Sida 1 av 1

Vikingatida mantel

InläggPostat: 6 september 2012, 18:24
av Christhoffer
Har en fundering om vikingatida mantlar. Har man alltid stuckit nålen i ringspännet som håller ihop manteln igenom tyget. Eller finns det exempel på att man sytt fast öglor i kanten på tyget som man har haft nålen igenom? Tänkte att eftersom man tydligen gjort så på hängselkjolarna för att fästa spännbucklorna kanske man gjort det annars med. Eller om man kan ha gjort håll i manteln som sedan förstärkt med tex söm (som på ett knapphåll) för att sticka nålen igenom.

Christhoffer

InläggPostat: 6 september 2012, 19:03
av Heimund
Knapphålssömmen är ett senare påfund såvitt jag vet... Öglorna är en intressant tanke men jag har aldrig sett det på ngt. fynd. Finns ju en del "Germanska" mantlar från järnåldern som hittats i Tyskland och Danmark... kanske kan vara värt att titta närmre på dessa...

InläggPostat: 8 september 2012, 21:15
av Ottomannen
Fast knäppta kaftaner etc. finns ju belagda på ett antal fynd från vikingatid, vilket i sin tur skulle kunna peka på förekomsten av knapphål, och i sin tur knapphålssöm. Knapphål utan knapphålssöm är ingen bra idé :)

InläggPostat: 10 september 2012, 08:01
av Heimund
Det finns flera exempel på vad man tror är knapphål, bl.a. från Hedeby - men inget av dessa fynd har såvitt jag vet uppvisat knapphålssöm... Kaftanerna har troligtvis knäppts med band som ligger i öglor. Se på fynden från Moschevaya Balka t.ex.