Sida 1 av 1

Bonbon

InläggPostat: 6 juli 2007, 19:03
av Irmi
Hur var det med godis under medeltiden? åtminstonde bland de rika tordes de väl finnas? Jag har ett recept på Bonbon (honungs karameller) men hur var det med andra hårda karameller och kola. Har varit på en del vikinga/medeltida marknader och då har de sålt detta. Så jag undrar om det finns något bevis för om de fanns på riktigt.

Irmi (som är sugen på godis [:p])

InläggPostat: 6 juli 2007, 20:44
av Angus Maciomhair
Jag kan, på rak arm, såhär sent en fredagkväll utan att ha ätit frukost, inte påminna mig något som liknar kola eller hårda karameller ur vare sig Apicius, Take A Thousand Eggs, Curye On Inglysh, Medieval Kitchen, Vivendier, The Closet of Kenelm Digby Reopened..., The Medieval Cookbook eller The Good Housewife's Jewel.
Jag har inte ett ex av The Classical Cookbook tillgängligt, jag har bara bläddrat i den för alldeles för många år sedan, men jag kan inte dra mig till minnes något liknande där. Möjligen kan det ha funnits något i From S:t Hildegard's Kitchen... men jag är som sagt inte säker. Jag är däremot säker på att hela den boken kändes [}:)] så dåligt underbyggd, eller snarare redovisningen av källorna. Jag är osäker på om det kan finnas något i Platina, boken tar upp väldigt mycket om råvaror och hushåll, inte bara recept.

Det finns fruktpajer, fruktfylld pasta och vad som liknar kompotter, men jag minns ingenting i samma postnummerområde som kola eller karameller.

Vad jag kan dra mig till minnes från min tid på SCA-Cooks-listan är något jag tror kommer från Chaucer. Sockerdoppade anisfrön och tuggandet av lakritsrot för att förbättra andedräkten. Kanske inte vad du menar med godis, men åtminstone något sockerdoppat [:)]
Med reservation för att det var minst 7 år sedan jag läste listan och minnet är som det är, men jag har för mig att det ska gå att hitta ett arkiv on-line. Möjligen måste man tillhöra listan för att få tillgång till det, hur som helst så kan jag inte hitta det i skrivande stund.

Av ren nyfikenhet, vad har du fått receptet på honungskarameller ifrån?
Lycka till med letandet.
Angus

InläggPostat: 7 juli 2007, 10:58
av Irmi
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Av ren nyfikenhet, vad har du fått receptet på honungskarameller ifrån?<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

receptet till Hounungskaramellerna finns i en av mina gamla Barnböcker. Vet inte hur "äkta" bokens refenencer egentligen är men karamellerna är goda [;)]

Bonbon (honungskarameller)

¤Koka en halvburk honung i ett par minuter tills den börjar få kola konsistens (gör ev vattenprov)
¤Rulla små kulor med hjälp av en sked, låt dom stelna.
¤fövara tort och mörkt.

Ur: <i>Tillbaka till medeltiden</i>, Av "Ebbe Westergren" och "Tord Nygren"

Lakrisrot har jag smakat, har nog t.o.m. kvar en bit någonstans. Tack för hjälpen! Skriv gärna om du hittar ngt mer

Irmi

InläggPostat: 11 juli 2007, 16:56
av karin c
Jeg laver noget der ligner forløberen til vingummi.

Frugtmos koges ind så det kun indeholder lidt væske (jeg bruger altid min ½ æblemos) tilsætter et lille skvat eddike og lidt mindre honning end der er frugtmos. Det hældes ud i et fladt fad 1-2 cm tykt lag. og tørrer det i 2-4 uger til det har den rette konsistens.

Opskriften har jeg fra kvædebrød fra en 1600-tals kogebog. Men så vidt jeg har forstået er der en bog fra 1200-tallet der indeholder opskrifter på diverse frugtmos til medicinske formål. Derfor regner jeg med at metoden er ældre. Metoden er nemlig konserverende!

InläggPostat: 12 juli 2007, 13:49
av Maria Carlsson
I Dick Harrisons och Eva Helen Ulvros bok Historiebok för kakälskare finns recept på Pinjenötsgodsaker med recept från en 1300-talshandskrift,Curye on Inglysch, Leche Lumbard, recept från ett 1400-talsmanuskript som publicerades som nytryck 1964 av Thomas Austin: Two fifteen-century cookery books, Paj med saffranskräm, som åter finns i bland annat ovan nämnda bok, Nederländska pannkakor från den äldsta tryckta kokboken från Nedeländerna, Kookboek, från omkring 1510 och Frittoler som lär ha varit vanliga under 1500-talet och renässansen... jag hittar ingen källanvisning till frittolerna...

I avsnittet om antika godsaker finns beskrivet honungs- och sesambollar som blir väldigt lika såna sesamkakor som finns att köpa både i mataffärer och ofta i hälsokostbutiker.

Jag kan över huvudtaget rekomendera boken, även om jag inte har provat så många av recepten.

InläggPostat: 13 november 2007, 03:39
av Serra
I goude kokery vilken är den femte recept samlingen i Curye on Inglych är recepten 12-15 någon slags socker baserad confekt...12 To mak anneys in counfyte 13 To make suger palte 14 To make penydes 15 To make ymages in suger

Det som mest liknar honungskaramellerna är väl lite olika perpparkaksrecept av vilka åtminstone något kräver ett vattenprov.

Däremot kan man ju fundera lite över riktigheten i karamellerna på marknaderna

men källan till Ebbes honungskarameller vet gudarna var den kommer ifrån.

InläggPostat: 20 november 2007, 13:20
av Vilja
I "Pleyn Delit" finns flera recept på sötsaker, men jag har inte testat något av dem:
Payn Ragoun - Fudge liknande
Orengat - kanderade apelsinskal
Suger Plate - Socker godis med rosenvatten
Sockertäckta anisfrön
marsipan

InläggPostat: 20 november 2007, 22:03
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Vilja</i>


Sockertäckta anisfrön
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Dette er ganske godt, men et herk å få til. Interessant nok får man noe liknende på indiske restauranter ved slutten ab et måltid, liksom for å friske opp munnen etter maten. Jeg lurer på om det ikke også finnes i Midt-Østen?

InläggPostat: 22 november 2007, 12:36
av Vilja
På indiska restauranger har jag nog bara fått vanliga anisfrön, inte med socker på vad jag kan komma på...

Ja, det låter lite jobbigt att få till sockertäckta anisfrön eftersom det stod i boken att de helst skulle doppas ett och ett!

InläggPostat: 22 november 2007, 18:26
av Sunniva Saksvik
Det tar sin tid å lage, ja. En gang jeg skulle lage middelalderbankett (30 gjester) fant jeg slike på en innvandrerbutikk. Flaks, tenkte jeg, men dessverre var ca halvparten av dem farget oransje. Å sortere noen hundre anisfrø var heller ikke spesielt morsomt, faktisk. [^]