Sida 1 av 1

1100-tal?

InläggPostat: 23 januari 2003, 02:01
av Helena Ängebrink
Jag undrar om det är någon som har tips på några riktigt bra länkar som behandlar perioden sent 1000-tal / tidigt 1100-tal i Norden (Götaland), företrädesvis den kristna kulturen?

Jag är främst ute efter information om klädedräkt (för båda könen), härkläder, vapen och ornamentik.

Tacksam för svar.

/Helena

InläggPostat: 23 januari 2003, 11:56
av Admin
Hej!

Just perioden sent 1000-tal och tidigt 1100-tal är ganska "tom" i många olika typer av källor. Det arkeologiska materialet övergår från det rika grav och bostadsmaterialet under vikingatid till mer diffusa lämningar där husen alltid byggs på syll (alltså i regel utan golvavlagringar) och gravarna är kristna (det vill säga utan gravgåvor och med enkla svepningar).
Bildmaterialet är minst sagt sparsamt och det skriftliga materialet likaså. Och - det som händer är att man bygger mängder av stenkyrkor i hela Sverige, det mesta har byggts om på ena eller andra sättet sedan dess.

Ska kolla om jag hittar någonting i samlingarna...

/Henrik Summanen

InläggPostat: 23 januari 2003, 12:07
av Halvor
Som Henrik sier er det temmelig tomt for funn og avbildninger, men til gjengjeld er det mye skriftlige kilder som er temmelig korrekte. Og masse action... Norsk borgerkrigstid! Snadder!

Halvor

InläggPostat: 23 januari 2003, 19:01
av Helena Ängebrink
Jo, att det är fyndtomt har jag fått erfara, och det tidigkristna bildmaterial som finns (t ex bildfriser på dopfuntar) är ofta daterat med väl tilltagna marginaler...

Halvor, har du några förslag på skriftliga källor? Gärna tillgängliga på nätet och gärna på originalspråk? [:)] *tror mig vara bättre på fornnordiska än på nutida norska....'Snadder'[?][?][?]*

/Helena

InläggPostat: 24 januari 2003, 09:38
av Halvor
Av funn er vel danmark rikest i skandinavia, med bl.a. mammendrakta, som vel kan väre fra 1030, men som i fölge senere illustrasjoner er ganske korrekt for årene etter også. Det finnes også illustrasjoner av knut den mektige som viser ham i klassisk bysantinsk mannsantrekk.

Bayeuxteppet (1070-årene?) er jo alltids en favoritt.

De norsk kildene er delvis de siste delen av Heimskringla, delvis Sverresoga (så full av politiske floskler og overdrivelser at det halve kunne värt nok), men ganske korrekt på utstyr. Den er imidlertid skrevet rundt 1200, men omhandler hendelser så langt tilbake som 1170. Dette er perioden som kalles borgerkrigstiden, da kongene kom og gikk med noen års mellomrom og flokker av frihetskjempere/rövere/banditter/skoggangsmenn raste rundt i landet med et "kongsemne" i spissen. (Alt dette har jo Gouillou (med lite hell)skrevet seg svett om i den famöse "arn-serien". Et uvanlig lite vellykket prosjekt, sett fra et reenactmentsynspunkt. )

Jeg skal grave opp noen flere kilder til senere.

Havlor

InläggPostat: 24 januari 2003, 13:39
av Vix Hq
Lite grand om Mammen-fyndet...

<i>Träkonstruktionen</i> (inte textilierna) i Mammengraven är dendrokronologidaterad till 970/971 e Kr.

Tyvärr går det inte att säga så mycket om dräkten; textilfragmenten är alldeles för förstörda och det går knappt att säga vilka plagg de en gång tillhörde.

Förebilderna för plaggen i Knud den Stores dräkt som Nationalmuseum i Köpenhamn har rekonstruerat är hämtade från vitt spridda källor, från Thorsbjergsfyndet (romersk järnålder) till Bockstensmannen (1300-tal nångång). Det är alltså inte en kopia av Mammendräkten (det existerar ingen dräkt [;)]!), man använde sig "bara" av det fyndet som som utgångspunkt för vävsätt, färger, broderier och andra dekorationsdetaljer. Dräkten man försökte efterlikna med hjälp av de olika källorna var en avbildninga av Knud den Store i en handskrift från 1031 e Kr (står att läsa om i "Mammen. Grav, kunst og samfund i vikingetid" och i en artikel av Lise Bender Jörgensen i "Nationalmuseets Arbejdsmark 1992").

Så om man vill använda Mammenmaterialet blir det inte så mycket till dräkt, tyvärr. Det behövs bilder från handskrifter och ett stort mått uppfinningsrikedom för att det ska bli nåt man kan ha på sig... Som vanligt, höll jag på att säga [:)]! Men vad det gäller dekorationer och broderier så finns det mycket att hämta där, även om det eventuellt är lite tidigare än 1100-tal.

/Vix, som precis har skrivit om detta i sin eländiga uppsats [:p]

InläggPostat: 24 januari 2003, 14:10
av Ny Björn
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Vix Hq</i>

/Vix, som precis har skrivit om detta i sin eländiga uppsats [:p]
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

-Även du min Brutus...[:D]
(men visst är det roligt att läsa om alla märkliga blandningar av källor och alla brasklappar!!!)

/N B - som också var och drog i "Liber Vitae" och allt sån't till sin uppsats för några år se'n...[xx(]

InläggPostat: 24 januari 2003, 23:27
av Halvor
Urg!

Samme der som ellers, med andre ord. En dansk arkeolog fortalte meg engang at det man hadde funnet av kvinnedrakter fra danmark fra vikingtiden kunne man presse inn på et A4-ark. Trodde virkelig mammendrakta var bedre enn de andre, men så feil kan man ta.

Tror nok bayeux er en av de bedre kildene, ja...

Halvor

InläggPostat: 24 januari 2003, 23:49
av Ny Björn
Det som kan få underläppen att darra något på undertecknad är att "Mammendräkten" med största säkerhet faktiskt var en dräkt när graven öppnades 1864 (tror jag, Vix får rätta mig om jag är ute och cyklar här).
Detta var i fornforskningens barndom, så någon närvaro av arkeologer "behövdes" inte utan arbetsfolk och markägare rotade glatt igenom hela graven efter "guld" och de gamla tygtrasor som låg i vägen slängdes åt sidan.[:(] När sakkunniga personer väl kom till platsen så fick de traska runt och samla ihop tygtrasorna, främst tog de dock reda på de bitar som var broderade. Hur de satt på dräkten kan man bara gissa...[V]

/N B

InläggPostat: 25 januari 2003, 01:49
av Vix Hq
Jorå, hela Mammen-graven höll dessutom på att bli bortplöjd om jag minns rätt och det var rena turen att något från den räddades... Och de textilier som "räddades" blev illa behandlade i processen, eftersom de arkeologer som kom till platsen hade noll koll på sånt. De bitar som man ägnade mest uppmärksamhet åt var förstås de med trådar i ädla metaller. Och även om man ansåg sig kunna se något som var en mantel vid detta tillfälle, så konstaterar Margrethe Hald vid den första riktiga undersökningen av tygbitarna (som hon publicerade 1950) att det inte längre gick att passa ihop dem till något igenkänningsbart plagg... [xx(]

Sorgligt... Tänk om de bara hade registrerat hur de låg i graven, eller <b>nåt</b>, vad som <b>helst </b>som kunde ge nåt mer! *gråt och gny*

Det var visst 1868 man gav sig på graven första gången och ytterligare en undersökning genomfördes 1986.

/Vix, som roade sig med att jämföra "professionella" rekonstruktioner med de som re-enactment-folk gör i uppsatsen... Så nu kommer hon väl bli bannlyst inom textilarkeologin för all evig framtid [;)]!