Jag personligen vill att snittet ska vara rätt för vald period och samhällsklass, men jag gör inga exakta kopior av fynd utan anpassar grundidén efter hur personen som ska ha plagget ser ut, efter tillgänglig tygmängd osv. Materialet ska vara rätt så långt det går, dvs. rena naturmaterial som ylle, siden, lin och hampa, och i rätt nyanser (men maskinvävt och syntetfärgat då ekonomin oftast sätter käppar i hjulet för handvävt och växtfärgat av experter). Jag föredrar att handsy de kläder jag gör med vaxad lintråd, ullgarn eller silke, beroende på plagg och period. Det känns bättre för mitt samvete, blir snyggare och kläderna tål att inspekteras på nära håll utan att skämmas för sig.
Vad gäller underkläder är jag av åsikten att varje lager kläder gör sitt till för att uppnå den korrekta siluetten och sättet som dräkten (och personen som bär den) rör sig på, och kan därför inte hoppas över. Likaså ger en del moderna underkläder, framför allt BHar, en för de flesta perioder helt felaktig siluett, och bör om möjligt undvikas.
Sedan är strävan mot den perfekta dräkten just det - en strävan. Man utvecklas som person och reenactor, får andra krav, lär sig mer (för att inte tala om att forskningen då och då ger nya kunskaper), och de gamla plaggen man har i garderoben kanske inte känns lika bra som när man gjorde dem. Vissa går att sy om och rädda, andra kan vara acceptabla som de är, tills de slits ut och ersätts med något bättre. (Jag har ett par delvis maskinsydda, delvis handsydda särkar i skämsgarderoben som jag fortfarande använder, för de duger tills de slitits ut...) Vissa plagg är hopplösa fall, både vad gäller material och snitt, och går i soporna med ett visst vemod, eller används som grund till maskeradkläder (en av mina första "medeltidsklänningar" har slutat sina dagar som lappad kjol till ett troll, komplett med svans).
Det är ju också en ekonomisk fråga. Många saker är dyra, och kan kräva en (ibland lång) tids sparande innan man anser sig ha råd med det. Det viktigaste i det läget är att prioritera rätt - vad måste man ha för att klara sig i hobbyn, och vilket kan man hanka sig fram utan tills vidare? Mycket av det som lockar mest, framför allt för nybörjare, kan man lätt klara sig utan i ett par, eller flera säsonger.
Men detta är hur jag ser på det i mitt personliga reenactande och living history-deltagande, och jag lär mig hela tiden nya saker. Hur andra gör är helt upp till dem och den grupp de eventuellt är med i. Jag har inga åsikter om rätt eller fel, så länge man är ärlig med var man kompromissat, och inte försöker få något som är fel rent historiskt att passera för rätt....
________________________________________________
www.amostpeculiarmademoiselle.blogspot.com
"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."