Sida 1 av 1

Medeltida käpp

InläggPostat: 4 augusti 2013, 20:02
av pebra
Jag måste då och då använda käpp när jag går pga ledbesvär. Men då jag klär upp mig i min medeltida utstyrsel så känns inte en nutida käpp rätt.

Jag har försökt hitta bilder/info om hur medeltida käppar såg ut men inte hittat något. Tog man en stadig gren, alt rot, av lämpligt trädslag och snyggade till och använde? Fanns det ett "käppsnidare" på medeltiden? Man lade ju ned mycket tid och arbete på att göra andra accessoarer snygga så varför inte en käpp också?

All input är välkommen! Men skall jag tillåta mig att avgränsa lite så är det primärt andra halvan 1300-talet och början av 1400-talet som är mest intressant.

Re: Medeltida käpp

InläggPostat: 21 augusti 2013, 23:52
av Martina
Jag har inga bilder just nu, jag vågar inte googla mer i natt för då kommer jag inte hinna somna innan jag skall upp igen, men du hittar kryckor och käppar genom att leta efter pilgrimer, tiggare och och medeltida sjukvård. Pilgrimer har en särskild utsvarvad stav som är väldigt fin, de flesta "krymplingar" tror jag går med krycka snarare än käpp men jag kan missminna mig. Engelbrekt skall ha varit handikappad och avbildas med krycka, såg jag i Sveriges Historia med Dick Harrison.
Rent generellt; det mesta var väldigt väl genomarbetat och genomtänkt på medeltiden, så antagligen något ganska välbearbetat.

/Martina

InläggPostat: 22 augusti 2013, 21:40
av cait77
Kolla den här sidan, här finns det massa bilder på kryckor och käppar:
http://www.larsdatter.com/crutches.htm

Re: Medeltida käpp

InläggPostat: 13 januari 2014, 06:45
av pebra
Jag hade helt glömt bort att jag ställt frågor om medeltida käppar. Det kom lite emellan, kallas visst arbete :shock: , som gjorde att detta föll ur mitt minne.

Tack för de svar jag fått, jag skall följa upp de länkar jag tipsats om.

Re: Medeltida käpp

InläggPostat: 17 januari 2014, 04:15
av Yngvald
Jag skulle nog säga att hittar du en stadig, rätt böjd gren, så kan du göra mycket och komma väldigt långt! Strippa av bark, snygga till och ge den en fin fernissa så har du dig en autentisk liten käpp helt plötsligt. Stilrent dessutom.
Vad har du för stil och klass på resten utav din utstyrsel? Trevligt litet projekt måste jag säga