Sida 1 av 2

Stenåldersdiet - Vad ska ni utsätta mig för...

InläggPostat: 20 februari 2008, 21:40
av Skarek
Ok, vi ska göra en metabolismlabb där vi ska studera hur vår kropp påverkas genom någon galen diet vi utsätter oss för. Jag har funderat på att ge mig på en riktig stenåldersdiet.

Detta är självklart ett mycket, mycket brett område spännade över 10 tusentals år och stora delar av globen...

Jag har spanat lite på deitsidor (som jag e skeptisk till) och är inte riktigt blivit nöjd med vad de säger att man ska äta...

Min fråga till er är. Om ni skulle komponera en stenåldersdiet, med ingredienser som går att köpa i en vanlig välsorterad mataffär, vad skulle ni äta. En diet som är trolig, som ska innehålla så "historiskt korrekta" grönsaker etc som möjligt, från valfri tidsperiod före stora civilisationer. Det skall även helst gå att leva på den några veckor också....

Vad är måsten, vad är förbjudna varor? Hur är det egentligen med sädesslag?

Vad har ni för tips? Vad vill ni utsätta mig för?

InläggPostat: 20 februari 2008, 21:43
av Frej
Ostron

InläggPostat: 20 februari 2008, 22:07
av Skarek
Som en blandning av en kallsup och en klunk snor som rinner ner i halsen...

InläggPostat: 21 februari 2008, 00:55
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Skarek</i>

Om ni skulle komponera en stenåldersdiet, med ingredienser som går att köpa i en vanlig välsorterad mataffär, vad skulle ni äta. En diet som är trolig, som ska innehålla så "historiskt korrekta" grönsaker etc som möjligt, från valfri tidsperiod före stora civilisationer. Det skall även helst gå att leva på den några veckor också....<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Det er nesten umulig å spise slik man spiste i steinalderen ut i fra det man kan kjøpe i affärer. Du kan ikke spise grønnsaker, for dagens grønnsaker er sterkt odlat fram fra deres ville forløpere, og forutsetter et jordbrukssamfunn for å eksistere. Steinaldermennesket levde i et sanke-samfunn. Gressløk, ramslök, senapskål, vattenkrasse, syreblader, maskros, nässla og annet gress-liknende ville vært det eneste. Du kan dessuten spise sopp.

Bær går naturligvis, hvis det er på rett tid av året, og på rett sted. Lingon, blåbær, halon, odon, hjortron, kråkbär, nypon og stenbär.

Du kan spise kjøtt av vilt (elg, rein, hjort/rådjur osv), og ville fugler, men ikke husdyr (nöt, sau, gris, høns). Du kan ikke spise hønseegg, men egg fra ville fugler går bra.

All slags fisk og sjømat går bra, og også havsalg.

Du kan i grunnen ikke spise noe av spannmål (det hører jordbruket til); kanskje litt bovete, og LITT hasselnøtter.

Du kan antakelig ikke spise melk eller ost, da dette også hører jordbrukstiden til.

InläggPostat: 21 februari 2008, 11:53
av Johan Käll
låter kul. Vi gjorde ett liknande projekt då vi åt medeltida i en vecka. Då var det jobbigaste att bara dricka öl...

HUr var det med den där berömda blosgröten? var inte den från stenålder?

InläggPostat: 21 februari 2008, 12:10
av Skalde-Tord
Blodgröt är från stenåldersdagar och innehåller blod, havre och andra sädesslag.
Ska inte alls vara så dum som den låter.

InläggPostat: 21 februari 2008, 18:11
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Johan Käll</i>

Då var det jobbigaste att bara dricka öl...
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Hvorfor i alle dager drakk dere bare øl? Man drakk både vann og forskjellige melkedrikker i middelalder (bleng/blande, syr), og det var neppe andre enn de mest velstående som drakk øl hver dag.

Havre er et jordbruksprodukt som er for sofistikert for steinalderen. Om man kunne få tak i et primitivt havre-slag på butikken i dag er vel heller tvilsomt.

InläggPostat: 21 februari 2008, 18:23
av Johan Käll
det var vår matarkeolog som ville ha det så. Vi var i stadsmiljö (eller i belägringsmiljö). De som eventuellt drack vatten är de som har tillgång till en vattenkälla eller annat uppenbart rent vatten. I andra miljöer, som städer och liknande, var vattnet inte tillräckligt rent för att dricka. Vi fick även dricka vassle och filmölk (eller öl och fil blandat) men det var brist på detta så för det mesta var det öl.

DEtta gällde ju för övrigt långt fram i tiden. Gustav Wasas knektar gick i strejk för att de bara fick fem liter öl per dag.

InläggPostat: 21 februari 2008, 19:11
av Anders Lindkvist
Vad för slags öl blev det? Dagens öl är ju inte riktigt som dåtiden som var kanske beroende på kvalité var lite matigare så att säga.. .

InläggPostat: 21 februari 2008, 19:16
av Johan Käll
den vanliga 'drickölen' var väldigt svag och mer som svagdricka. Jag hänvisar nog till Daniel Serra i denna fråga istället eftersom det var han som matarkeolog som höll i det hela.

Eftersom han hotat med att genomföra det igen, men värre den här gången, kommer du säkert själv få uppleva det Anders ;)

InläggPostat: 21 februari 2008, 19:59
av Serra
Jo det var väl jag som ansvarade för deras öl konsumtion. Förvisso hade sur mjölk av olika typer också fungerat utmärkt, eller vassla och möjligen kärnmjölk. Men på grund av attt det inte hanns med att tala med något mejeri innan så var det svårt att få ihop nog med en passande mjölkdryck till arrangemanget. Eftersom det hela utspelade sig i närheten aav stadsmiljö, vill jag dock fortfarande hävda att rent vattendrickande faktiskt inte tillhörde vanligheterna. Tillgång till rent vatten var ett faktiskt problem, grunda brunnar, vandrande latriner och vattendrag som användes till all möjlig rengöring och urtvättning gjorde dessa mindre lämpliga som grund för vatten till dryck enligt min mening, har för mig att jag till och med stött på vissa recept som kräver regnvatten vid sitt tillagande. Detta är naturligtvis en punkt som kan diskuteras men i sammanhanget skulle jag nog tolkat svag och kanske sur öl som den vanligaste drycken.

Öl däremot har ju förekommit i lite olika styrka....från den dyra välmaltade bryggden till det som i närmaste kan liknas vid svagdricka. Och det är väl förmodligen det senare som kunde komma de flesta till del. Men det är väl i viss mån en definitions fråga på vad man skulle kalla öl resp. svagdricka. eller som du säger blanddricka...med någon ölprodukt blandat med surmjölk eller liknande.

Johan angående knektarnas fem liter, tror jag dock att man kan misstänka att en del snarare var betalning än avsedd till direkt förtäring.

Om blodgröten & stenålderskost: Helt riktigt att havre borde knappast ha varit en ingrediens i den, snarare olika vetesorter och möjligen korn, Havre får sin lilla spridning först senare. Frågan är dock om det verkligen rör sig om en blodgröt eller något annat, har läst viss som vill omtolka det till något mera bröd eller pudding liknande.

Men vilken period av stenåldersdiet skall ni eftersträva...de som är lärjungar till den dieten brukar väl prata om människans ursprung... och då borde vi kanske titta på otillagade as istället för nyslaktade tillagade domesticerade djur. Skall man återskapa före eller efter elden? Skall vi titta mer skandinaviskt, så bör du kanske egentligen leta efter säl och andra feta fiskar...det har ju gjorts en studie över dieten på gotland under stenålder som just pekar på en kraftig sälkonsumption. Vill du ha en lite bredare bas för de råvaror du kan välja mellan så bör du kanske istället titta på fynden i Alvastra.

InläggPostat: 21 februari 2008, 20:00
av Serra
Skarek: Hmmm...om det nu blir så att vi försöker oss på ett medeltida matförsök igen, skulle du vara intresserad av att genomföra ett metabolismlabb på deltagarna då?

InläggPostat: 21 februari 2008, 20:06
av Sunniva Saksvik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Johan Käll</i>

det var vår matarkeolog som ville ha det så. Vi var i stadsmiljö (eller i belägringsmiljö). De som eventuellt drack vatten är de som har tillgång till en vattenkälla eller annat uppenbart rent vatten. I andra miljöer, som städer och liknande, var vattnet inte tillräckligt rent för att dricka. Vi fick även dricka vassle och filmölk (eller öl och fil blandat) men det var brist på detta så för det mesta var det öl.

DEtta gällde ju för övrigt långt fram i tiden. Gustav Wasas knektar gick i strejk för att de bara fick fem liter öl per dag.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Vassle og filmjølk (myse/surmelk), og da særlig vassle, er mer plausibelt, særlig før tysk importøl med hansatiden gjorde øl mer tilgjengelig og dessuten mer holdbart (bl.a. på grunn av tilsettingen av humle). Tanken at middelaldermennesket bare drakk øl fordi vannet var for skittent kan være relevant men er vanligvis betydelig overdrevent, særlig her i Skandinavia.

Forøvrig høres begge prosjekt svært interessante ut. Jeg kunne godt ha tenkt meg å være med på et slikt prosjekt! Sjalu...
Hva annet spiste og drakk dere? hva slags tidsramme var satt?

InläggPostat: 21 februari 2008, 20:15
av my_mmy
Bestam forst om du ska vara mesolitisk eller neolitisk. Om det senare har du ju tillgang till en del mer odlade ting, och aven mer varierad diet med husdjur och dylikt. Stenalder ar ett brett begrepp...

InläggPostat: 21 februari 2008, 20:30
av Anna-Maria
Just nu läser jag en kurs i näringslära (visserligen inriktat mot idrott men näring är ju alltid näring oavsett idrott eller livsföring.)Det jag kan tipsa om är att sträva efter att hålla nere det mättade fettet så mycket du kan. Fett är något som vi människor behöver, alltid har behövt och kommer att behöva om inget oväntat händer. Fett är framför allt till för att binda och lösa upp vitaminer till celler för uppbyggnad av kroppen och ge energi till hjärnan men det är vi västerländska nutidsmänniskor som har behandlat ursprungsfödoämnena så att det mättade fettet har börjat förekomma i så hög grad som det gör nu. I mättat fett hittar man allt det dåliga kolesterolet som är skadligt för hjärta/kärl, allt extra fett som kroppen inte kan göra annat med än att lägga i fett- depåerna (kärlekshandtagen) och det som ligger kvar i blodet i fomr av höga blodfetter. Om man tänker sig stenåldersmänniskan diet så är den antagligen lika nyttig (eller nyttigare tack vare inget Tjernobyl-nedfall, höga kolmonoxid/koldioxidhalter i luften mm) som allt det som vi anser vara naturlig föda idag. inget raffinerat socker, vitt vetemjöl eller anndra stiliserade nutidsprodukter.
fundera vilken världsdel du vill hålla dig inom och studera historiska belägg för klimatet och då följaktligen möjligheten för växter att växa där.
Det finns ju också örter/växter/träd som inte överlevt till vår tid på grund av att vi människor förvägrat dem deras möjlighet att gro. Den utdöda fågeln dronten till exempel var "värddjur" åt en ört (som jag inte minns namnet på) genom att äta den, bearbeta den i sin mag-tarm - kanal och sen skita ut den. först då kunde den gro men har alltså förlorat sin växtkraft och blivit utrotad på grund av just människnas dront-jakt.

Ett tips till är att du bör äta för att må väl, gör som medelhavskulturernas folk; ät för att leva, lev inte för att äta!

/Anna-Maria