Sida 1 av 1

Gambeson, hur många lager tyg?

InläggPostat: 9 juli 2012, 19:36
av Joel Lantz
Jag tänkte göra en gambeson som ska användas till blankvapenstrid, linne på utsidan och som foder och militärfiltar av ylle som vaddering.

Hur många lager vaddering hade ni använt?

InläggPostat: 10 juli 2012, 08:07
av Ege
Det beror på lite! Hade du tänkt att han någon typ av plåtrustning över din gambe?

/Ege

Swords don´t run out of bullets.

InläggPostat: 10 juli 2012, 08:25
av Joel Lantz
Jag kommer inte att ha någon *plåtrustning över, men eventuellt en ringbrynja eller ett fjällpansar i plåt eller läder.


* När jag säger plåtrustning så menar jag
Bild

InläggPostat: 10 juli 2012, 09:45
av Djingis Khan
Har tillverkat en sådan gambeson med polsk militärfilt (som fyllde hela lägenheten med en allt annat än uppfriskande doft av gammal apa...) och tog då två lager som grund samt ett tredje lager på vissa ställen såsom bröst- axel- och ryggparti.

Min erfarenhet utifrån det projektet är att militärfilt är ett rätt dåligt substitut för riktig vaddering typ råbomull, filtad ull eller lindrev, som är lättare samtidigt som de har mer "fjädrande" egenskaper.

InläggPostat: 10 juli 2012, 09:48
av Joel Lantz
Fler lager på mer utsatta ställen låter klokt måste jag säga. Jag hänger inte riktigt med på vad du menar med "filtad ull"? Jag ska försöka posta en bild på min provbit innan lunch!

InläggPostat: 10 juli 2012, 09:54
av Joel Lantz
Bild

Där är en bild på provbiten, jag tycker att vadderingen ser rätt tjock ut, håller du inte med?

InläggPostat: 11 juli 2012, 17:40
av Lillith
Nu hamnar du ju rätt sent i tiden automatiskt med det där plåtharnesket, annars så verkar tjockleken och modellen av vadderade plagg ha varierat rätt kraftigt med plats och tid.

Tidiga vadderade plagg verkar rätt tunna och smidiga, inte mycket mer än fodrade kjortlar med något lager extra mellanfoder, men senare blir dom extremare och precis som Djingis Khan säger så verkar det inte helt ovanligt med extra vaddering på vissa ställen och mindre på andra ställen, där rörligheten behövs. Men var det varit extra vaddering handlar inte bara om skydd, utan om mode också.
Vad har du tänkt dig för modell? Vad tänker du använda för förebilder?

InläggPostat: 11 juli 2012, 18:21
av Joel Lantz
Skrev att jag inte ska ha en sådan rustning ; ) Utan snarare en ringbrynja eller fjällpansar.

Det blir nog tre lager ylle i den, har köpt ett grovt linne till utsidan och ett lite finare till foder. Den kommer att användas "till vikingatid" och vad jag har läst så verkar det inte finnas några fynd på gambesoner från den tiden. Tanken är i alla fall att den ska sträcka sig strax över knäna, liten krage, halva eller trekvartsärmar med hål i armhålan.

Jag tror inte att jag kommer att sy några "rader" på den när jag quiltar den, utan romber, tycker det är mer estetiskt tilltalande. Är det någon som vet om det finns några historiska belägg för det? Påverkar det funktionen?

InläggPostat: 12 juli 2012, 19:29
av Djingis Khan
Tre lager är mer än väl för att ha under en brynja, tror att två lager räcker (en vapentröja som är ämnad att bäras under brynjan bör inte vara för kraftig på bekostnad av rörligheten).

Med filtad ull menar jag ull som filtats ihop till ett slags tyg utan att först ha vävts, typ den hobbyfilt man hade på dagis.

Vadderade rustningar quiltade med snedställda rutor finns belagt från tidigmedeltidens Bysans och senare från Tyskland, så det är väl så bra som något med tanke på att belägg för vikingatida gambesoner och dyl. saknas. Jag tror inte att funktionen påverkas på något avgörande vis.

Re: Gambeson, hur många lager tyg?

InläggPostat: 28 november 2013, 07:37
av Lillith
Jag är lite nyfiken på källorna till rombformad qviltning av vadderade rustningar. Har du några länkar eller boktips eller något?

Sen påverkar mönstret man qviltar i så så sätt att paralella sömmar gör plagget styvt i ena ledden och böjbart i andra, medan romberna ger två ledder plagget kan röra sig i. På gott och ont.