Sturedräkter?

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Sturedräkter?

Inläggav Felix » 10 januari 2003, 18:45

Vad använde man för material, var det råsiden eller ylle (eller något annat)? Och vilka färger använde man? Vilka skor var vanliga till (höga kragstövlar?) Och vad använde man under "pösbyxorna" -vanliga 1500-tals hosor?

Är det någon som vet?

/Felix
Felix
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 10 januari 2003, 18:40
Ort: Sweden

Inläggav Arild Krake » 10 januari 2003, 21:49

Erik Stures dräkt var i svart sammet med påsydda guldband. En liten rolig sak är att det första guldbandet tydligen tog slut så man fick använda lite av ett annat band på sluttampen;).
Jag har sett bild på Eriks dräkt i två böcker, men kan inte för tillfället komma på i vilka.
Jag minns inte så noga, men i åtminstonde en av Sturedräkterna så hade man metallringar fastsydda i öljetthålen som förstärkning.

Om jag inte missminner mig så finns mönstret till Eriks begravnings-dräkt i denna bok:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... 6?v=glance

Tillsammans med någon/några andra Sturedräkter. Man ska dock inte lita på att proportionerna på de olika mönsterbitarna passar med varandra.

Angående skorna så finns det en bild av Erik XIV på nationalmuseum där han bär låga slitsade röda sametsskor, bilden finns bla att finna på s. 179 i "Sveriges historia" band 4.
Strumporna har jag inte några belägg för men en gissning är att det rörde sig om stickade strumpor, då han var kung. Annars bar man sydda strumpor så vitt jag vet.

Ludvig
Arild Krake
 
Inlägg: 1320
Blev medlem: 29 november 2002, 20:50
Ort: Sweden

Inläggav Eva Andersson » 10 januari 2003, 23:32

Sturedräkterna finns korrekt och noggrant återgivna i den mycket kunniga dräkthistorikern Janet Arnolds bok "Patterns of fashion - The cut and contruction of clothes for men and women c. 1560-1620". Där finns både ritningar av plaggen och uppgifter om material, foder, dekor etc, samt om i vilket skick kläderna var vid rekonstruerandet av mönstren. Boken innehåller mönster på många bevarade kläder för båda könen och är ett måste om man ägnar sig åt sent 1500-tal. Den kostar typ 400 spänn på nätet tror jag.
Stureskjortorna är dokumenterade i en liten bok med samma namn av Anna-Maja Nylén. Den är utgiven av Livrustkammaren 1948.

Just för skjortor finns det också en bra site om hur man gör korrekta 1500-talsskjortor baserade på ett bevarat plagg: http://home.earthlink.net/~magdlena/shirt/index.html

Eva
Eva Andersson
 
Inlägg: 1251
Blev medlem: 17 december 2002, 23:48
Ort: Sweden

Inläggav elin » 7 februari 2003, 12:10

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Felix</i>

Och vilka färger använde man? Vilka skor var vanliga till (höga kragstövlar?) Och vad använde man under "pösbyxorna" -vanliga 1500-tals hosor?
/Felix
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Felix! Om du har möjlighet att gå på Livrustkammaren i Stockholm, så gör det!!! Utställningen Modelejon visar bla. Sturarnas dräkter, samt ett par byxor i skinn som burits under (finns ej beskrivna i Arnolds bok!) Mer info: http://www.lsh.se/livrustkammaren/
elin
 
Inlägg: 176
Blev medlem: 7 februari 2003, 10:06
Ort:

Inläggav Ingrid Storrø » 7 februari 2003, 15:54

Janet Arnolds Patterns of Fashion-bøker finnes også rimelig på amazon.co.uk. Bare pass på at du får den riktige; det er tre stykker og de to andre tar kun for seg kvinneklær, og fra senere perioder. Den du trenger er "Patterns of Fashion: C1560-1620: The Cut and Construction of Clothes for Men and Women C1560-1620" som nevnt av en annen her, og kan kjøpes for £16, ca. SEK 200 her: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASI ... 86-7753211 (Frakten er billigere fra England enn fra USA.)

Alle Janet Arnolds bøker anbefales forøvrig på det sterkeste. :)
Ingrid Storrø
 
Inlägg: 117
Blev medlem: 3 februari 2003, 09:06
Ort: Norway

Inläggav John-Kompani Bastard » 8 februari 2003, 22:29

Vill du se hur Nils Stures dräkt ser ut uppsydd. Kolla vår hemsida under galleri, någon eller några bilder längst ner.

Kommentar: Färgerna är påhittade och materialen stämmer inte. I Nils Stures dräkt är jackan i nått som liknar tjockt (älg nämns av Arnold i den angivna publikationen) sämskskinn som troligen varit färgad svart/svärtad. Fodret är linne Byxornas paneler och bakdel är i svatr sammet och tyget är svart ylle. Byxorna är upphängda i ett foder/innerbyxa av sämskskinn.

Vi har ylle/lin i jackorna och sammet/ylle lin i byxorna. Mönstret är dock proportionerligt, men inte i rätt storlek eftersom orginalet är så ofantligt liten. För att testa den sömnadsteknik som kan identifieras handsydde vi båda dräkterna. Tyvärr saknas ännu bra skjortor så titta inte för noga i hals och i ärmöppningarna.

John

www.kompanibastard.nu
John-Kompani Bastard
 
Inlägg: 53
Blev medlem: 17 september 2002, 08:35
Ort:


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron