Sida 1 av 1

Mönster Oxmulor!

InläggPostat: 5 maj 2012, 08:47
av Skarak
Jag undrade bara hur det var tänkt med mönstret ni lagt upp på Oxmulorna. Vad är det för storlek och hur tänkte ni att man skulle anpassa det efter sin egen skostorlek?

InläggPostat: 5 maj 2012, 15:04
av Admin
Det är en principskiss, så den talar bara om ungefär hur mönstret ser ut. För att sy skor behöver man ganska mycket kunskap kring detta och det tar tid att lära sig. Jag rekommenderar att du börjar med att göra en mall utifrån din egen fot, och sedan försöker ordna ett ovanläder som fungerar med din sulform. Sen skär du ut lädret och använder läderarbetesmetoder för att sy ihop.

(Originalen för den här typen av skor är sydda på läst, med föregångaren till randsöm, så det är ett rejält hantverk som tar år att lära sig. Det ni kan ordna nu på kort tid är relativt svårt att få lika bra som ett par oxmular av den här sorten var i historisk tid, om ni ändå är intresserade av att arbeta historiskt kan ni nog hitta en del info på detta forum om ni använder sökfunktionen).

Jag önskar er lycka till!

//Henrik, admin

Re: Mönster Oxmulor!

InläggPostat: 19 augusti 2014, 11:20
av Olof
Hej, fann de här tråden och har lite frågor angående oxmulorna. (http://www.alternaliv.se/histvarld/drae ... _skor.html)

Det står att långt ifrån alla är vändsydda, men är just de här skorna vändsydda? Annars, vilken teknik har ni använt?

Hur gör man när man pliggar fast slitsulan? Min tanke är att man slår träpliggar genom både slitsulan och bindsulan och på så vis fäster samman dem. Låter detta rimligt? Vilket träslag bör man ha i pliggarna?

Det ser också ut som om en innersula är ilagd i skon. Är denna fäst på något sätt eller är den lös?

Gör inte hålen längst fram att skorna har en tendens att läcka in vatten?

mvh
Olof

Re: Mönster Oxmulor!

InläggPostat: 11 juli 2015, 00:08
av Lillith
Det finns lite om att pligga sulor i den här gamla tråden: viewtopic.php?f=15&t=1642&hilit=pligg