av Admin » 9 december 2002, 09:59
Hej!
Medeltiden är en lång period, och man har använt olika material och metoder beroende på var man tittar och vilken tid. Om du kan vara mer precis med vad du menar så kanske man kan ta en titt på det faktiska materialet.
Allmäna missförstånd är dock tex att man sydde med stora bennålar (om man försöker ser man dock snart att det är i stort sett omöjligt att komma igenom tyget med en grov bennål), att man inte fodrade plaggen och att man försökte vara "snål" med tyget och bara använde raka enkla tygstycken. Detta stämmer alltså inte.
Jag har själv grävt upp en synål i järn som var i stort sett omöjligt att skilja från en 1800-talsnål i ett vikingatida lager i Sigtuna. Bennålar förekommer också, men de har sannolikt använts som prylar, stylos (pennor) och andra "universalverktyg".
Det går att färga lintråd om man inte tvättar den hela tiden. Det finns medeltida källor på både att man har sytt med ulltråd och lintråd, men oftast saknar fynden trådarna vilket tyder på att man föredragit lintråd (det ruttnar snabbt i jorden).
Stygntyper som förekommit är lika varierande som idag. Men enkelt sagt kan man nog säga att man använt vanliga löpstygn för enkla sömmar och efterstygn för belastade sömmar (under ärmen, baksidan av hosan etc).
Broderier är också väldigt varierande. Det mesta förekommer, ofta i blandtekniker, här finns en hel del bevarat, men såvitt jag vet ingenting från kläder (även om Margareta Nockert säger att det har funnits i sin text till Margareta-boken om Kalmarunionens tid).
Kanske en liten hjälp i alla fall
/Henrik Summanen