Hundraser

Historiska sedvänjor, språk, religioner, läror, filosofier och annat som inte har med det materiella att göra.

Hundraser

Inläggav Rigel » 2 februari 2008, 23:40

Jag skulle gärna vilja veta vilka hundraser som fanns runt om i Europa på medeltiden.
Som jag förstått så fanns det inte så många.

Liten "bonusfråga" på detta, vilken ras är de två hundarna som Mel Gibson "stal" i Patrioten?

/Rigel
Rigel
 
Inlägg: 51
Blev medlem: 10 september 2007, 11:19
Ort: Sweden

Inläggav Vesuvius » 2 februari 2008, 23:51

Tja, det var en svår fråga... vissa typer av hundar har en lång historia, t.ex. vinthundar (greyhounds och dess likar) och mastiffer. Så dessa torde vara safe. Cairnterriers sägs också ha sett lika dana ut sen (åtminstone) 1400-talet. Dessutom fanns en hund som heter Talbot, men som nu tyvärr är utdöd. Det mesta funkar om vi sållar bort de mest uppenbara undantagen (chihuahua och shitzu går t.ex. bort pga. mexikansk respektive asiatisk härstamning). Vad vi vet är att även småhundar uppskattades, sk. kövärne, vid sidan av större hundar för jakt och vaktändamål.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Matti » 3 februari 2008, 14:22

Det har länge funnits ett stort antal raser. Som osteolog som studerar ben, kan det vara svårt att uttala sig specifikt om olika moderna raser, men jag kan tala om storlekar.

Spetshundarna är alla av en mycket gammal härstamning. Lapphundar, jämthundar, gråhundar (norsk älhund grå) Finnspetsar etc... De återfinns redan från jägarstenålder.
vinthundar fanns och det finns ett fräckt västgötafynd från järnålder, där en kvinna begravts med två stora långbenta hundar. Henne muckade man knappast med ostraffat.
Men även små hundar är belagda från åtminstone 1000-talet. I Sigtuna material fann vi när vi gjorde B-kursen i Osteologi, ben från en hund som var stor som en Papillon, eller rentav något mindre! 1000-1200 tal. Vi döpte den till "muffen".
Så små och stora hundar har funnits länge.
Hoppas detta hjälpte!
Matti
 
Inlägg: 1752
Blev medlem: 15 augusti 2005, 12:55
Ort: Sweden

Inläggav Anders Lindkvist » 4 februari 2008, 10:07

Dansk-Svensk gårdshund är en ras som anses vara duktigt medeltida. De är rätt små också lite som en äldre variant av Jack Russel.
Anders Lindkvist
 
Inlägg: 1067
Blev medlem: 13 september 2004, 10:00
Ort: Sweden

Inläggav Rigel » 6 februari 2008, 16:13

Tack för alla svar och tips!

Har nu kollat upp vilken ras det var i Patrioten, Grand Danios så klart[^]
Frågan är då om detta är en medeltida ras?
Och varför har vissa av dem öron som står rakt upp?
Rigel
 
Inlägg: 51
Blev medlem: 10 september 2007, 11:19
Ort: Sweden

Inläggav Anders Lindkvist » 6 februari 2008, 21:01

Taget ifrån Svenska Grand Danois-föreningen. Hundens ursprung är ngt luddigt men ger viss info:

"Vår moderna Grand Danois har enligt nutida kynologer fått sin form i Tyskland. Grand Danois är en ädel, lugn och värdig hund. En hundvärldens Apollo. Den är trogen sin familj och håller en viss distans till främlingar. Förfäderna till dag- ens eleganta Grand Danois var stora, tunga och ganska klumpiga stridshundar som kom till Mellaneuropa från öster under de keltiska folkvandringarna. Germanska folkstammar använde dessa stridshundar som vakthundar vid sina borgar. Även under romarnas erövringståg mot Gallien och Germanien fördes dessa doggar mot norr. Romarnas hundar kallades molosserhundar och kan liknas något vid dagens rottweiler. Som stridshundar och jakthundar var de mycket effektiva. Från 1400-talet förekom export av jaktdoggar från Storbritannien till kontinenten. Dessa hundar var för stora och tunga för att klara av storviltsjakten. Därför började man korsa in stora vinthundar, huvud- sakligen föregångare till dagens irländska varghundar och skotska hjorthundar. I Europa började så en rad furstar bedriva avel och avelsarbetet lade grunden till vår moderna Grand Danois."

www.sgdk.se
Anders Lindkvist
 
Inlägg: 1067
Blev medlem: 13 september 2004, 10:00
Ort: Sweden

Inläggav Eric Hejdström » 6 februari 2008, 21:56

Två vanliga raser (eller släktignar till dagens iaf.) var ju, speciellt på det brittiska öarna både Skotsk hjorthund och Irländsk varghund (inte för att den ser ut som en varg utan för att man hade den för att jaga varg..). Båda är ju vinthundar vilket redan nämnts men det kan vara intressanta hundar. Dessutom har dom inte ändrat useende eller karaktär så otroligt mycket sedan slutet av medeltiden, det är bara dagens moderna samhälle som gjort dom överflödiga som annat än sällskapshund. Båda raserna höll på att dö ut men ett intensivt avelsarbete räddade rasern, vilket är tur för det är rackarns trevliga hundar! När jag bor i hus och inte lägenhet skall jag minsann skaffa mig två eller tre även om de nuvarande kommer se töntigt små ut i jämförelse... :)
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Inläggav Lasse C » 7 februari 2008, 19:23

Om inte jag är totalt felunderrättad så är pudel (= det vi idag kallar storpudel) faktiskt åtminstone senmedeltida. Dåtidens pudlar (eller pudelföregångare, skulle kanske strikta kynologer säga) var grövre byggda än dagens mera eleganta. Även om många idag betraktar pudel som en fjanthund <i>är</i> den faktiskt från början en vattenapportör! Den i moderna ögon koketta klassiska pudelklippningen är rätt och slätt "arbetskläder" för någon som apporterar i kallt vatten: Bort med så mycket tyngande päls som möjligt, men behåll den där den värmer och gör nytta, d v s runt bröstkorg och leder. Tofsarna på huvud och svans satte man färgade band i för att kunna känna igen sin hund på håll.

På den tiden vi hade en rasande trevlig svart storpudelhane och vi var aktiva "medeltidare" fick Gösta Pudel hänga med ibland.

Lasse C
Lasse C
 
Inlägg: 824
Blev medlem: 14 april 2003, 10:01
Ort: Sweden

Inläggav Johan Käll » 8 februari 2008, 02:45

i book of the hunt finns massa hundar. Här bord man kunna se ett gäng av dem...
http://www.bnf.fr/enluminures/themes/t_ ... 05_003.htm

Den är från tidigt 1400
Johan Käll
 
Inlägg: 1644
Blev medlem: 28 februari 2003, 01:30
Ort: Sweden

Inläggav Mylla » 28 mars 2008, 13:56

Rigel> Grand Danoiser med öronen pekande uppåt är kuperade, dvs man har klippt bort en bit på örat och sedan låtit det läka ihop igen. detta är förbjudet i Sverige sedan ett antal år tillbaka.

Den Irländska varghunden som den ser ut i dag härstammar från 1800-talet, enligt rasens egna rasstandard. Dock har liknande hundar funnit sedan långt tillbaka.

Förr var det vanligare än idag med att var ras användes till sin sak, idag är de flesta hundar sällskapshundar med sidointressen som tex jakt, längre tillbaka så var tex vakthundar enabrt till för att vakta, och man valde således ut och avlade på de som passade bäst för det område man ville ha dem till, härav dagens alla raser..

Har själv två Bearded collies, den rasen är belagd till ca 1540-talet, men de såg inte ut riktigt på samma sätt då som de gör idag. En ras som inte verkar ha förändrats mycket är Farohunden som man ser på avbildningar i det gamla Egypten, den ser fortfarande precis likadan ut! Lite häftigt tycker jag..

Angående småhundar, som framförallt hölls av rika damer som sällskap, spana in "Damen med Enhörningen", väven alltså. Hennes lilla hund påminner till stor del om tex cavalier king charles spaniels av idag.
Mylla
 
Inlägg: 29
Blev medlem: 9 augusti 2004, 18:10
Ort:


Återgå till KulturerVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net