Off-white

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Inläggav Arild Krake » 11 maj 2008, 10:21

Hej Evelina. Titta i "Woven into the Earth" där ginns mycket information om trådar, bindningar, tätheter mm. Men det är nästan bara uteslutande ylletyger den tar upp. Men som jag förstår det så har det kommit ut lite matterial om Uvdahls fynden och där finns det linne bevarat.

Ludvig
Arild Krake
 
Inlägg: 1320
Blev medlem: 29 november 2002, 20:50
Ort: Sweden

Inläggav Martina » 11 maj 2008, 11:53

Linet i det Uvdal-fynd som Eva Andersson rekonstruerat är ju riktigt ap-grovt, (8 tr/cm?) dessutom rödfärgat med krapp (roligt förresten att läsa vad man tyckte och tänkte för sex år sedan!! Då "visste" jag mycket mer än vad jag gör idag!)
Men hur grovt tyg du skall väva beror ju helt på vad du har för persona. Jag hade passat på att väva något som var tillräckligt tunt för att använda till huvudlin också, men visst hade det varit coolt att rekonstruera Uvdal-tyget!! Från Birka finns det en massa linnetyg i olika grovlek bevarat (se "Kvinnodräkten i Birka" av Inga Hägg, om ingen lagt ut info på nätet, förstås.) Vem vet; kanske har ditt lokala museum någon liten tuss lin i en ask någonstans som du kan räkna trådar på?!


/Martina
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Föregående

Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net