Sida 1 av 1

Renässansmat, recept & mathistoria från Vasaätten

InläggPostat: 31 juli 2012, 17:29
av ANH
Hur smakade och luktade 1500- och 1600-talet? Det går alldeles utmärkt att ta reda på. Det är bara att prova recepten i den nya kokboken »Renässansmat – recept och mathistoria från Vasaättens tid« av författarna Agnes Hulthén, Erik Cardfelt och Karin Olsson. Recepten är dock anpassade till dagens kök och de flesta ingredienser hittar man i en vanlig mataffär.

Boken ”Renässansmat” är både en modern kokbok och en kulturhistorisk beskrivning av den svenska renässansen. Midsommaraftonen 1523 tågade Gustav Vasa in i Stockholm och markerade att medeltiden slutade och renässansen började i Sverige – fast det visste han ju inte själv. Mycket förändrades. Den katolska kyrkans hårda fasteregler försvann med reformationen. Sverige blev större genom erövringar i Baltikum och Tyskland och fick nya medborgare som förde med sig nya mattraditioner och nya sätt att laga mat på.

Boken finns att köpa i Bokias boktält under medeltidsveckan där det även går att träffa oss författare preliminärt onsdag och torsdag mellan 12 och 13. Ryktet säger att det blir något gott att äta. Ska du inte till Visby går den att beställa på http://www.renässansmat.se/ för det facila priset 220kr och då bjuder vi på frakten.

InläggPostat: 14 augusti 2012, 17:18
av ANH
Tack för alla trevliga tillrop både vid Bokias tält och i Styringheims läger. Hoppas mandeltårtan smakade!