Sida 1 av 1

Urvete

InläggPostat: 18 augusti 2007, 11:18
av Ayeree
Nån som vet var man får tag på det? Träffade ett gäng från Finland på en marknad och de bjöd på lite. Skulle gärna göra det hemma som alternativ till ris. Tydligen kokar man hela korn med vatten som man gör med ris. Eftersom de kom från Finland så skulle urvete kunna vara någon slags konstig översättning från finskan så om du misstänker att du vet vad det är men kallar det nått annat så säg till i alla fall! ;-)

InläggPostat: 18 augusti 2007, 18:42
av Martina
De menade säkert spelt, finns som mjöl och bröd i de flesta butiker, hela korn hittar du säkert på hälsokost. Annars kan man fuska med vanligt matvete, det finns på Konsum!

/Martina

InläggPostat: 18 augusti 2007, 22:40
av grylen
Helt "säkert" är det spelt som menades. Varför fuska med annat vanligt lågproteinvete? Spelt är det ursprungliga, styrkt av arkeologin. Nu kanske jag är lite stöddig för att vi har god lokal produktion på Gotland där jag bor men jag hoppas ju att det finns överallt. På Gotland fanns det tydligen kvar sedan förr och produktionen blommade upp igen.
Hälsokostaffärer i Visby brukar ha minst dubbla priset jämfört med konsum. Om inte annat så uppmana din lokala affär att ta hem!

InläggPostat: 19 augusti 2007, 10:45
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by grylen</i>

Spelt är det ursprungliga, styrkt av arkeologin.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ørm, jojo, men arkeologien viser jo også at spelt var på vei UT av produksjon i middeladeren, hvor de hadde gått over til mer avanserte hvetearter.

InläggPostat: 19 augusti 2007, 14:12
av Olof den gladlynte
Ayeree; det är troligen detta vete du söker: http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7210.htm

Detta kan kokas som ris..

// Olof

InläggPostat: 19 augusti 2007, 16:33
av grylen
http://www.dinkelcentrum.se/
Här kan man hitta information om det ursprungliga vetet. Spelt är ett "besvärligt" vete då skalet sitter hårt fast men det skyddar även just för att det sitter hårt. Proteinhalten skall vara rätt avsevärt högre än vanligt vete.
Som Sunniva nämner så var det tidigt på väg bort till förmån för lätthanterligare sorter. Dock levde den kvar för sina speciella egenskaper både på Gotland (in på 1900-talet) och i Tyskland (ännu).

InläggPostat: 19 augusti 2007, 17:38
av Ayeree
Tack allihop! Måste ju testa nu när sambon faktiskt har gått med på att testa.

Olof, är det där spelt som de andra pratar om? Jag tror jag har sett paketet du skickade länk till i nån affär men kommer inte ihåg vilken så det blir väl att kolla överallt där jag handlar mer eller mindre regelbundet. :-)

InläggPostat: 19 augusti 2007, 18:22
av Olof den gladlynte
Nej, länken till saltåkvarns hela vete visar inte dinkel ( Triticum spelta) a k a spelta.

/ Olof

InläggPostat: 19 augusti 2007, 22:23
av my_mmy
spelt och dinkel ar samma sak. Spelt ar vad vi kallar det pa engelska, men jag vet att moderskapet koper det som dinkel i Sverige. Den andra 'ursprungliga' ar Emmer vete, som ar speciellt populart i Tyskland vad jag minns, men det kan ju ha andrats pa de sista femton aren...

Spelt, emmer och brodvete, liksom durum vete, har alla hoga protein halter, men de ar olika slags proteiner.

Gluten-bildande proteiner ar vad som gor att brodet blir hogjast och luftigt, och som man kan misstanka har brodvetet mest av just den sorten. Proteinerna i spelt och emmer ar av en lite annorlunda typ, sa de bildar inte lika mycket gluten, vilket gor att vissa gluten-intoleranta personer kan ata dem - dock inte de med coeliacs. Brod bakat enbart med spelt eller emmer blir dock ganska tungt. Rag och korn har ocksa en del av dessa proteiner, men inte tillnarmelsevis lika mycket. proteinhalterna i brodvete varierar ocksa mycket - det kan vara sa lite som fyra procent, eller sa mycket som femton. En hel del beror ocksa pa jordkvaliten dar det vaxt.

For brod valjer man da helst brodvete, och blandar kanske in de andra sorterna. Atet som gryn eller grot ar dock spelt och emmer utmarkta naringsamnen, liksom durum vete (vilket ju ocksa gor den basta pastan). "horses for courses", som det heter. Har kan man kopa vetemjol i olika proteinhalter beroende pa om man ska baka mordeg, kakor eller brod.

/maggie