Hjälp mig överraska min fru!

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Hjälp mig överraska min fru!

Inläggav Tobbe Pysslare » 8 januari 2011, 18:48

Hejsan!

Jag gör mitt första inlägg här som nyreggad medlem! Hittills har min sömnadsgalna fru hjälpt mig med medeltidskläderna men nu har jag tänkt pröva mina vingar! Därför har jag lite frågor om huvudbonader tillhörande ett planerat cotehardie-projekt. Det skulle även vara kul att få lite förslag på färgkombinationer till kläderna!

Men först min fråga:
Vart kommer denna bild ifrån? Min fru hittade den på nätet men hon minns inte vart den kommer ifrån. Är kläderna på bilden historiskt korrekta? Jag gillar skarpt hans mössa på bilden och undrar vad den kallas och vart/om man kan hitta mönster på den.

Jag har redan köpt grått och rött ylle men är lite osäker på färgval till hosorna och hättan. Därför gjorde jag en skiss och den blåa färgen är bara ett test. Alla förslag är välkomna!

Bild

//Tobbe
www.pysslare.se
Tobbe Pysslare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 8 januari 2011, 18:14
Ort: Sweden

Inläggav Eric Hejdström » 8 januari 2011, 22:11

Bilden kommer från boken "Medieval Costume and Fashion" av Herbert Norris. Boken är ursprungligen från 1927 och det historiska värdet har ifrågasatts rätt mycket. Många av bilderna är väldigt snygga men man får ta det mesta med en nypa salt. Det är en ganska romantiserad version av medeltidskläder i boken. Men du kan mycket väl använda den för att hitta inspiration och sedan leta reda på faktiskt källmaterial gällande det du är på jakt efter. Många av bilderna i boken är inspirerade från originalmålningar med tyvärr ganska friskt "förfinade" och tolkade.
Lycka till!
Eric Hejdström
 
Inlägg: 1245
Blev medlem: 10 november 2003, 19:26
Ort:

Inläggav Karin » 9 januari 2011, 14:21

Modellen på cothardie känns trolig 1440-1360. Fast jag skulle nog låta knapparna vara i samma färg som knapphålen. Alltså grå på den grå sidan och röda på den röda sidan. Om du inte redan har ett bra mönster på tighta plagg bör du göra en toile, d.v.s. ett grundmönster i lakansväv efter din egen kropp. Hur man gör dem lär du dig i Medielval tailors assistant http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0896762394 eller på kursen Mary-Lou håller i Stockholm http://www.webbhotell.sll.se/Lanshemslo ... rser-2011/ .

Struthätta med en nål under hakan är jag tveksam till, likaså modellen på mössan. Liknande mössmodeller finns, men jag har aldrig sett en exakt sådan. Du kanske vill göra en pillerburkshatt som finns som fynd från Herjolfsnes på Grönland. http://www.svartagalten.se/varlden/drak ... d/5929.htm http://www.personal.utulsa.edu/~marc-ca ... jol86.html

För att få en överblick över vilka färger och dräktdetaljer som man kombinerade rekommenderar jag att titta på massor med konst ifrån perioden. Se t.ex. på http://www.wga.hu/index1.html . Sök på time-line 1351-1400 och school Tyskland, Frankrike och andra nordeuropeiska länder.

Lycka till och hoppas att frun blir imponerad!

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden

Inläggav Tobbe Pysslare » 11 januari 2011, 05:12

Tack för era svar!
Jag har redan gjort en toile och har börjat rita ut mönstren på tyget nu (märkte att jag tog lite i överkant med tygmängden så jag kommer kunna göra en hel cotehardie till!). Har tänkt göra lite mer forskning innan jag går vidare.

Oerhört bra länkar! Precis det jag letade efter!

//Tobbe
www.pysslare.se
Tobbe Pysslare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 8 januari 2011, 18:14
Ort: Sweden

Inläggav Fiskinfluensan » 12 januari 2011, 19:50

Fast hatt med uppvikt kant är väl inte särskilt ovanligt eller konstigt?

Jag tror inte att det ska föreställa en nål under hakan, snarare någon knäppning bestående av två knappar (har kollat i boken själv). Däremot ställer jag mig lik förbaskat lika kritisk som dig till hur korrekt det är.

Och det är underbart att ha lite tyg kvar från gamla projekt, då finns det alltid att ta av för nya småprojekt :)

"Du kan smörja in mig i honung och kalla mig Farbror Fisk!"
Fiskinfluensan
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 2 november 2010, 09:38
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron