Bröllopsdans??

Detta forum är till för diskussioner kring forntidens och medeltidens musik, samt dans.

Bröllopsdans??

Inläggav Susan » 26 december 2009, 14:49

Hej!
Jag ska skapa en bröllopsdans i samband med en förställning av Lasse-Maja. Storyn sträcker sig mellan 1785-1845. Vilken slags dans ska jag använda mig av? Jag har läst om "komponerade danser" med inspiration från de folkliga danserna men de skapades från mitten av 1800-talet. Kan någon hjälpa mig? Jag behöver även hjälp med musiken - en lämplig kompositör från den tiden?
Tack för hjälpen
Susan
Susan
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 26 december 2009, 14:40
Ort: Sweden

Inläggav Martin_Lejon » 26 december 2009, 22:21

Jag dansar historiska danser och kan nog hjälpa dig, men behöver veta lite mer.

I vilket sammanhang ska bröllopsdansen vara - folkligt eller mera herrskapsdans? Vilket decennium ska bröllopet stånda - om det handlar om sällskapsdanser i salongen är det rätt stor skillnad på sent 1700-tal och mitten av 1800-talet. Har du tänkt dig en pardans för brudparet eller ska det vara typ "bröllopsgästerna dansar"?

Kontradanser (ett antal par dansar tillsammans i formationer) borde vara det bästa att välja i sammanhanget. Annars kom valsen under 1810-talet (men den såg inte ut som senare tiders wienervals).
Som musik användes populära stycken från t ex operor och annan scenmusik (Bellman återanvände ju en del internationellt gods tills sina sånger) av bl a Händel eller Purcell.
Martin_Lejon
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 26 december 2009, 22:20
Ort: Sweden

Inläggav Susan » 27 december 2009, 12:20

Hej Martin!
Stort tack för ditt svar! Bröllopesdansen ska vara folkligt och äger rum på 1800-talets början. Jag har tänkt mig att "bröllopsgästerna" ska dansa för brudparet.
Susan
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 26 december 2009, 14:40
Ort: Sweden

Inläggav Martin Lejon » 27 december 2009, 23:01

Hade lite problem igår med inloggning, och var tvungen att skapa ett tillfälligt nytt konto med understreck mellan namnen... men jag är alltså samme Martin som svarade då... [;)]

Som engagerad "historisk-dansare" vill jag naturligtvis sprida kunskapen och framför allt få de som använder dans i historiska sceniska sammanhang att inte köra fritt hitte-på bara för att man inte orkar skaffa sig lite insikter. Så all heder åt dig som gjort dig besvär att hitta hit!

Det beror ju på ambitionsnivån både hos dig, regissör och de som ska dansa (jag antar att det är skådespelarna som ska dansa o inte särskilda dansare), men det enklaste och samtidigt "rätta" kan vara den typ av kontradans som kallades "anglaise" eller försvenskat "angläs" / "engelska". Den var enormt populär i alla klasser och framför allt dansades den av "folket" decennier efter att den försvunnit från herrskapssalongerna. Första decenniet av 1800-talet finns den definitivt kvar vid de flesta tillfällena.

En angläs (på engelska "longways" om du googlar) har denna form:
jämna par herre-dam som står uppställda på ett led efter varandra så att alla herrar hamnar på en sida och alla damer på den andra sidan.
Sedan dansar paret som står först med paret som står närmast bredvid dem, några olika turer, och fortsätter sedan att dansa med nästa par osv. På så sätt arbetar sig alla par igenom uppställningen tills alla dansat med alla.... sen dansar man tillbaks på samma sätt tills alla par står på platsen där de började. Dansen kan alltså hålla på sådär en 10-15 minuter beroende på hur många som dansar. Men på scen är det mer rådligt med 2-3 minuter, annars storknar både musiker och publik. [:D]

Här finns ett klipp (det börjar mitt i dansen, så det blir lite otydligt) där du kan se formen: http://www.pond5.com/stock-footage/342352/dance-through-time4-contradance-mp4.html
När klippet/dansen slutar syns iaf hur männen står på en sida med ansiktena mot "sina" damer.

Musiken du behöver bör vara i 2/4-takt och spelas AA BB AA BB osv.

En populär svensk angläs från sent 17-tal inpå början av 1800-talet kallas "Drottningens angläs". Här finns originalnoter: http://www.smus.se/earkiv/fmk/browsevol.php?lang=sw&by=katalogid&katalogid=M+145&bildnr=00025 och vilka turer som dansades.
(turerna är balancé hö-vä, pas de rigaudon, dos-a-dos, promenad)
Jag kan skicka närmare beskrivning per mail - det låter mer invecklat än det är.

Ursäkta det långa inlägget, men detta engagerar mig som ni märker. [:p]
Martin Lejon
 
Inlägg: 60
Blev medlem: 25 mars 2005, 19:34
Ort: Sweden

Inläggav Susan » 27 december 2009, 23:52

Hej igen!
Jag kan inte tacka dig tillräckligt mycket för all information! Jag har nu tittat på klippet och förstår vitsen av det hela. Jag ska göra dansen med en grupp utvecklingstörda skådisar som jobbar i Köping så dansen ska vara enkel men ändå sevärd. Jag har skapat en hel del "historiska" danser förut men vill, som du påpeka, gör det på rätt sätt.
Ett stort tack!
Susan
Susan
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 26 december 2009, 14:40
Ort: Sweden

Inläggav Martin Lejon » 29 december 2009, 22:09

Kul att vara till hjälp! Hör gärna av dig om du vill ha fler tips eller beskrivningar.

Det viktigaste i det här sammanhanget är nog att fatta formen, sedan kan du skapa dansen för dina skådisar - det kommer säkert att gå bra, för man kan göra angläsen nästan hur enkel som helst och det blir ändå rätt och kul att dansa. Om du inte använder dig av noterna till "Drottningens anglaise" (har dem renskrivna om du är intresserad o har musiker) så funkar någon marsch från folkmusikens tidiga 1800-tal.

Lycka till!
Martin Lejon
 
Inlägg: 60
Blev medlem: 25 mars 2005, 19:34
Ort: Sweden

Inläggav Susan » 9 januari 2010, 19:39

Hej igen Martin!
Jag har hittat ett musikstycke på I-Tunes och undrar om du har möjlighet att lyssna på den och säg om det är passande eller inte för den här bröllopsdansen. Som koreograf måste jag ha musik som "talar" till mig om jag ska skapa nåt och denna musik gör det!
Det heter: Sonata i G major HWV 3636:IV Bourée Anglaise av Händel.
Om du inte tycker att musiken är rätt vet du hur jag får ta på en musik inspelning av Drottningens Anglaise - det finns inte på I-tunes.
Stort tack igen för din hjälp!
Susan
Susan
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 26 december 2009, 14:40
Ort: Sweden


Återgå till Historisk musik och dansVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron