Folkdräkt vs modedräkt i Sverige och övr. Europa?

Detta forum är för diskussioner om historisk forskning relevant för återskapande av historia.

Folkdräkt vs modedräkt i Sverige och övr. Europa?

Inläggav Djingis Khan » 5 december 2010, 14:06

I samband med Anders initiativ till en ny reenactmentförening som återskapar svensk allmoge under 1800-talets första hälft har jag funderat på till vilken grad Sverige skiljer sig från övriga Europa när det kommer till modespridning bland de större folklagren. Studerar man materialet från den här tiden slås man ganska snart av hur ovanliga egentliga folkdräkter var, och hur snabbt allmogen i allmänhet tog upp modenyheter i kläder, om inte i material så åtminstone i snittet.

Var svenska bönder ovanligt moderna och progressiva under 1700-1800-talet eller rör det sig om en allmän västeuropeisk trend? Hur såg det ut i våra grannländer, samt i mer tättbefolkade områden som exempelvis Tyskland, Frankrike och Storbritannien, där ju industrialismen slog igenom tidigare?
Djingis Khan
 
Inlägg: 950
Blev medlem: 15 juni 2003, 22:26
Ort:

Inläggav Matti » 5 december 2010, 23:05

Jag tror nog bönder i allmänhet var mer mottagliga än vad vi vill göra dem till. Det är mitt intryck av mycket av den nordhalländska allmogen i varje fall. En del socknar var mer isolationistiska, men likväl var man inte avskurna! Till syvende och sist är ju folkdräkten i mångt och mycket Hazelius skapelse.

Hallands bönder hade sedan gammalt mycket egna kontakter utåt. Onsalas centrum av bondeseglare och senare kaptenssläkter bidrog en hel del till att de visste hur sakerna skulle se ut, även om de inte hade rätt material alla gånger.

Norrbotten var en annan femma då de generellt verkar ha släpat efter, eller egentligen varit ganska inriktade på vad som funkade i norr. Långa rockar levde länge exempelvis. Men därmed inte sagt att man inte hade hum om vad som försigick. Präster, riksdagsmän, bondeseglare osv. förde in mycket skulle jag tro. Men samtidigt så mötte man hela tiden den samiska kulturen, och näbbskor och liknande var bättre än skräpet till skor som kom söderifrån.

Det verkar faktist som att bönderna redan i det tidiga 1600-talet var med på tåget, efter vad som kan ha varit en liten avvikelse under 1500-talet. Den svenska bondeklassen var stor och så talrik i förhållande till de övriga samhällsgrupperna att det helt enkelt inte gick att isolera dem på något vis, eller påtvinga dem alltför stora dräktförordningar.
Måhända var deras klädsel lite efter det rådande modet, men ren relikt tror jag var ovanligt. Sen skall man nog alltid skilja mellan vardagskläderna och högtidskläderna.
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Djingis Khan » 5 december 2010, 23:26

Jo jag börjar känna mig rätt säker på förhållandena för svensk del, men hur var det alltså då i vår nordiska närmiljö och i Västeuropa i övrigt? Det är uppenbart att det funnits särpräglade dräktskick även i länder som Frankrike, Italien, Nederländerna etc, men vad jag undrar är hur representativa dessa är för hur fransmän, italienare, holländare osv klädde sig i gemen? I Sverige har ju exempelvis Daladräkterna fått representera landets "ursprungliga" och "genuina" kultur, trots att merparten av befolkningen alltså inte klätt sig som rättvikskullor eller vingåkersbor... Min magkänsla säger mig att detsamma gäller andra Europeiska länder, men jag skulle vilja ha mer mark att stå på i den frågan.
Djingis Khan
 
Inlägg: 950
Blev medlem: 15 juni 2003, 22:26
Ort:

Inläggav Djingis Khan » 9 december 2010, 13:57

Men det är ingen då som händelsevis sitter på litteraturtips om folkliga kläd- och dräkttraditioner från andra europeiska länder? I första hand på engelska då, eftersom jag inte kan franska, tyska etc.
Djingis Khan
 
Inlägg: 950
Blev medlem: 15 juni 2003, 22:26
Ort:

Inläggav Anders Lindkvist » 4 januari 2011, 08:01

Som jag sagt tidigare har jag en hög med tysk foldräktslitteratur. Denna har jag dock inte orkat läsa utan bara tittat på bilderna.

---------------------------------------------------------------------
www.kurage.wordpress.com
Kuragebloggen-Historia. hantverk. reenactment.
Anders Lindkvist
 
Inlägg: 1067
Blev medlem: 13 september 2004, 10:00
Ort: Sweden


Återgå till ForskningVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net