Thorsbergsbyxan

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Thorsbergsbyxan

Inläggav Fågelblå » 12 juni 2014, 20:27

Hej govänner!

Jag sitter nu och kliar mig i huvudet, har Susanna Brommés mönster för benkläder och sydde ett par byxor strl L. Dessa vart dessvärre för små för personen som ska ha dem, så ska göra om och göra rätt men hur TUSAN ska jag förstora mönstret så det stämmer?!

Personen i fråga har låromfång på ca 78-80cm, medan dessa byxorna i strl L får ett låromfång på 65cm på ett ungefär. Först tänkte jag att man tar och delar mönstret längdledes och lägger till de saknade centimetrarna i mitten. MEN detta innebär att vi får ett midjemått nånstans närmare 190cm! För rump-kilen är ju ca 20cm i överkant!
Personen är på tjockaste stället på magen (mellan gren och navel) 127-130cm bred så det skiljer ju en sjujäkla massa.... och han vill inte ha några extraveck eller liknande i konstruktionen. Så hur ska jag bära mig åt för att få rätt på det hela?!

Har ni några idéer? För den här killen kan ju knappast vara den tjockaste personen som sysslar med reenacment och har thorsbergsbyxor på sig..... ;)
/Fågelblå
Om träden börjar dansa, låt dem dansa!
Fågelblå
 
Inlägg: 351
Blev medlem: 5 januari 2004, 14:48
Ort: Sweden

Re: Thorsbergsbyxan

Inläggav Lillith » 15 juni 2014, 19:49

Jag hade helt enkelt konstruerat ett mönster efter personen som ska ha byxorna istället för att använda ett som är gjort för någon annans kropp, det brukar gå fortare. Men vill man nödvändigtvis använda ett befintligt mönster så kan man göra såhär:

Dela benmönstret horisontellt på tre ställen: Under stället där bärarens lår blir för grova för byxan, mitt för där bärarens lår är som grövst och slutligen strax ovanför det parti som behöver bli vidare.
Du har nu bendelen delad fyra stycken.
Klyv dom två mellersta styckens vertikalt, om möjlig där extravidden behövs som bäst.
Nu har du sex stycken. Den övre och nedre delen av benet behöver du inte göra något med, utan det är dom fyra lårstyckena du ska flytta runt.
Se till att dom fyra delarnas ytterhörn behåller kontakten med respektive intilliggande hörn och skjut lårdelarna så att det bildas ett rombformat mellanrum mellan dom. Lårdelarnas inre hörn kommer att gå omlott med varandra. Mät och se till att bredden på det rombformade mellanrummet mellan mönsterdelarna motsvarar tillägget som behöver göras vid låret.
(Hur mycket som behöver läggas till räknar du ut genom att ta skillnaden mellan bärarens lår och mönstrets bredd och på den lägga på rörelsevidd i mån av behov och behag)
När du är nöjd ankrar du mönstret med tyngder eller nålar, så att det inte glider runt.
Mät längden på hela benmönstret som det ligger nu, jämför det med mönsterdelens ursprungliga längd. Det nuvarande måttet bör vara en liten aning kortare. Räkna ut skillnaden och skjut sedan mönstrets nedersta del nedåt så långt. Tyng ner det hela igen, kontrollmät och om allt stämmer ritar du nu av konturerna på mönsterdelarna, som dom ligger nu, jämnar till linjerna och vips så har du precis samma mönster, fast med ökad lårvidd.

Det här funkar bara förutsatt att alla andra mått stämmer och det verkligen bara är lårvidden som behöver justeras och alla andra ställen sitter perfekt. Är det fler storleksproblem är den här metoden inte speciellt effektiv, utan man får istället börja uppifrån och ner och metodiskt lokalisera och analysera ett problem i taget eftersom plagget "hänger" i sin överkant. Ibland kan man lösa flera problem med en och samma metod (som om byxbenet, låret, stussen och midjan hade behövt justeras lika mycket hela vägen, då hade det räckt att dela mönstret som du beskrev, för att sedan gå vidare och justera linning, fotdelar etc. för att passa mot den nya bendelen) så man brukar inte börja justera förrn man har grepp om alla passformsproblem. Det är rätt mycket jobb.

De är ju lite av en smaksak om hur man gillar att jobba och sådär, men till en annan gång skulle jag faktiskt föreslå att du ritar mönstret själv som du vill ha det. Använd befintliga mönster som principskiss om du vill, leta upp någon som någon annan gjort tillgänglig gratis åt dig på nätet (till exempel här: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-ca ... rtrous.bmp ), eller kika på avritningar eller foton av dom faktiska fynden och gör din egen principskiss. Det är nästan alltid dubbelt jobb att ändra befintliga mönster. Du måste ju ändå mäta alla måtten, ta alla beslut om vilka former mönsterdelarna behöver ha och slutligen testa det hela.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: MSN [Bot] och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net