Sida 1 av 1

Ringbrynja

InläggPostat: 9 september 2010, 10:39
av Jochen
När man talar om ringbryna, kommer det alltid upp 1:4, 1:6 eller sk kings mail 1:8. min brynja är en vanlig 1:4, men jag har gjort endel test bitar på det andra, för då man njuter av mat så tenderar brynjan att bli "glesare" med tiden. Så jag funderar på en ny en tätare, och 1:8 är ju utseendemässigt super ringarna glider inte isär. Men ärligen så har jag inte sett ngt historiskt på att dessa tätare verkigen har funnits. Mest "att man kan göra". ngn som vet ngra fynd eller liknande som stöder att sådana brynjor verkligen existerat.

InläggPostat: 9 september 2010, 10:45
av Micke D
Du kan nog mer eller mindre glömma allt annat än 1:4.
Det har påståts att det finns en halsdel till en krage som kan vara gjord i 1:6, men jag har inte själv sett nått bevis på det.
Det har debatterats en hel del om vad som står i olika äldre källor och hur det skall tolkas, men jag har inte sett så mycket som kan bevisa nått där heller.

Det finns nog folk som är lite mer uppdaterade på detta som kan möjligtvis har positivare svar att ge.

InläggPostat: 9 september 2010, 11:02
av Mjödbjörn
ringbrynjan blir tyngre = man blir mindre rörlig, med 1:6 , 1:8.
Det är alltid en avvägning mellan skydd och snabbhet, och i äldre tider säkert också en kostnadsfråga

InläggPostat: 9 september 2010, 11:12
av Martin Wallgren
1:8 borde ge en dubbelt så tung brynja! Känns som overkill tycker jag. Ha en bra underrustning istället. Om du tycker att brynjan är för gles så skaffa en som har mindre ringar så blir den ju tätare. Tänker du bygga den så kan du alltid göra den smidig men tätare genom att använda olika diametrar på ringarna på olika ställen. Själv har jag bara läst om detta och inte testat själv men det finns säkert folk som kan det där här på forumet!

Swordsman, Archer and a dad!

InläggPostat: 9 september 2010, 12:13
av Johan Käll
För att öka skyddet på en brynja är det troligare att man ökade tjockleken på ringen.

Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se

InläggPostat: 9 september 2010, 12:57
av Johan Lundby
PÅ British museum finns det en ringbrynjekrage från ca 1350 som har en 1:6 variant på den uppåtstående delen av kragen. Denna krage anses vara väldigt ovanlig och anledningen till att det använts 1:6 är troligen att den ska bli lite stadigare. Gå in på musets hemsida och sök på "mail collar" så ska det finnas en bild på den.

Johan

Swordsman, Franciskan and dad

Re: Ringbrynja

InläggPostat: 17 januari 2014, 04:34
av Yngvald
Hett tips: Platta, nitade ringar i 1:4! Något dyrare, ja, men håller tok mycket bättre och täcker väldigt bra.

Re: Ringbrynja

InläggPostat: 21 januari 2014, 09:39
av Ottomannen
Det enda historiska exemplet på heltäckande brynja i något annat än 1:4 (räknar inte med alla mysko japanska varianter som jag inte har koll på) är kelterna, som under förromersk järnålder gjorde brynjor i 1:6 som inte var varken nitade eller svetsade. Antagligen gjordes den tätare just av denna anledning. Denna variant ersattes dock av den romerska konstruktionsmetoden, med hälften nitade och hälften stansade ringar, när romarriket började expandera.