här kommer konstbrodösen med lite tips!
för stora tunga textilier så är det väl värt att både göra ett mellanfoder och ett foder. speciellt om du gjort det själv, det låter väldigt maffigt och verkligen något att montera ordentligt! monteringen brukar ta bra mycket mer tid och energi i anspråk än vad man först tror om man ska göra det ordentligt.
mellanfoder ska vara i ett stadigt tyg, ett som inte beter sig konstigt utan ett styvt och färdigkrympt tyg i bomull. linne kan börja slacka efter ett tag. lägg textilen på en plan yta (golvet?) och sy fast mellanfodret med försiktiga stygn, det ska ju inte synas på framsidan, vare sig som stygn eller som att det drar ihop sig, borde gå fint om det är ett bra ylle du använt. det är vågräta 3-5 mm långa stygn som man sätter lodrätt med 10-15 cm mellanrum ungefär och 15-20 cm till nästa lodräta stygnrad, gör så många rader fäststygn så att det blir jämnt fördelat, låt tråden kännas bara nästan lös. detta gör att mellanfodret bär en hel del av tyngden i tyget. i överkant fäster man mellanfodret ordentligt på baksidan (i den fåll/invikning som är på arbetets framsida), i nederkant är det inte lika noga.
på baksidan/yttre fodret har du redan här ovan fått fina tips om kanaler och att dela dem, man kan tom dela upp dem ännu fler gånger, alltså få många fler öppningar för riktigt många fästpunkter. var noga med att kanalerna är mycket väl fastsydda och mycket jämnt så att du inte får hela härligheten att hänga snett eller att tyngden bara ligger på en del eller på några få punkter av kanalerna. gärna fem punkter att fästa vid på en så stor och tung textil. mellanfoder och foder ökar vikten ytterligare.
baksidan bör också vara i ett välkrympt tyg och nederkanten behöver inte alls fästas ihop med vare sig mellanfoder eller framsida, däremot noga på sidor och alldeles särskilt i överkant. i överkanten ska du vara noga med att fästa ihop framsidan med baksidan ordentligt, likadant som med mellanfodret; det ska alltså finnas en söm som fogar ihop alla tre lagren tyg, stadigt men osynligt.
om nederkanten lämnas öppen är det mycket lättare att rätta till saker inuti eller ev sy upp fodret ifall det ändå bestämmer sig för att hänga ut sig och titta fram nedanför textilen. om jag var extremt luddig så skicka din adress så tar jag kopia på mina stenciler om mjuk montering (som det heter på konstbroderispråk) och skickar till dig, det fanns lite förklarande skisser där.
Skallagrim, jag skulle bli oerhört förvånad om du verkligen lagt vantarna på en äkta gobeläng, de vävdes endast i verkstaden som ägdes av Gobelin i Paris i slutet av 1600-talet och lite missvisande gett namn åt finare bildvävar i allmänhet (men vävtekniken som är mycket äldre än så benämns fortfarande gobelängteknik), men jag antar att jag kan gratulera dig till en mycket vacker bildväv!
om du vill få den att inte krulla sig så kan du testa att våtspänna, det gör du genom att helt blöta ett lakan (det får absolut inte droppa ur det men det ska vara blött) och bre ut det på en rejäl träskiva (nån som INTE släpper limämnen eller färg, testa först) och sen lägger du bildväven ovanpå. sätt extremt tätt med häftstift i ytterst i kanterna, spänn inte ut tyget under tiden! (om du inte orkat vika ut eventuella kanter/sömsmåner om de nu alls finns) finns det inget att vika ut så kan du få krympmärken i väven och det ser ut som en vågig kant, inte så fint.
men sätt iallafall tätt med stift runtom hela och se till att alla vinklar är räta och kanter så raka de kan vara. lägg till sist på ett till genomfuktat lakan och låt allt torka. kontrollera under tiden ifall vävnaden får för sig att krympa medan det torkar då är det bara att sprätta bort alla stift.
eller kanske om du vill vara extremt försiktig, sätt inga stift alls utan bara lägg på ytterligare ett lager fuktigt tyg och lite tyngder på den kanten som vill buckla sig. du kan ju börja så och se om det hjälper! lycka till.
förresten, har väven en frans? en av anledningarna till att en kant vill krulla sig är att man vid montering och fransknytning drar åt för hårt och får väven att krympa ihop lite. kanske går den att pilla upp och göra lite lösare?
hoppas att jag inte var alltför kortfattad och tröttsnurrig i mina formuleringar, jag har nog en stencil åt dig med om du behöver, Skallagrim
fiaLi, Bondeuppbådet i Östergötland