Musikmuseets instrument på nätet

Detta forum är till för diskussioner kring forntidens och medeltidens musik, samt dans.

Musikmuseets instrument på nätet

Inläggav Lilliwin » 8 augusti 2008, 16:06

Musikmuseet håller på att lägga upp bilder på sina instrument på nätet. Man kan söka på http://www.musikmuseet.se/samlingar/inst.php?l=sv&niv=3&saml_open=1&typ=1

Tyvärr är det lite tunt på vissa av de äldre instrumenten, men vi får vara glada åt det som finns. Tycker i alla fall att det ska uppmärksammas, ökad tillgänglighet för alla. Och gratis! [;)]

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Musikmuseet världsbäst med
1200 musikinstrument på nätet

Nu kan man titta på 1200 av Musikmuseets musikinstrument på nätet. Det är den största webbpublicering i världen av musikinstrument. Alla instrumenten har text och bild, några kan man också lyssna på.

Nätpubliceringen har blivit möjlig tack vare det så kallade Access-projektet, där kulturinstitutioner genom statliga bidrag kunnat få tillfällig hjälp.

Arbetet påbörjades i juni med tre deltidsanställda som fotograferat, scannat, mätt upp med mera bland de ca 6000 instrumenten i museets magasin. Nu finns 1200 av dessa (ca 20%) redovisade på www.musikmuseet.se/samlingar. Musikmuseets samlingar av musikinstrument är en av världens fyra största, men när det gäller att visa upp dem på nätet är vårt svenska museum världsbäst!

- Det här har varit efterfrågat av många, säger Hans Riben, chef för samlingsavdelningen. Vi märker nu att de mer allmänna frågorna om instrument har minskat. Däremot är det fler som hör av sig för att få fördjupad information, till exempel instrumentbyggare.

- Vi får nu fler frågor än tidigare från olika länder i Europa, men även från andra världsdelar. På det sättet bygger vi upp ett ännu större internationellt kontaktnät, och det är mycket värdefullt för oss.

Men det är inte bara instrumentbyggare och andra specialintresserade som kan ha glädje av att bläddra bland samlingarna på nätet. Här finns många roliga bilder på och fakta om till exempel:
- elektroniska instrument, bland annat analoga syntar
- mekaniska instrument, till exempel speldosor och andra självspelande instrument
- klaverinstrument, som är en viktig del av museets samlingar och där det finns mycket kunskap samlad. Här finns bland annat klavikord, där byggare världen över kan ladda ner och skriva ut ritningar och dessutom diagram över strängspänningar etc.

Många musikinstrument visas upp i flera detaljbilder och helhetsbilder. Cirka 80 instrument kan man lyssna på. Att det inte är fler beror på att de flesta instrumenten inte går att spela på.
- Vi vill att de ljud man kan lyssna på alltid ska komma från det just det instrument man kan se på bild. Tyvärr är det då en hel del instrument man inte kan få lyssna på, säger Hans Riben.

Ytterligare information: Avdelningschef Hans Riben, tel. 08-519 554 68, hans.riben@musikmuseet.se <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Lilliwin
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 juni 2006, 23:14
Ort: Sweden

Inläggav Jardar » 8 augusti 2008, 21:01

Flott side! Mange fine bilder, eneste jeg savner er lydeksempler..

Foto - http://jardar.deviantart.com
Jardar
 
Inlägg: 9
Blev medlem: 7 juni 2008, 22:52
Ort: Norway


Återgå till Historisk musik och dansVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron