Sida 1 av 1

Dekoration på struthätta

InläggPostat: 21 juli 2009, 09:43
av susanna
Hejsan!

Jag är sugen på att klippa eklöv längs kanten på min makes sena 1300-tals-struthätta. För jag inbillar mig att sådant förekom då(?). Probelmet är att tyget verkar fransa sig. Går det att förstärka kanterna på tidsenligt vis, eller ska jag försöka hitta någon annan dekoration?

Annars funderar jag på att göra "snibbar" och vita broderier, enligt en bild i Codex Manasse (på en knäböjande herre, iklädd gul cotehardie, gröna hosor och röd struthätta). Men ska isåfall kanten fållas och snibbarna sys på i efterhand?

/vilsna Susanna, som vill bli klar med stassen, så att hon kan visa upp för bygdens sömmerska och kanske kunna lura till sig en praktik under hösten.

InläggPostat: 21 juli 2009, 09:56
av Halvor
Aller først: når på 1300-tallet er det snakk om? Eikeløv langs kanter på hetter er såvidt meg bekjent historisk så tidlig som Codex Manessa. (hvilken manessa-tegning er det, forresten?)

En vakker og ganske HK løsning på at stoffet frynser seg er selvsagt å fore hetta med et fint, kontrasterende stoff. :D

InläggPostat: 21 juli 2009, 15:55
av Renika
Att klippa uddar och andra kantdekorationer på hättor och annat är enklast om tyget är ett stadigt valkat kläde, som inte fransar sig alls. Det är även det material som använts i de fynd av uddar i olika former som man hittat i London (Textiles and Clothing). Att få till ett snyggt foder längs med en eklövsformad kant låter lite klurigt, då tror jag mer på snibbarna. Annars finns det bilder på hättor med en kantdekoration av fransar, och då slipper du ifrån tygproblemet helt och hållet. Ska kolla upp bildkälla på fransar...

InläggPostat: 22 juli 2009, 17:50
av Karen Larsdatter
(Is it okay if I answer in English? I can <i>read</i> Swedish, but my written Swedish is not so good.) [8D]

http://larsdatter.com/hoods.htm has a few different examples. I'm not sure how late into the 14th century you are looking.

<font size="1">When I have done this on a wool hood for my husband, I sewed a band of fabric on the outside, around the edges of each shape, then turned it under, and top-stitched around the edges. It gives the shapes a very crisp look, and still looks good years later. It would have been more historically accurate to just cut the shapes into the fabric (especially since it was a fairly thick & fulled wool to begin with). The shape I used was more like this illustration from a late 14th century manuscript (<i>Tacuinum Sanitatis</i>, BNF NAL 1673, fol. 18): http://visualiseur.bnf.fr/ConsulterElem ... 35&Param=C </font id="size1">

InläggPostat: 25 juli 2009, 14:05
av susanna
Hm... Det verkar som om jag får skippa klippningen då. Men om du, Renika, hittar bild på annat blir jag väldans glad!

Struthättan ska alltså vara från sent 1300-tal (mellan 1360-1400). Vore kul med dekoration, men annars är det väl bara att fålla en rak kant, antar jag.

Tack för alla svar!

InläggPostat: 25 juli 2009, 14:46
av Lena
Har du sett Racaires [url="http://embroidery.racaire.at/?cat=99"]broderade hätta med eklövsdekoration[/url]? Går du bakåt i bloggen så hittar du teknik&metod-inlägg.

InläggPostat: 27 juli 2009, 10:22
av susanna
Fin hätta, men vilka abnorma eklöv! Är det HK? Den dekorationen jag tänkte på var den som beskrivs i Sarah Thursfields' The Medieval Tailors Assistant. Men man kanske kan använda Racaires foderteknik, fast kanta med samma trådfärg som på hättan? Då rör det väl sig om silkestråd och det kanske är för kostsamt för en karl som inte vill se rik ut. Guldbroderier ska jag i alla fall undvika.

InläggPostat: 3 augusti 2009, 10:22
av susanna
Ojdå. Jag såg inte att hon hade hämtat inspiration från samma källa som jag... [^] Är det galet att kanta med samma sorts stygn som hon gör, men med tråd i samma färg som struthättan?