Hur sov man i en borg?

Detta forum är till för diskussion om tillbehör, husgeråd, köksutrustning, tält, sängar och annat som inte hör till kläder och dräkt.

Hur sov man i en borg?

Inläggav Vargman » 1 oktober 2011, 11:17

Jag har ganska bra koll på att borgherren och hans familj sov i stora sängar med draperier för avskiljdhet och för värmens skull men hur sov soldater och husfolket? Jag kan tänka mig att de som jobbade i köket sov där eftersom det var varmt och att soldaterna kanske sov i något torn. Hade de sängar eller sov de på en hög halm? Om det fanns sängar hade man då våningssängar för soldaterna á la logement eller är det en anakronistisk tanke?/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 1 oktober 2011, 17:40

Intressant fråga.

På Middelaldersentret vid Nyköping F i Danmark har de flesta husen sovloft. Loft definieras här av att man tar sig upp via en stege istället för via en trappa. En del loft är fulla med halm, och hela familjen sover tillsammans i en stor hög. Andra loft har halmmadrasser på golven. Sängar finns på nedervåningar eller övervåningar med trappa. De fick flytta en säng från ett sovloft för att det inte var tidsenligt med sängar på loft. Detta gällde när jag var där för fem år sedan.

Utifrån det känns det logiskt att de i en borg som inte har sängar sover i en hög med halm på ett sovloft.

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Vargman » 1 oktober 2011, 20:44

Kan man då tänka sig att dessa sovloft var stora träplattformarsom fanns i de rum där husfolket kröp ihop. Att man sov i grupp känns logiskt eftersom lång ifrån alla rum i en borg var uppvärmda.

Sov man direkt i halmen med en filt över sig eller hade man en filt under sig också? Kanske var det en stor filt som man låg invirad i.

Sen kan man fråga sig hur det var med sexet när man sov hela familjen i en stor säng... [:)]

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 3 oktober 2011, 20:10

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Vargman</i>


Sen kan man fråga sig hur det var med sexet när man sov hela familjen i en stor säng... [:)]
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Ja, det blev ju fler barn i alla fall. Så antingen var det något så naturligt att ingen reagerade på det, eller så var man väldigt tyst och försiktig.
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Helgrind » 7 mars 2012, 22:27

Farfar berättade att när han var ung så bodde han och hans 9(a) syskon tillsammans med mor och far i ett hus med 3 rum... inte mycket till privacy där inte. Tror synen på sexualitet förändrats från då och idag (heh, beror ju iofs på vart man kollar...) och att det på sätt och vis var mer öppet förr? Tror stånkandet och stönandet från älgskogen därför inte var något man la jättemycket tanke vid. Var nog vanligt att man som familj sov tillsammans, mor+far, barn+barn, dels för plats för familjerna var nog ofta större än idag vid vissa perioder - ålderdomshem fanns nog inte så fick nog bli till att knö ner dessa också.

Exakt vad du menar med borg är jag lite osäker på. Rundborg? Kastal? "Slott"?
Kollar man på Eketorps II's borg så ska det ha hittats kolrester inne i fähuset, något som tolkats som att trälarna bott inne hos djuren. Eketorp III däremot var inne på medeltiden och då tjänade borgen som en garnison. Antar då att soldaterna hade med sig sina familjer och att de bodde tillsammans med andra familjer. Tjänstefolket i sig sen kan säkert ha bott tsm i enskilda hus alternativt hos den som denne tjänade - de ska ju upp tidigast och sätta igång med dagens bestyr, eld, mat, mjölka borgherren osv.
Helgrind
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 7 mars 2012, 21:45
Ort: Sweden


Återgå till Bostäder och husgerådVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron