Fönster

Detta forum är till för diskussion om tillbehör, husgeråd, köksutrustning, tält, sängar och annat som inte hör till kläder och dräkt.

Fönster

Inläggav Martina » 7 april 2010, 20:24

Jag håller på att förbereda tillverkning av medeltida fönster och har börjat fundera på fönsterbågarnas utformning. Tyvärr är det dåligt med information och exempel på hur trädelarna i ett medeltida fönster ser ut. Någon som har några ideer om hur det kan se ut?


/Rasmus
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Inläggav Peter » 8 april 2010, 07:10

Jag har skitdålig koll på just trädelar, men funderar över om inte formerna är de samma som i blyinfattade fönster. Och på såna har jag lite bilder. Kommer ni över på en kopp i nästa vecka, så kan vi kolla på det!
Peter
 
Inlägg: 468
Blev medlem: 22 april 2003, 12:27
Ort: Sweden

Inläggav Martina » 8 april 2010, 09:03

Spännande! formerna är säkert samma som i blyinfattade fönster det kommer jag gärna över och tittar på.
Det jag ska göra för tillfället är att tillverka en båge för att montera ett blyinfattat fönster i. Frågan är dock hur bågarna tillverkades?, de flesta bevarade medeltida fönstrena finns ju i kyrkor och är antingen monterade i järnbågar eller direkt inputsade i murverket.
Min teori är att fönsterbågar i trä i den mån de nu fanns var tillverkade i ek och att blyinfattningen var monterad i en skåra i träet. Det är dock väldigt dåligt om källor som talar både för och emot min teori.
Samma sak med frågan om tätning i skarven bly/trä, vad kan man ha använt för att fixera blynätet i bågen? beck, tjära eller kitt?. Någonting måste man ha använt för att stabilisera blyinfattningen i bågen. Jag har sett blyinfattade fönster från 1600- talet som var monterade i en skåra i fönsterbågar i trä där blyinfattningarna var stabiliserade och tätade med fönsterkitt.
Jag är dock ganska säker på att man inte använde fönsterkitt under medeltiden men jag bedömer det som ganska realistiskt att träkonstruktionen på det fönstret i stort kan se likadan ut som i ett medeltida träfönster. Det är dock bara antaganden så det vore trevligt att hitta mera källor någonstans.
Det ska bli spännande att fortsätta leta och se vad som finns om fönster och träkonstruktioner från medeltiden.
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57


Återgå till Bostäder och husgerådVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron