Sida 1 av 1

Folkbeväpning etc. i Danmark år 1300

InläggPostat: 14 augusti 2007, 16:24
av Vesuvius
Hej, jag är ute efter källor som beskriver militär och politiskt väsen i Danmark år 1300. Jag letar framförallt efter vilka ämbeten som fanns (fogdar och dylikt). Jag undrar också hur folkbeväpningen såg ut (jag förutsätter att det fanns en sån, men jag är inte säker, jag vet bara att det fanns i Norge och Sverige).

MVH Rickard

InläggPostat: 16 augusti 2007, 09:32
av Matti
Jo, jag har letat i samma vatten som du, Vesuvius. Att det fanns folkbeväpning torde stå klart, men var den finns detaljerad vet jag inte. Skånelagen skulle jag dock tro.
Om du kan finna den paragrafen så är du min hjälte!

InläggPostat: 27 augusti 2007, 14:27
av Vesuvius
Okej Matti, nu har jag letat lite. Skånelagen innehåller inget om folkbeväpning. Däremot innehåller kung Valdemars jyske lov (bok 3. paragraf fyra, finns här, http://www2.kb.dk/elib/mss/holmiensis/tekst.htm#300)bestämmelser om att följande folkvapen ska innehas av varje vapenför man: Svärd, spjut och kittelhatt + sköld. Styresmannen skulle dessutom ha et armborst med tre tolfter pilar (och, i värsta fall, en man som kan skjuta med det om han inte själv kan). Spjutet hade jag, förresten, redan kunnat gissa mig till av de talrika omnändena i Skånelagen. Det var säkert populärt, iochmed att det var billigt och enkelt att tillverka.

InläggPostat: 27 augusti 2007, 15:12
av Matti
Okej! Då kan vi kanske också anta att svärd ibland blev yxa i Halland, eftersom yxan brukade räknas som likvärdig med svärd.
Styresmannen skulle också ha brynja och häst, såg jag.
Med tanke på att jag har en yxa, en sköld och en lätt gambeson, så saknar jag således kittelhatt och ett spjut. Tja, vi kanske kan starta en mircohird här för Norra Halland, Vesuvius.

InläggPostat: 27 augusti 2007, 15:49
av Vesuvius
Jag är helt på, men erkänner villigen att jag saknar en del av beväpningen.

InläggPostat: 27 augusti 2007, 17:29
av Matti
Tja, det gör ju jag med. Men när jag kommer hem till KBA har jag ingen att banka tillsammans med så lite vapenbrist skall ju inte hindra!
Man kan ju bygga den med tiden.
Du bodde väl nära GBG?
Jag kommer att få häcken full med att dra igång det här med folkvandringstid, men lite bör jag kunna ge mig i kast med år 1300.
Skall för övrigt börja visa några intresserade i Fotfänikan hur blankvapenstrid fungerar, så kanske någon fler vill leka.

Det vore ju kul att ha en liten ledung från Norra Halland, varför inte kalla den "Jacobs ledung"?

Vad har du för utrustning?

Du kan ju maila mig. Mailen skall finnas under min userinfo.

Frågan är bara vilka mer som skulle hänga på, men två är bättre än ingen!