Sen finns det andra perioder som har den typen av grepp du beskriver, där skölden är fastspänd på armen.
Så vad som är HK beror på vad du siktar på.

InläggPostat: 18 juni 2011, 18:04
av Sand3132
Tack för alla de goda råden!

E. Hörnsten: Jag försökte maila dig men det kanske blev fel, fick du mitt meddelande?