Sida 1 av 1

Blekning av linn

InläggPostat: 6 september 2012, 18:25
av Christhoffer
Har läst att man kan få bort fläckar på linne genom blekning. Stämmer det och måste plaget i så fall vara blött eller räcker det med att hänga ut det? Har tyvärr fått gula fläckar i halsen på mina linne skjortor.

Christhoffer

InläggPostat: 6 september 2012, 20:43
av Mary-Lou
Skall det blekas underlättar det om plagget är vått. Men vill du få bort en fläck med sol får du vänta länge. Rekommenderar tvättmaskin 60 grader och vanligt tvättmedel. Ev galltvål

InläggPostat: 7 september 2012, 10:05
av Lillith
Beror på vad det är för fläckar också. Är det till exempel svett, hudavlagringar, oljor från huden och annat sånt som kommer från kroppen är det kall tvätt som gäller. Annars kan ev. äggviteämnen koagulera och fläcken kan bli permanent.
Jag skulle föreslå att du försöker få bort fläcken först, innan du försöker bleka den osynlig. För med blekningen tar du ju inte bort det som missfärgat din skjorta utan bara gömmer missfärgningen. Dessutom finns det alltid en riskt att linnet bleks mer än det som fläcken består av och i såna fal kan fläcken tvärt om bli ännu synligare efter blekning.

Så innan du gör något annat, försök ta reda på vad fläcken består av. Inga tvättråd i världen gäller för alla fläckar.
Är det svett etc. så funkar alldeles vanligt modernt maskintvättmedel riktigt bra. Men som sagt, tvätta i kallt vatten första gången. Du kan låta plagget ligga och dra med tvättmedlet ett tag. Linnefibrer skadas inte så illa av vanligt tvättmedel, medan äggviteämnen bryts ner.

Känner du att du behöver mata din innre nörd på ett nytt ämne så rekommenderar jag boken "Grunderna för fläckurtagning" av Hilmer Hylander. Den är knasigt ingående med förstorade bilder på olika fibrer, hur olika ämnen reagerar på varandra och hur allting funkar, sådär på en nivå bara en nörd kan älska.

InläggPostat: 7 september 2012, 17:51
av Christhoffer
Tack för tipsen:-)

InläggPostat: 8 september 2012, 21:20
av Ottomannen
Jag har fuskat lite och tagit bort alla möjliga fläckar med klorin :/. Men det var dock på redan blekt lin. Detta funkade utmärkt på fläckar från t.ex. färgat läder som blött färg. Vet inte hur det sliter på fibrerna i längden dock.

InläggPostat: 9 september 2012, 09:46
av Mary-Lou
Klorin är hårt. Men i måttliga mängder hjälper det mot missfärgning. Ex fett funkar det inte på.
Överlag vill jag slå ett slag för tvättning. Smuts, svett och annars sliter mycket hårdare än många tror. Tvättade plagg håller längre, i alla fall korrekt tvättat linne!

InläggPostat: 9 september 2012, 20:51
av socie
Mary-Lou, vad är korrekt tvättat linne?http://historiskgarderob.blogspot.com/

InläggPostat: 10 september 2012, 20:01
av Mary-Lou
Max 60 grader. Vid första tvättning, blötläggning och ingen centrifugering. Annars får man permanenta brytveck. Efter första tvätt så går det bra. Aldrig torktumlare!!