Tält + utrustning?

Detta forum är till för diskussion om tillbehör, husgeråd, köksutrustning, tält, sängar och annat som inte hör till kläder och dräkt.

Tält + utrustning?

Inläggav Rosen » 22 maj 2013, 22:18

Hej .

nu har jag och min sambo tagit steget till att bli lägervikingar. Och inte bara besöksvikingar =)
Och då uppkommer ju naturligtvis en massa frågor. Som expertisen här inne förhoppningsvis vill hjälpa oss med.
Vi har tittat på detta tältet http://www.walhalla.com.pl/sklep/produc ... cts_id=761
Är det någon som har erfarenhet av deras tält?

Sen till nästa fråga.
Vi har redan fixat saker som trefot,gryta, krus, slevar. Vad behöver man mer för utrustning för att det ska bli ett bra lägerliv? Vi vet inte hur vi ska sova än då vi är två vuxna och fyra barn när vi är som flest personer. Så en fin säng blir det ju inte tal om. Hur löser man det? Utan att det kostar skjortan? Vi vill ju helst vara så hk som möjligt men Birka byggdes inte på en dag
;-) så vi vet att vi får kompromissa lite i början. Hade varit jättebra om någon hade kunnat hjälpa oss med alla dessa frågor som snurrar i huvudet

Tack
Rosen
 
Inlägg: 20
Blev medlem: 24 oktober 2011, 07:17
Ort: Sweden

Re: Tält + utrustning?

Inläggav Mjödbjörn » 24 maj 2013, 12:54

annars kan jag rekommendera Joakim på
http://www.xn--mrk-sna.nu/p/talt-pavilj ... obler.html
Mjödbjörn
 
Inlägg: 595
Blev medlem: 21 september 2005, 13:48
Ort: Sweden

Re: Tält + utrustning?

Inläggav Vendel » 26 maj 2013, 19:22

Det låter som om ni redan har det viktigaste (förutom tältet då). Kul att ni tar med barnen till marknaderna. Vi är nästan alltid två tredjedelar barn när vi drar iväg på marknader och event. Barn är vansinnigt anpassningsbara så ni behöver inte några specialgrejer till dem.

Viktigt att tänka på förutom det ni redan har:

* Något att sova på. En eller flera fårskinnsfällar och några varma filtar fungerar bra. Är man extra kinkig så kan man köra på ett liggunderlag eller en uppblåsbar madrass under fårfällar eller filtar. Kom ihåg att ha varma filtar med. Det kan bli kallt på sommarnätterna.
* Yxa (att hugga ved med)
* Kniv och skärbräda
* Något för barnen att göra nummer 2 i (om dom är små)
* Lyktor (det blir ganska deppigt när man inte kan se något)
* Säckar eller kistor (att förvara mat och moderna prylar i)
* Stol/pall/kista och bord (inte nödvändigt men ganska bekvämt.
* Hink/kärl och rotborste (till disk)
* Vattenkärl (till dricksvatten)
* Liten brandsläckare (måste man ju inte ha men det känns ändå tryggt att ha en)

Lycka till!

Vi ses i sommar!

/Ville
Vendel
 
Inlägg: 811
Blev medlem: 22 september 2005, 00:35
Ort:

Re: Tält + utrustning?

Inläggav Rosen » 27 maj 2013, 09:10

Tack för era svar =)

Det hjälper verkligen.
det är en annan fråga som dykt upp i mitt huvud. Det är så att vi har fyra barn och tre av dem älskar att klä sig vikinga/medeltid. MEN den fjärde bara vägrar =( hur petiga är marknads anordnare med det. Blir det så att vi får stanna hemma pga. att ett barn inte vill klä sig (jag tänker inte tvinga honom klä sig. Det ska vara av egen fri vilja) Eller har dom överseende när det gäller barn?
Rosen
 
Inlägg: 20
Blev medlem: 24 oktober 2011, 07:17
Ort: Sweden

Re: Tält + utrustning?

Inläggav Arnoldsdotter » 7 juni 2013, 19:24

Nu har jag inte varit viking på ett tag, men där jag varit tidigare skulle barnen också ha rätt kläder (i rimlig utsträckning). Hur gammal är din son? Kanske vi kan hitta någon sorts kompromiss som han kan gå med på? Om hela vikingagrejen känns trist, och sonen i fråga är tillräckligt gammal, så kanske egentid hos till exempel mor- eller farföräldrar över helgen kan vara ett bättre alternativ just nu?
________________________________________________

http://www.somnardetbegavsig.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden

Re: Tält + utrustning?

Inläggav MatsNorlund » 15 juni 2013, 11:21

Jag har repsängar i mina tält. De ser olika ut beroende på vilken tidsperiod (jag kör viking och hela vägen till renässans) och vart jag skall sova men gemensamt är ju repen som bildar själva botten. På repen har jag en påse i linnecanvas som jag fyller med halm och på detta, det jag vill ligga på/under.

Fördelarna med en säng är ju uppenbara, det blir mycket varmare än att sova på marken då man kommer upp en bit, men även om jag skulle ligga på marken utan säng skulle jag nog välja en halmmadrass framför ett liggunderlag eller en luftmadrass.

Skall jag tälta längre, än en helg t.ex, brukar jag dessutom lägga halm på golvet i tältet och någon form av tyg eller skinn över. Halmen tar bort det mesta av markfukten och gör tältandet så mycket behagligare. Vissa använder en plastpresenning under men jag rekommenderar inte det, dels så prasslar den, och den släpper heller inte ut fukt och det bildas lätt kondens under en matta vilket inte är så skönt.

Har man en säng kan den användas som sittplats men annars tycker jag att någon form av bänk eller pallar (med tre ben på pallarna så står dom bra oavsett markens beskaffenhet) och ett litet bord är skönt att ha. Det är skönt att slippa ha allt, inklusive sig själv och barnen på marken hela tiden.

Själv har jag märkt att med mindre moderna saker och fler "medeltida" så funkar det bättre i fält. som exempel: En eldgrop med en trefot över och en gryta hängandes över en eld för att laga en gryta till middag är på alla sätt bättre än att slabba med ett triangiakök undangömd i ett tält. Bröd doppat i varm buljong, grönsaker och lite frukt ur nämnda gryta till frukost är mycket bättre än att försöka hålla saker som mjöl, smör, ost, skinka osv kylda i en kylbag för att få mackor och choklad till frukost. Barnen verkar dessutom uppskatta detta mer då det blir något annat än hemmavardag.

Välj mat som går att förvara utan kyla, bröd, grönsaker, frukt, torkat/rökt kött osv. Paketera i linne, eventuellt vaxat. Vatten förvarar man bäst i ett lerkrus som svettas lite, då är vattnet även behagligt kylt.
MatsNorlund
 
Inlägg: 123
Blev medlem: 17 april 2008, 16:13
Ort: Sweden


Återgå till Bostäder och husgerådVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron