vilken harpa till nybörjare?

Detta forum är till för diskussioner kring forntidens och medeltidens musik, samt dans.

vilken harpa till nybörjare?

Inläggav kattenihatten » 18 oktober 2008, 09:01

Har ingen aning om denna fråga kommit förut, men den fanns inte med på de första sidorna.....

Vilken harpa borde jag köpa, för att kunna spela folkmusik med min grupp, men utan att det blir onödigt dyrt som första harpa, samt att det inte är för komplicerat att lära sig spela på?

Några råd?
kattenihatten
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 18 oktober 2008, 08:57
Ort: Sweden

Inläggav Rävspel » 19 oktober 2008, 15:33

Menar du rikig harpa eller nyckelharpa?
Rävspel
 
Inlägg: 88
Blev medlem: 2 december 2004, 17:10
Ort: Sweden

Inläggav kattenihatten » 19 oktober 2008, 18:27

En riktig harpa, inte en nyckelharpa, lyrharpa, eller tagelharpa.
kattenihatten
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 18 oktober 2008, 08:57
Ort: Sweden

Inläggav harpeur » 23 oktober 2008, 01:50

Prova den här: http://www.nordic-harp-meeting.se/obr/Valentina.jpg
Tillverkas av Valentina Cammans i Göteborg från 3500,- uppåt.
Jag fick precis på helgen möjlighet att provspela en sådan, den duger i alla fall som första harpa!

Om du vill spela svensk folkmusik tillsammans med fiolspelare som byter tonart var tredje minut, så kommer du att behöva halvtonsklaffar på strängarna, då blir harpan lite dyrare. Halvtonsklaffar kostar pengar.

På harpstämman (www.nordic-harp-meeting.se) fanns många folkharpor att prova imellan! :-)

Nästa Nordiska Harpträffen 2009 kommer i alla fall inte vara i Sverige...
harpeur
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 12 september 2008, 23:27
Ort: Sweden

Inläggav kattenihatten » 23 oktober 2008, 15:48

ja.....jag hade gärna kommit, men hade inte möjlighet pga. graviditet, samt brist på barnvakter......samt att det är lite över hundra mil från där jag bor.

Men tack för tipset! jag ska kontakta henne för mer information. Det är ju en vacker harpa iallafall :)
kattenihatten
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 18 oktober 2008, 08:57
Ort: Sweden

Inläggav Lilliwin » 24 oktober 2008, 17:39

Har du sett den här harpaffären? De säljer bl a EMS billiga harpor. Specialerbjudande just nu på en mindre modell med 22 strängar och klaffar för 2000:-, lagom för nybörjare: http://www.folkharpa.se/22cs.html
Harpor finns också på Blocket o Tradera (mest från ovan nämnda affär).

Jag har köpt en EMS Pixie själv (fast med 19 strängar och inte i den affären) som jag tycker känns helt OK. Det låter vackert och ser bra ut, men det är svårt att lära sig spela rätt! Större harpa = dyrare och svårare men mer bas och större omfång.

Såvitt jag förstår ligger den praktiska kvalitetsskillnaden i hur väl halvtonsklaffarna fungerar. Det blir inte alltid en ren halvton när man snabbt ändrar en klaff på en enkel harpa, och klaffarna kan släppa efter ett tag. Det har inte hänt på min ännu, men jag kan tänka mig att med flitigt klaffande kanske de glappar upp med tiden. Så flitig är jag inte!

Det kan var bra att skaffa en stämapparat också, det är många strängar att stämma och trät rör sig gärna så man får stämma ofta.
Lilliwin
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 juni 2006, 23:14
Ort: Sweden

Inläggav Rävspel » 24 oktober 2008, 23:00

Harpan är av middle-easts gamla pakistanska serie. Den har diskuterats här. http://histvarld.historiska.se/histvarl ... IC_ID=3401
Rävspel
 
Inlägg: 88
Blev medlem: 2 december 2004, 17:10
Ort: Sweden

Inläggav harpeur » 29 oktober 2008, 02:42

Till alla nybörjare:
Innan ni köper jättebilliga "harpor" på internet, så rekommenderar jag att först googla efter "Pakistani harp-shaped objects" eller läsa det här:
http://www.usedharpmart.ca/info/pakistani-harps.htm

Som arrangör av nordiska harpstämman får jag regelbundet spam av tillverkaren av dessa saker som annoncerar deras "superior quality" och sig själv som "world's leading expert". Bortsett från barnarbetet och utrotning av palisanderträdet, är deras kvalitet verkligen världsberömd: Om man har svårt att stämma den, om en nybörjare har svårt att spela på den, om halvtonsklaffarna inte ger en ren halvton, så vet man vad man får:
Någonting som ser ut som en harpa, som verkar vara billigt men som kan inte användas för att göra musik, duger maximalt som dekorationsobjekt.

På en riktig harpa är det lätt att lära sig spela.

Som med alla andra musikinstrument gäller: Prova först, innan du köper någonting! Spela instrumentet, lyssna på det, fråga någon du känner om han kan rekommendera just det du tänker köpa. Om det känns bra för dig, så kommer du kanske vara nöjd, men informera dig först om instrumentet och vad som ska fungera.
harpeur
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 12 september 2008, 23:27
Ort: Sweden

Inläggav kattenihatten » 29 oktober 2008, 12:30

ja.....detta med att välja en harpa är inte lätt.....jag håller väl med om att om man väl gör sig omaket att spara ihop till en harpa(som iallafall jag måste göra) så kanske det är klokast att använda de surt förvärvade pengarna till något som faktiskt fungerar och inte blir en besvikelse.....jag vet ju att kvalité alltid blir billigare i längden.....men det betyder kanske inte att jag måste lägga ut 15 000 kr istället för 2000?

Vad är en bra mellan-nivå? ....och finns det något "harpmärke" som ni skulle vilja tipsa om?
kattenihatten
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 18 oktober 2008, 08:57
Ort: Sweden

Inläggav Rävspel » 29 oktober 2008, 16:47

Jag har haft ett par Pakistanska harpor. Den första köpte jag 95 eller så, den hade ett fantastiskt ljud, inte så skirt men väldigt högt, och volym kan man aldrig få nog av i en harpa. Dess halvtonstapplor var fula som skam, men fungerade riktigt bra. Jag använde den under fältmässiga former i åtta-nio år, innan jag sålde den. Min andra köpte jag för bara några år sedan och den var en fullständig besvikelse. Ljudet satte sig aldrig i den, den blev skev och svårstämd och var dessutom mycket tyngre än min gamla. Jag sålde den fort vidare. Kanske var Mid-east harporna bättre förr?

I mitt fall fungerade de i alla fall bra som harpor på vildare spelningar där öl och vin skvätter omkring. Nu när jag har gott om pengar håller jag mig hellre med harpor ett par snäpp högre i prisklass.
Rävspel
 
Inlägg: 88
Blev medlem: 2 december 2004, 17:10
Ort: Sweden

Inläggav Rävspel » 29 oktober 2008, 17:01

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Vad är en bra mellan-nivå? ....och finns det något "harpmärke" som ni skulle vilja tipsa om?<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Bland de lite billigare märkena är jag själv förtjust i Dwight Blevins harpobod. Särskilt de lite större harporna är mycket ljud för pengarna. Nu säljs de ju i dollar, så det är väl inte perfekt tid att köpa nu. Jag har bl.a. en av deras harpor och gillar den skarpt, och jag har träffat flera nöjda kunder. Tyvärr är det ju svårt att komma åt att provspela, men hans fru är vänlig och brukar spela för en på telefon om man ber artigt. :0)

http://www.blevinsharps.com/
Rävspel
 
Inlägg: 88
Blev medlem: 2 december 2004, 17:10
Ort: Sweden

Inläggav harpeur » 30 oktober 2008, 22:59

jag försöker att stödja de europeiska tillverkare... Det finns till och med flera duktiga instrumentbyggare som tillverkar harpor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Länkar finns på
http://www.nordic-harp-meeting.se/sve/lankar.htm
harpeur
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 12 september 2008, 23:27
Ort: Sweden

Inläggav Rävspel » 31 oktober 2008, 16:32

Ja, jag kan varmt rekommendera Johan Hedvall. Jag har spelat fem-sex av hans byggen och aldrig stött på något dåligt exemplar. Köpte min senaste harpa av honom, och den har jag näst intill i sängen om nätterna. :0)
Rävspel
 
Inlägg: 88
Blev medlem: 2 december 2004, 17:10
Ort: Sweden

Inläggav kattenihatten » 31 oktober 2008, 19:17

jag har också tittat på hans harpor, och de är verkligen mycket vackra......hoppas att jag lyckas spara ihop till en utan att det hinner gå allt för länge......fast de tär väl som de säger.....den som väntar på något gott......

Tack för alla tips och länkar, det är verkligen tur att det finns folk att rådfråga, som faktiskt sett en harpa i verkliga livet!
kattenihatten
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 18 oktober 2008, 08:57
Ort: Sweden

Inläggav Lilliwin » 1 november 2008, 19:04

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Kanske var Mid-east harporna bättre förr?
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
Ja, eller så är det som det står i länken, att de tillverkas av olika hantverkare i hemmen och att de därför håller ojämn kvalitet. I så fall är det väl bäst att köpa i en butik och prova ut ett bra exemplar, om de nu duger till något alls.
Jag tycker kritiken verkar överdriven, kanske mer relevant för större harpor. 36-strängad skriver de ju om. Och så är de förstås partiska, de vill ju sälja andra, dyrare harpor.
Min pakistanare kommer från en "harpskola", och den dög tydligen till undervisningsinstrument där i alla fall!
Men jag tvivlar inte på att man i längden vill ha ett finare instrument när/om man känner att man utvecklas och vill satsa. Vet man det från början, eller har gott om pengar, ska man så klart köpa något bättre direkt. För mig duger den lilla enkla pakistanaren gott, jag utvecklas inte så fort! [:)]
Lilliwin
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 juni 2006, 23:14
Ort: Sweden


Återgå till Historisk musik och dansVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron