Sida 1 av 1

Gängjärn innan järn

InläggPostat: 12 augusti 2010, 21:37
av Greven
Hej!
Fick en fråga som jag inte kunde svara på på rak arm. Vad kallade man gångjärn innan de var av järn, eller i alla fall innan det blev vanligt? Finns det någon eller några svenska ord för det? Idag säger vi ju att gångjärnet är av tex trä eller läder, men då är det ju inget gångJÄRN.

Fritt fram för fakta och spekulationer.

Greven

InläggPostat: 13 augusti 2010, 15:25
av Matti
Vete fan. Det är allt jag kan säga i nuläget.

InläggPostat: 13 augusti 2010, 17:12
av Johan Käll
de bukar väl bara kallas 'fästen' i litteraturen?

Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se

InläggPostat: 13 augusti 2010, 17:19
av Anna-Carin
Lite kuriosa - jag har läst en brandförsäkringshandling 1807 där det för varje dörr nämndes att den var försedd med gångjärn. Stavningen var ömsom gångjern och jerngång. En besiktning av en kaplansgård år [url="http://www.gbgtomter.se/Rote_1/1.21.pdf"]1704[/url] nämner "trägångjärn". Spontant känns järngång som ett ursprungligare ord än gångjärn (det specificerande ledet brukar ju komma först, som i sjukhus, lekstuga, krukväxt - alltså, "järngång" låter som en specificering av vad för sorts "gång" det är, medan "gångjärn" snarare säger vad det är för sorts "järn"). Det skulle inte förvåna mig om det kan ha hetat något med "gång" även före järnets tid.

Jag sökte på "gång" i [url="http://g3.spraakdata.gu.se/saob/"]SAOB[/url] och där finns en rad avledningar av gång- som relaterar till en ledad/rörlig funktion. Dels diverse som har med dörrar och fönster att göra, men även "gångås" (axel för hjul eller kvarnvingar).

Söker man förresten på "trä" finns "träaxel", med citatet <i>Hon smorde dörarna . . effter the ginge på träaxlar och knarrade.</i> (1672).

InläggPostat: 26 augusti 2010, 08:49
av athon
Jag har ingen aning själv men var kommer "fästen" ifrån då?

Re: Gängjärn innan järn

InläggPostat: 24 november 2014, 11:44
av deOmair
What was called the hinge before they were made ​​of iron, or at least before it became common? Is there someone or some Swedish word for it?