Brandfackla i mönsterdebatten...

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Brandfackla i mönsterdebatten...

Inläggav Tyrfing » 1 mars 2003, 11:24

Efter att ha följt debatten i några månader så tycker jag mig se att många har synpunkter på de kommersiella mönster som finns.
Säkerligen med all rätta!!!

Samtidigt så hänvisar många till sidor som mer eller mindre visar någon variant på någon dräkt. Oftast på engelska.
Detta är jättebra och jag har haft god hjälp av detta! Tack alla för det!

Detta ger dock en ganska splittrad bild av det hela.
Det är svårt för de som inte är så vana sömmare eller forskare att skapa sig en bra grundmodell.

Vad jag saknar är någon slags grundmodell (eller snarare modeller) för exempel på "hurusom man sig klädde" under tidigare epoker av vår historia.

Jag har kollat in "dräkter" på Historiska världar. Då jag är man kollade jag in soldatens utrusning. Där finns en länk till Bockstensmannens Kjortel, mönster. Där visas en teckning av kjortelns delar. Detta är jättebra men jag saknar anvisningar och något slags mått.

Det jag frågar mig är...
Vem äger rätten till våra arkeologiska fynd. Är de mönsterskyddade?
Om i så fall vem? Staten? Mueseet? Enskild forskare?

Det borde vara fullt möjligt att framställa några grundmönster som är fria för andvändning av alla.

Detta borde befrämja både möjligheten för "amatörer" att skaffa sig ett intresse som kan blomma ut i mer eller mindre proffesionella yrken och att vi får mera autentiska dräkter på live och andra tillställningar.

Ibland får jag intrycket, antagligen felaktigt, att många har stora kunskaper men inte riktigt vill dela med sig fullt ut. Om detta är av något slags ekonomiskt intresse eller ett inslag av kultursnobbism vet jag inte...
(detta var brandfacklan)

Om man vill göra en riktigt stor insats skall man väl gå ut och utbilda allmänheten och inte bara skapa uppsatser som samlar damm på hyllor och bara är till för en begränsad grupp...

Slutligen:

Historiska Världar är jättebra men måste fortsätta att utvecklas och bli ännu bättre!
På forumen finn oceaner av kunskap och erfarenhet. Vi läsare kan kanske bidraga med något.

Tyrfing
Tyrfing
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 1 mars 2003, 11:09
Ort: Sweden

Inläggav Lena » 1 mars 2003, 12:45

Några spontana kommentarer:

----citat-----
Jag har kollat in "dräkter" på Historiska världar. Då jag är man kollade jag in soldatens utrusning. Där finns en länk till Bockstensmannens Kjortel, mönster. Där visas en teckning av kjortelns delar. Detta är jättebra men jag saknar anvisningar och något slags mått.
----slutcitat-----

Avsaknaden av mått kan kanske bero på otillräckliga kunskaper om hur stor en small, medium och large är "officiellt". Samtidigt är det ju sällan som alla (någon?) passar in i sådana standardmallar.

Jag tror också att avsaknaden av sömnadsanvisningar på många hemsidor till stor del orsakas av a) tidsbrist hos sidkonstruktörerna (den gamla klassiska "jag gör det senare") b) sidkonstruktörerna är så vana att sy att de inte tänker på hur svårt det kan vara för ovana. För egen del är bockstensmönstret busenkelt: Ta måttbandet, mät bystomkrets och dela med 2 = fram- och bakstyckets bredd. Ställ dig framför spegeln, mät med måttband från axeln och ner = fram- och bakstyckets längd. Mät om biceps = ärmens bredd. etc etc.


-----citat------
Vad jag saknar är någon slags grundmodell (eller snarare modeller) för exempel på "hurusom man sig klädde" under tidigare epoker av vår historia.
<klipp>
Det borde vara fullt möjligt att framställa några grundmönster som är fria för andvändning av alla.
<klipp>
Ibland får jag intrycket, antagligen felaktigt, att många har stora kunskaper men inte riktigt vill dela med sig fullt ut. Om detta är av något slags ekonomiskt intresse eller ett inslag av kultursnobbism vet jag inte...
(detta var brandfacklan)
------slutcitat------

Jag tror (hoppas verkligen!) inte att det rör sig om ovilja att dela med sig av kunskaper. Jag tror snarare att orsaken är tidsbrist: detta är vår hobby, och det blir inte alltid så mycket tid över efter arbete, hushållssysslor och annan fritid.

Samtidigt kan nog många känna sig intimiderade över att göra en mönsterbok/-häfte. Det är mycket som ska göras: skrivandet, kolla copyright på bilder, efterforskningar etc.

Det finns också en hel del litteratur som behandlar sådant, somligt på svenska, somligt på engelska (t.ex. Medieval tailor's assistant, häftena som Handelsgillet säljer, dräktsidan på Historiska världar). Vi kanske inte direkt ser ett behov av ytterligare grundmönster. Problemet ligger här nog i att denna information inte är snabbtillgänglig, utan dyker först upp efter lite efterforskningar.

För att inte tala om den gamla klassikern "men _jag_ vet ju inte tillräckligt om detta för att skriva en artikel/bok". Man ser ofta författarna som experter, som kan _allt_ om sitt ämne, medan man själv har stora luckor. Men om alla skulle vänta tills de visste allt om ett ämne innan de skrev något om det, så skulle ingenting bli gjort! Man måste våga sticka ut näsan. Medeltida dräktkonstruktion är ett stort ämne, med massa tids- och platsspecifika detaljer. Det kommer alltid finnas undantag till vilken generell information man än nämner. Och går man in på detalj, så blir det längre än nationalencyklopedin, plus att när sista delen är skriven, så har ny information kommit, så då måste man revidera del ett...

Lena
Lena
 
Inlägg: 254
Blev medlem: 16 december 2002, 21:32
Ort: United Kingdom

Inläggav Eva Andersson » 1 mars 2003, 16:57

Jag känner mig lite påhoppad av detta förstås (fast inte argt påhoppad, utan mer utpekad om du förstår..)
Det finns flera orsaker till att folk "som kan något" in tegör mönster, men snobbism och ovilja att dela med sig av sin akunskaper är _inte_ skälet. Själv har jag två barn och ett hem att sköta, reumatism och en avhandling i ämnet att skriva. Jag är aktiv i en förening där jag gärna svarar på frågor (fast typiskt mer på ett sätt som leder folk vidare i egna efterforskningar än att säga att jag sitter inne med den absoluta sanningen)och ibland hjälper till med tillklippning etc, jag håller föredrag och jag ägnar minst en timme i veckan åt att svara på frågor jag får via mail. Därtill vill jag ibland umgås med min sambo, se på fotboll, sjunga, gå på fest och sy något till mig själv.
Det finns helt enkelt inte tid.
Därtill finns det ytterligare saker som gör att det inte bara är att ta fram mönster:
Storlekssystem. Man kan via SIS få måtten som svenska standardstorlekar ska ha och detta skulle i teorin göra mönstren lika välsittande som STIL-mönster eller Burda-mönster. Men medeltidskläder måste i de flesta fall sitta mycket bättre än så och det kommer alltid att kräva noggrant måttagande och ett visst mått av eget ändrande för att få det att sitta bra. Att fundera ut hur man lättast gör det och förklara det för en nybörjare är nog inte lätt.

Kostnaderna.De flesta av oss har inte de pengar som krävs för att dels ägna ett par månader åt att researcha och konstruera mönster och dels trycka det och sedan försöka sälja det. Det kräver kapital.

Vetenskaplig hederlighet, eller vad man ska kalla det. Eftersom jag tänker som en forskare och inte som en mönsterkonstruktör skulle det kännas konstigt att tillverka mönster annat än efter hela, bevarade plagg och de finns det ju redan mönster till, jag kan ju inte belägga att det var så man gjorde! Jag kan experimentera själv (annars blir det ju väldigt begränsat vad man kan sy) och hjälpa folk jag träffar, för då kan man förklara vad som ligger bakom mina slutsatser, men om det trycks i mönster som säljs försvinner en del av den nyanseringen.

Vad det gäller att göra en insats, så tycker jag att den viktigaste insatsen som _jag_ kan göra är att genom forskning utöka den kunskap vi har snarare än att popularisera den kunskap som andra tagit fram. Men vi har alla olika prioriteringar. MEN det här är viktigt: jag forskar om medeltida skandinavisk dräkt för att jag (och mina finansiärer, handledare etc)tycker att det är vetenskapligt intressant och jag sysslar med min hobby för att jag tycker att det är roligt. Vare sig jag eller någon annan har någon _skyldighet_ att lägga vår oftast minimala fritid på att hjälpa andra, men vi gör det ofta, eftersom vi tycker om att kunna hjälpa till. Men det ger ingen rätt att ställa krav på vad vi ska göra, vi ställer inte krav på vad ni ska viga ert liv åt.
Nu lät jag sur, det var inte meningen, men jag har i åtminstone tio års tid ägnat mig åt att ta reda på saker och rätt mycket åt att hjälpa andra och att bli beskylld för att ha ekonomiska motiv eller vara snobbig, för att jag inte lägger mer tid på det är _inte_ kul.

Eva
Eva Andersson
 
Inlägg: 1251
Blev medlem: 17 december 2002, 23:48
Ort: Sweden

Inläggav Ny Björn » 1 mars 2003, 17:50

Håller fullt och fast med Eva - varför kasta facklor när lyset redan är tänt?!

-Grundmönster finns redan.
-Att applicera de egna grundmåtten på dessa funkar utmärkt - testplagg i billig lakansväv funkar bra för att styra upp inpassningen.
-Protektionism vad det gäller opublicerat material <i>kan</i> förekomma men det gör det inom alla branscher - forskare måste också leva.
-Snobbism har jag aldrig stött på i någn större omfattning. Visst finns en och annan "Messerschmidt" och dräktpolis här och var, men de stör inte mig nämnvärt (åter min käpphäst om kritisk pålästhet...)- för att slakta bibliska visdomsord så brukar dessutom även de mest ihärdiga "stick-letarna" själva ha rätt monumentala bjälkar lite varstans...
-Dammsamlande uppsatser torde det idag vara ganska ont om - jag känner till åtskilliga personer i t.ex. USA och England som t.o.m. sitter och "ordboksöversätter" Fornvännen och vanliga C-uppsatser för att få mer kunskap, kunskap som sedan läggs ut på nätet och kommer många till nytta, det kan svenskar också göra...

Historiska Världar kan naturligtvis alltid bli bättre, men se det så här: För två år se'n fanns det inget HV heller, så utvecklingen drivs alltid frammåt.
Alla som känner sig manade får gärna dra sitt strå - av var och en efter förmåga så att säga (med lite tur så skall t.ex. jag ta och lägga ut en auktoriserad svensk översättning av Priest-Dormans sidor vad det lider) - det är ju det vi ägnar oss åt här på forumet mest hela tiden - att dra strån...

/N B
Ny Björn
 
Inlägg: 1574
Blev medlem: 16 september 2002, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav Martina » 1 mars 2003, 22:11

Tack Eva och Nybjörn för en jättebra sammanfattning utav precis vad jag vill ha fram!
Med två kurser klädsömnad och några års sporadiskt hobbyforskande i ryggen kan jag mer om vikinga-och medeltidskläder än en nybörjare, men alldeles för lite för att sätta mig på några höga hästar och säga "så här var det" eller "så här gör man". Jag kan (i mån av tid och ork) berätta det jag vet, visa de källor jag använt och tala om vart man finner mer information, jag kan också hjälpa till att bygga mönster och rent praktiskt visa hur man syr.
Men jag känner definitivt ingen skyldighet att göra det och jag förstår inte heller hur någon kan tycka att jag har det!
Jag gör så gott jag kan med att hjälpa dem jag tycker om och försöker också att dela med mig utav det jag kan här på forumet (ok, jag frågar nog mest om saker!)
Samtidigt är det också så, att ett basmönster kan vara hur bra som helst, men kan man inte motivera varför är man ändå ute på hal is!


/Martina
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Inläggav olafR » 2 mars 2003, 11:09

Jag håller med er i stort i denna dabatt, men, jag förstår Tyrfing också. Många av ni med stora kunskaper om hur man klädde sig på vikinga/medeltid har (verkar ha) detta som profession och sitter så att säga direkt på källan.

Jag <u>begär</u> inte att någon skall göra något, men att såga Sofias ateljes mönster med vaga kommentarer utan att ge några mer precisa anvisningar, det känns lite som att ni tycker att vi skall leta efter dom sanningar som finns precis som ni gjort och inte åka snålskjuts. Men varför uppfinna hjulet flera gånger?

Jag tex, jobbar som tekniker, långt från huvudstaden, och har precis som ni, mycket att göra även utanför jobbet, med den skillnad att mitt jobb innebär att jag inte har något med historia att gör, utan precis tvärt om. Min fritid använder jag till att "forska" i detta stora område, samtidigt som jag skall sköta hem och barn och sociala kontakter precis som Eva.

NyBjörn skriver att man skall göra testplagg i lakansväv. Testplagg? Hur då? Vad skall jag utgå ifrån? Det har skrivits här att medeltida kläder hade en bra passform. På vilket sätt? Var dom tajta? Väl skurna? eller hur då?

I den förening som jag själv är med i, har vi medlemmar föredrag varje vecka för att lära ut vad vi själva lärt oss till dom andra för att höja vår kompetens i vårt skapande av vår medeltid.

Detta är dessutom ett forum och där bör man hjälpa varandra, själv känner jag att man nästan inte törs skriva frågor eller kommentarer då man riskerar att få en syrlig kommentar av någon som har min hobby som sitt yrke. Jag deltar i detta forum för att lära mig mer och om man inte anser sig ha tid att svara ordentligt på frågor så behöver man ju inte kommentera alls.
olafR
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 29 oktober 2002, 08:47
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 2 mars 2003, 13:00

Jag kan till viss del hålla med Tyrfing och OlafR. Det är svårt att få tag i bra mönster om man är nybörjare. Jag hade tur som hade vänner som kunde hjälpa mig, men har man inte det är man nästan förvisad till Fru Sofias mönster. Handelsgillet har ju mönster, men som nybörjare är det inte lätt att veta att de finns, och om man aldrig har sytt förr kan deras mönster se svåra ut.

Jag förstår dock varför det inte finns bra nybörjarmönster. De som kan mycket om medeltidens kläder vet oxå att allt de "vet" är spekulationer. De vill inte sprida vidare saker de inte är säkra på. Den som gör mönsterhäften utan att veta så mycket kommer kanske få lika mycket skäll som Fru Sofia har fått. Det gör att i alla fall jag knappast vågar göra ett mönsterhäfte, även om jag hade haft tid och pengar.

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Arild Krake » 2 mars 2003, 13:23

Jag hoppas att folk kommer fortsätta ställa frågor, då det är mycket lättare att dela med sig av sina kunskaper när man får en fråga att tampas med. Men de som ställer frågorna bör också tänka på att "som man frågar får man svar". Det verkar som om vissa vill göra om historien så att det passar deras behov, men för att kunna rättfärdiga detta vill de ha någon auktoritets godkännande. Så jag hoppas att de som frågar gör detta för för att få svar och tar till sig den nya kunskapen, inte för att få godkännande och avlatsbrev.

Ludvig
Arild Krake
 
Inlägg: 1320
Blev medlem: 29 november 2002, 20:50
Ort: Sweden

Inläggav Ny Björn » 2 mars 2003, 13:34

-Ett testplagg - eller "toile" om man nu vill bruka fransosiska termer är inget komplicerat, snarare tvärt om.
Det hela går ut på att man tager ett grundmönster, ritar ut det på lakansväv eller liknande billig metervara, klipper ut och syr ihop med långa stygn. Sedan provar man plagget, helst med hjälp av en kamrat, där det känns för snävt läggs det till och där det känns för stort tar man in. När man är nöjd med passformen sprättar man i sär huvuddelarna och använder dem som underlag för sina dräkter.

Detta är ett mycket bra sätt att 1) få plaggen som man vill ha dem och 2) slippa feltillskärning i dyra tyger. Dessutom kan man med fördel spara provplagget/sitt personliga mönster inför nästa projekt.

Vad det gäller allmän vidd och standard så får Eva eller andra mer "sentida" personer kommentera det medeltida materialet - inte mitt bord. De vikingatida dräktreknstruktionerna baseras dock i stor omfattning på ett derivat av äldre plagg (t.ex. Thorsbjerg och Damendorf) samtida fragment (t.ex. Hedeby, Björkö, Mammen och Viborg) samt slutligen de medeltida myr- och gravfynden. Detta derivat indelas av oss i över- och underplagg, ytterplagg, benkläden och huvudbonader. Huruvida dessa hade speciella drag <i>kan vi inte riktigt veta</i>, vi kan snegla på de olika särdrag som går igen i de fragment som föreligger, men sedan är det i stort så att det är upp till fantasin, sunt förnuft och vad man de facto <i>vill</i> leka i. -Olika sömmar vet jag att Lena la in en länk till på en tidigare tråd, tygkvaliteer har diskuterats här och även div tillskärningar. Var i oginheten från "höghäst-håll" skulle ligga kan jag inte riktigt förstå... Jag vet att det finns många som vill ha en paketlösning, och att det finns flera Nät-sidor, böcker och handlare som tillhandahåller sådana "lösningar", men till syvende och sist är det individen själv som måste stå för och reflektera över vad det är han eller hon ikläder sig och visar upp.

Vix eller andra hugade får gärna kommentera, lägga till eller dra ifrån här...

Att diskutera och föreläsa för varandra anser jag vara oerhört bra och kreativt. Så åter - jag må vara en smula miljöskadad här - så ser jag inte problemet[?]

Hälsar

/N B
Ny Björn
 
Inlägg: 1574
Blev medlem: 16 september 2002, 21:35
Ort: Sweden

Inläggav Martina » 2 mars 2003, 14:25

Hej OlafR!
Jag har inte din hobby som mitt yrke, det är bara min hobby också. Däremot har jag valt att specialisera mig på just kläder och klädedräkt, medan andra i min förening inriktat sig på rustningar, vapen, skor, bågskytte, läder, tält, matlagning o.s.v.
Det finns snobberi inom medeltidsvärlden, det kan jag hålla med om, och ödmjukhet är ett ord vi alla skall försöka hålla inom oss, även om det ibland kan vara svårt. Silvertejp, stickade ringbrynjor, säckväv över gympaskorna, partypaviljonger med krenelering på, potatis i grytan, spetsslöjor på pappersstrutar, riddarvimplar, frågan "hade man verkligen kläder på medeltiden?" osv.
Har du någon gång suckat över det här? Så fort man tycker man vet bättre själv (ibland gör man inte det, se Ny Björns ilägg om stickor och bjälkar!)kommer lätt föraktet fram. Jag försöker verkligen att undvika detta själv, men kanske har jag misslyckats?
Det är roligt att dela med sig av det man vet, det är roligt att lära sig något nytt. Jag vill absolut inte att alla skall vara tvugna att gå igenom det jag gått igenom i form av förskräckliga dräkter, enorma summor pengar och massor med tid, för att komma dit jag är nu. Det är därför jag här på forumet och i min förening berättar om de erfarenheter jag gjort, om det jag läst och det jag kommit fram till.
Jag rekommenderar dock inte någon att sy ett plagg baserat enbart på vad jag eller någon annan sagt, det kan vara bekvämt, men det är också på det här viset fruktansvärda myter spridit sig. ("Men Martina, du har ju en sådan klänning?" "Ja, jag vet, men det betyder ju inte att den är tidsenlig för det!")
Så här gör jag. Det gör jag för att.... Och jag har använt mig av de här källorna... Så brukar jag motivera det jag har på mig. (Ofta blir det: Det här, det här och det här är fel, men det visste jag inte när jag sydde!)

Ville du förresten ha svar på dina frågor? Ett testplagg syr du upp efter det mönster du skall använda, du använder ett billigt tyg (lakansväv el.dyl.) för att se om plagget passar. Skulle det inte passa, är det ingen fara på taket, du har inte klippt sönder ditt 300:-/m ylletyg i onödan! Ändra på mönstret och försök igen.
Passar det, bra, klipp ut ditt mönster i rätt tyg!
Bra passform=Plagget formar sig snyggt efter kroppen. Det behöver inte vara tajt, men det är figursytt. Jmfr kavaj med t-shirt.

MVH

Martina, förhoppningsvis ingen nedlåtande klädsnobb?
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Inläggav Eva Andersson » 2 mars 2003, 16:15

Vad det gäller de "vaga kommentarena" om vad som är fel i Fru Sophias mönster så har jag typ 8 sidor med väldigt precisa kommentarer som man bara behöver maila till mig för att få, det kan ta ett par dagar, men det kommer. Orsaken till att jag t ex inte lagt upp dem här är att dels att de är så långa och dela att de är i form av tre mail till Dräkt och Kostym-listan och inte redigerade som en artikel. Jga har heller ingen egen sida att lägga upp dem på och dessutom tycker jag att det vore ofint att lägga upp dem, mot Fru Sophia. En sak är när folk frågar mig vad jag tycker, en annan sak är att ha en hemsida där man säger negativa saker om andra människors arbete.

Eva
Eva Andersson
 
Inlägg: 1251
Blev medlem: 17 december 2002, 23:48
Ort: Sweden

Inläggav Admin » 2 mars 2003, 22:56

Kanske ska säga några ord som listägare också :)

I produktionen av Historiska Världar gjorde vi medvetet valet att inte sätta ut måttangivelser. Anledningarna var bl a att man kunde få intrycket av att det handlade om arkeologiska fyndritningar (vilket det inte gör) eller att det _måste_ vara på ett visst sätt för att vara rätt (vilket är fel). "Mönstren" kallas inte ens mönster, utan principskisser, och de är till för att man ska få en uppfattning om hur man skapar ett plagg av den typen man kan se på fotografierna utan att uppfinna hjulet helt själv.

Problemet är att man nog måste uppfinna hjulet själv i alla fall lite grand när man ska göra historiska kläder. Lika mycket (eller lite) som att man måste lära sig HTML för att göra hemsidor och lära sig noter för att spela Chopin.

Medeltidens kläder syddes inte av nybörjare, utan av folk som av tradition eller i sitt yrke kunde hantverket. De, liksom vi, tittade på moden och sydde kläderna efter detta, vilket bör motivera oss att i hög grad använda konsthistoriska förlagor i de fall sådana källor finns. För att se moderiktig ut ska kläderna sitta på ett visst vis, och ha en viss passning på kroppen. Där blir det givetvis fel med "mönster" i den gängse betydelsen eftersom de inte kan sitta figurmässigt på alla människors olika typer av kroppar.

Därför måste man förstå och lära sig lite om mönstertillskärning och sömnad för att sy historiska kläder, därför säljs inga "mönster" som kan vara "historiskt korrekta" och därför blir det svårt att bemöta åsikter om snobbism eller besserwisserism när man gör vad som är möjligt för att svara på de frågor som ställs.

Men, det är ju det som det här forumet är till för, så fråga på! Bli dock inte förvånade om ni får en hänvisning till ett tidigare inlägg som svar, eftersom "historiska mönster" är en förhållandevis vanlig fråga. T ex:

http://www.historiska.se/histvarld/foru ... OPIC_ID=50
http://www.historiska.se/histvarld/foru ... OPIC_ID=20
http://www.historiska.se/histvarld/foru ... OPIC_ID=89

bästa hälsningar

/Henrik Summanen
Admin
 
Inlägg: 1272
Blev medlem: 25 juli 2001, 00:00
Ort: Sweden

Inläggav Vix Hq » 3 mars 2003, 01:28

Jag har ändå fått uppfattningen att många av oss här på forumet är "amatörforskare" när det gäller dräkter? Själv är jag arkeolog, men jag kan intyga att i grundutbildningen i arkeologi i Göteborg ingår det i alla fall inte ett smack om varken textilier eller dräkter. Har man intresset får man studera det på egen hand eller skaffa sig handledare utifrån. Självklart ser det inte likadant ut på andra håll...

De folk som jag har träffat på inom re-enactmentvärlden tycker jag har varit otroligt hjälpsamma och villiga att dela med sig av sin kunskap. Det finns självklart rötägg, men jag tror inte att de uppehåller sig på det här forumet.

Men det finns ändå inget som slår att själv ta en djupdykning i källorna och bilda sig en egen uppfattning. Bor man inte i närheten av ett större bibliotek så finns det fjärrlån och databaser som man kan få tillgång genom biblioteken.

Och det där med uppsatser som samlar damm på hyllor och bara är till för en begränsad grupp vill jag inte riktigt hålla med om. Det är varken svårt eller särskilt dyrt att beställa till exempel C- och D-uppsatser från institutionerna landet över om det nu är det man vill ha tag i. Många av universiteten har förteckningar över de uppsatser som skrivits under åren på sina hemsidor(fast jag tvivlar på att arkeologiska institutionen i Gbg har det...).

Sedan tycker jag att det finns en poäng i att se till vad man har för syfte med sina dräkter. Försöker man göra något som ska vara historiskt välliknande bör man givetvis hålla sig till de källor och fakta som finns. Ska man sedan ha sin dräkt på sig i en situation där man på något vis "förmedlar kunskap" om historien ska man vara än mer återhållsam med spekulationerna. Däremot tycker jag att gör man en medeltidsliknande dräkt för att ha på sig i t ex ett fantasylajv, så räcker det gott med att den håller sig inom arrangörernas riktlinjer och SER bra ut. Om den är gjord i mollskinn eller färgat linne och är sydd på maskin, spelar kanske inte så stor roll, så länge den inte stör stämningen och lajvandet. Man ska dock vara medveten om att det man har på sig då inte är annat än en lajvmedeltida kreation, som har lite med verkligheten att göra. Men det är som sagt mina personliga åsikter.

Och så tycker jag att man aldrig ska tveka och ställa frågor! Det kan förstås alltid bli missförstånd och det _är_ svårt att förklara en del praktiska saker i skrift. Ingen är expert på allt, och alla har varit nybörjare någon gång (jag anser att jag själv är det forfarande).

/Vix, som kanske inte tillförde debatten något med det här inlägget, men som ändå kände för att delta... [;)]
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden

Inläggav Mia » 3 mars 2003, 09:45

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by olafR</i>


NyBjörn skriver att man skall göra testplagg i lakansväv. Testplagg? Hur då? Vad skall jag utgå ifrån? Det har skrivits här att medeltida kläder hade en bra passform. På vilket sätt? Var dom tajta? Väl skurna? eller hur då?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Man kan väl med säga att det inte är _lätt_ att sy välpassande kläder, varken medeltida, nutida eller annat däremellan. Kan man inte sy alls eller har aldrig sytt kläder så är det inte lätt. Det blir inte lättare för att det är medeltidsplagg. Mitt tips är: kontakta någon med syvana som kan ge en 'grundkurs' i sömnad och mönsterpassning. Då tror jag mycket klarnar. Det är sånt som inte går att bara skriva om, utan bör förevisas.

Lycka till, och visst ska vi alla våga fråga, hur ska vi annars lära oss något nytt.

/Mia, nu användare av lakansväv..
Mia
 
Inlägg: 284
Blev medlem: 27 januari 2003, 11:23
Ort: Sweden

Inläggav Lithia » 1 december 2004, 06:35

Ville bara säga att Sophias irrläror har spridit sig ända till Danmark. Var inne i museibutiken på Nationalmuséet (som för övrigt har två riktigt bra utställningar just nu, medeltid till renässans och Danmarks historia 1600-nutid) och hittade där alla Sophias ataljémönstren snyggt uppradade i medeltidslitteratur hyllan ihop men en mängd bra men dyra dräktböcker.

/L
Lithia
 
Inlägg: 36
Blev medlem: 13 oktober 2004, 22:48
Ort: Sweden

Nästa

Återgå till Kläder och textila hantverk



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron